13 avgust 2012

Igračke za 3-5 mesečnega dojenčka

Ja, Svit je medtem že starejši kot 5 mesecev, ampak če bom še čakala, bo vmes mel že 1 leto;) 

Ko sva midva dobila svojo prvo dojenčico... sva bila presrečna... in utrujena... in še marsikaj... Rada sva jo crkljala. Lupčkala. Božala. Masirala. Ji pela. Jo nosila. Plesala z njo... In še marsikaj... Ampak za boga pa nisva vedela, kako se z njo igrat!
 Ko sva prišla na 6mesečni pregled in je zdravnica trkala s kockama skupaj in ji pokazala, kako se da kocko v lonček, je najin otrok bil presrečen! In midva sva se počutila preneumno! Samo spogledala sva se in videla, kako nama je popolnoma ista misel šinila skozi možgane: "Kretena! Kako se igrat z dojenčkom? Ja, tako, ne! Kako si nisva mogla kaj tako enostavnega spomnit!!!???"

No, zato pride še kakšna objava kasneje - ker gotovo je še kje kak tak kreten kot sva bila midva;). Ki ne da noče, ampak se enostavno ne zna igrat s tako majcenim bitjecem, ker nima pojma, kaj bi se sploh dalo počet z njim (pri treh otrocih se pač sčasoma še tak kreten nauči kakih takih igric za dojenčke;) tak da Svit ima srečo, že znava:D)...
Ampak ker starši včasih vseeno moramo odložit otroke in ker (verjeli ali ne) obstajajo otroci, ki se ne pustijo odložit kar tako... no, za tiste, ki  imate take otroke - neodložljive - je pa točno ta objava. Kaj dat otroku, da bo mogoče 5 minut gledal in se ne začel takoj dret, da hoče v roke?

Ena stvar, ki jo ima veliko dojenčkov rado so mobile (slovensko ime za to je obešanka - ampak to je tako hudo morbidno, da nekak ne morem uporabljat besede obešanka v stavku z dojenčkom...). Mobili so lahko zelo enostavni, lahko pa komplicirani. Tele je prinesel Svitu zajček in so ga njegovi piščančki in zajklje (kdo v bistvu pomaga zajčku? Dedek Mraz ima palčke - koga ima pa zajček? Piščance ali zajklje?) - no, sem zašla... skratka, kdorkoli že pomaga zajcu je zgibal tele žerjave iz origrami papirja in jih z lakosom obesil na "obešalnik" iz več kosov žic, ki so vse gibljivo spete skupaj.

Druga stvar so slikice. Svit sicer ni bil tako očaran nad slikami kot nad mobili, sta mu jih pa zato toliko rajši  punci kazali:D Slikice za male dojenčke naj bodo črno bele, lahko je dodano še malo rdeče-  ker na začetku pač najboljše vidijo te barve. Čežana, če nisi opazila - hvala:) Slikice namreč niso moje delo, ampak delo ene mamice, ki je našla idejo na netu, po ideji sama narisala in laminirala in podarila Svitu:).

 Če imat dojenček starejše sestrice, pa se zna zgoditi, da se bo zafiksal tako, da bo videl škratke:D. Ok, pa sem rekla, da je obešanka preveč morbidno, ne?:D Ampak tale injekcija res hecno zgleda zraven;). No, kakorkoli - škratica je Lejlina (seveda), dobila jo je za rojstni dan (a sem jo že objavila?), ampak to moji punci tako nesebično delita vse svoje, da Svit dobi čisto vse igračke, kar mu jih srce poželi (in tudi vse ostale, katerih si nikoli ni želel kje blizu:D, ampak to je že druga zgodba;)...

No, ampak takele igračke - brez gumbov, brez malih delčkov, dovolj velike in ne prevelike za v rokice, prijetno mehke in dovolj trdne za cuzat... so tudi idealne za male dojenčke.
Uživajte z malimi cukerčki!

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

Najlepša hvala za tole objavo. DOma imam 5 mesečnega poba (prvi pri hiši) in je res problem, ker ne veš kako se igrati z njim. Tako da z veseljem čakam naslednje "navodilo"! :)


Lp,
Lucija

Anonimni pravi ...

Hihi, opazila, takoj na prvi slikici. Vsekakor sem jih naredila z veseljem (vsak izgovor pride prav, da lahko malo rišem:). In pri nas so bili takili laminati življenjsko pomebni v avtomobilu. Sem jih prav načrtno hranila za vožnje, drugače jih tamala ni dobila. So bile tako bolj zanimive, vožnje pa občutno tišje in bolj mirne:D.

Imam pa še dva zanimiva linka za igro z majhnimi dojenčki, če kateri pride prav. Pri obeh se splača spletno stran še malo bolj raziskati:)

http://www.theimaginationtree.com/search/label/0-6%20months

http://countingcoconuts.blogspot.com/2012/05/treasure-basket-black-white.html

aja, sllikice pa so z http://weegallery.com/
chezAnA

veri pravi ...

Lucija, če pozabim, me pocukaj, da se spravim napisat igranje z dojenčki, ok? Za prvo silo pa probaj ogledalo, skrivalnice, vtikanje malih predmetov v razne posodice, makaroni tudi lepo zvenijo v raznih škatlicah,... (pri malih rečeh bodi seveda zraven, da vidiš, če da zadevo v usta;).

Čežana, po pravici povedano Svit sicer ni preveč šmirglal slikic, ampak tamalidve sta jih pa strašaaaansko radi mu kazali in sta imeli res veliko veselja s tem, da sta ga poizkušali zabavat s tem. Kakorkoli, namen dosežen, čeprav na pri "ciljnem" otroku:D.

Se je pa to vsem splačalo, ker sem si zaradi dobre izkušnje s temi laminati privoščila laminator in naredila že kar precej "igračk" zanju, ki jih res obožujeta:).