15 marec 2012

Ko se ptički ženijo...

V prejšnji objavi ste videli, kako smo spuščali ladjice po Gradaščici, vendar pa to ni vse, kar smo počeli zaljubljenim ptičkom na čast.
Na Gregorjevo, 12.3., torej 1 dan PO spuščanju ladjic (ja, temu se reče utrjevanje informacije - ne bi rada drugo leto spet zamudila spuščanja, punci bi me ubili!), no, skratka, na Gregorjevo se ptički ženijo - zato smo jih me spekle - v gnezdih, ker saj veste, kaj navadno kar hitro sledi poroki... (ok, eni jo kar spustimo, pa pičimo direkt k mladičkom, hehe;) - ko se ptički oženijo, so jajca hitro tu in morajo biti pripravljeni;)

Tule Lejla drobi kvas v moko...

In mesi testo. Ronjo dostikrat skrbi, da si bo umazala prstke;) (tega picajzlstva NIMA po starših, ne vem, iz katerega kolena je to potegnila...) Seveda ta skrb nemudoma odvihra, ko je treba oblikovat ptičke;)

Za ptičke rabite kepo kvašenega testa (torej testo za kruh, boljše je, če je testo za kak boljši kruh, recimo kaj podobnega kot pinca - testo obogateno z jajcem in maslom), olje za naoljit modelčke, na katerih bojo gnezdeca, moko za pospiat, klinčke ali palčko za naredit luknjice za oči, lopatko ali kuhinjske škarje za oblikovanje - in to je to. Poceni in enostavno:)

Za ptičke razvaljate testo v dolgo kačico in jo zavežete v vozel - potem en konec vozlja oblikujete v glavico s kljunčkom in očmi, drugega pa malo sploščite in zarežete, da nakažete perje na repu.

Lahko pa seveda tudi drugače oblikujete ptičke, to je samo ideja. Punci sta oblikovali enega ptička prosto po svoje, drugega pa zavozlali, ker sta hoteli "tako kot mami":D

Gnezda sta punci naredili iz sploščene kroglice testa, ki sta jo poveznili na z alufolijo prekrito posodico, sama pa sem spletla dve kiti in ju ovila okoli posodic

Tole je Lejlin ptiček, ki ga je naredila čisto sama, samo vozel sem majčkeno pomagala zavezat.

In še moj ptiček za očija.

To je cela naša jata - vsi ptički, kar smo jih naredile.

In še ptiček v gnezdu. 

Ko so ptički pečeni, jih lahko še vroče in dišeče položite v vroča in dišeča gnezda in postrežete lačnim pekom in pekaricam:)
 
Dober tek!

2 komentarja:

Andreja pravi ...

O kakšni luštni ptički. Prav vidi se kako sta princeski uživali pri delu. Pravi cukerčki sta.

with passion by kras pravi ...

lepi ptički, bravo!