torek, 06. december 2011

December

Uf, to je pa najbolj zaposlen mesec v letu! Če ste novembra napol prespali, vas čaka bomba! Samo upam lahko, da ste večino daril že naredili/nakupili... Ker zdaj vas poleg vseh službenih zabav, praznovanj s prijatelji in bližnjimi in daljnimi sorodniki... čaka še en kup posebnih dni:
- 1.12. svetovni dan boja proti aidsu: vsaj rdečo pentlijco lahko kam pripnete v znak solidarnosti; če imate starejše otroke, pa jim lahko razložite, kaj je aids, kako se prenaša, kako se zavaruješ,... Če imate še starejše otroke (beri pozne najstnike), ki vse o tem že vedo, pa jim lahko kupite kondome;) "Za prijatelja", seveda, hehe.
- 3.12. dan kulture in mednarodni dan invalidov: lahko greste v kak muzej ali na razstavo, lahko pa si sposodite invalidski voziček ali bergle in z otroki poizusite nekam prit. Če nimate ne enega ne drugega na razpolago, lahko vzamete otroški voziček in štejete, kolikokrat se boste morali obrnit, če nočete vozička nest po stopnicah navzdol. MOram priznat, da je Ljubljana glede tega vedno boljša, vseeno pa razna gradbena dela pomenijo za navadne ljudi nevšečnost, za invalide pa neprehodnost... Vsakokrat, ko imam male otroke v vozičku, mi je grozno, ker vem, da jaz sicer lahko voziček nesem, ampak invalid ga pa ne more... Če vam ni do motoviljenja v javnosti, pa si doma za 2 uri privežite eno roko za hrbet - hudičevo težko je vse delat z levo in tolikokrat ti ena zmanjka... Na izkušnji se namreč najboljše naučimo spoznat drugačnost, pa čeprav samo od daleč okusit en košček... In otroci so vedno za take hece - hkrati se pa precej naučijo.
- 4.12. sveta Barbara: naberemo jablanove veje in jih damo v vodo, da bojo lepo zacvetele do božiča
- 5.12. dan prostovoljcev: če kakšnea poznate, mu čestitajte, če imate sami dovolj časa, se vpišite kam - dobrodelnih organizacij je dovolj na izbiro:) Bil je tudi Miklavžev sprevod, pa smo ga zamudili, ker smo mislili, da je danes...
- 6.12. Miha Klavž - ja, za vas verjetno Miklavž, ampak pri nas nosi Miha Klavž, več o tem si lahko preberete tukaj.
- 10.12.svetovni dan človekovih pravic: lahko razložite otrokom, da nimajo vsi tako lepega življenja, kot ga imamo tu in kaj to pomeni - brez moraliziranja o tem, kako oni ne pojejo večerje, črnčki pa stradajo - samo pošteno, a ne preveč nazorno in kruto - ipak so še otroci
- 11.12. svetovni dan gora: lahko greste na bližnjo vzpetino;)
- 12.12. ding-a-ling danb: končno en hecen:) Poslušajte pesmico (otrokom bo 100% všeč), hecajte se, danes ni dan za resnobo!
- 13.12. sveta Lucija: na ta dan moramo posaditi žito, da pravi čas zraste in bo od božiča do novega leta zeleno
- 21.12. Julovo: Jul je bil en poganski bog, ki je praznoval na najdaljšo noč - ker se končno začne spet noč krajšat in dan daljšat:) Židje praznujejo na ta dan Hanuko. Jaz vedno spečem Julovo deblo, ker je to ena hudimano dobra slaščica in definitivno je vsak izgovor dober zanjo, pa poganski bogovi so mi bili vedno simpatični v svojih bizarnostih in robatosti;) in nihče se ne jezi, če se hecaš z njimi, niti oni niti ljudje, so očitno bolj nezamerljivi bogovi:).
- 22.12. zimski solsticij: če bi se morala odločat, kaj bom praznovala, bi mi bil od vseh decembrskih praznikov tale še najboližji. OK, novo leto pač je in vsi ga praznujemo, ampak v bistvu se mi zdi solsticij tisti prelomni trenutek, ko se končno začne dan daljšat... To je res za praznovat:)
- 25.12. Božič, ampak na to vas verjetno ni treba posebej spominjat;) Za ateiste pa je to rojstni dan Isaaka Newtna;) Mi zato takrat delamo karamelizirana jabolka - v spomin na tisto, ki mu je domnevno padlo na glavo, ko je pogruntal gravitacijo;)
- 26.12. dan samostojnosti in enostnosti - poveste svojim otrokom, ki jih takrat še ni bilo in se jim boste zato zdeli neznansko stari, da države Slovenije včasih ni bilo in da so jo izglasovali na plebiscitu (mi smo bili ipak še premladi, vsaj nekaj;). V ZDA nekateri praznujejo Kawanzo, ki je baje čisto umetni praznik, ampak se je prijel, je pa baje afroameriški.
- 31.12. pride dedek Mraz!!! Skratka Silvestrovo, za tiste, ki nimate te sreče, da bi vas tale simpatični bradač obiskal:). Sta me punci zadnjič spraševali, kako je s temi možmi (imata srečo, da jima prinesejo Miha Klavž doma in pri babicah, Božiček pri eni babici, dedek Mraz pri drugi in pri dedkih in seveda taglavni dedek Mraz doma oz. tam, kjer pač smo za novo leto). In jima to razložim, povem, da k enim hodi božiček, k enim pa dedek Mraz. Seveda je sledilo: "Zakaj k nam pride dedek Mraz in ne Božiček?" Sem jima razložila, da je ta najbolj fejst od vseh in ker je najmočnejši, lahko prinese največ daril:D. Dodatna razlaga potem ni bila potrebna (kar je redkost - se je Ronja očitno bala, da bi se zamenjala, hehe;).
Kdor ne verjame moji razlagi, naj si kar lepo pogleda kako slikico, če ju v živo ne more primerjat - Božiček je vedno en bolj zamaščen debelušček z rdečim nosom, ne zgleda ravno strašno fit... Dedek Mraz pa živi nekje na Severnem polu, kroti en velik trop jelenov in se potem fura sem pa tja po celi obli in prenaša darila iz Arktike... že mora bit fit, hehe. Pa navadno je na slikah res bolj nabildan - ipak so ga izumili Rusi in njihove postavice se pač ne morejo primerjat s kakimi ameriškimi, (od koder izvira Božiček), to je druga kategorija:). Ja, pač rada mam Slovane, šut mi;). Vsekakor majo boljše postavce;). Evo, kdor mi ne verjame, tu je dokaj zanesljiv vir - wikipedija pravi enako: http://en.wikipedia.org/wiki/Ded_Moroz
"In Slovenia the name Ded Moroz was translated from Russian as Dedek Mraz (literally, 'Grandpa Frost'). Dedek Mraz is depicted as a slim man wearing a grey leather coat, which has fur inside and is decorated outside, and a round dormouse fur cap."

Ni komentarjev: