03 oktober 2011

Bučna juha

Sicer nisem ravno pristaš jeseni - kot že veste (čeprav sem rojena spomladi, sem z vsem bitjem, telesom, srcem in dušo poletno dete - kar se mene tiče, bi lahko bilo ves čas 30+), ampak priznam, da ima tudi jesen svoje dobre lastnosti. Ena od njih so gotovo buče. Pa seveda kostanj in gobe in še kaj... Ampak o tem kdaj drugič, danes bodo zvezde buče:) Zakaj? "Ker sem jaz tako rekla!" Hehe, sem si vedno želela enkrat ta stavek uporabit, ker je tako butast;) Pa nikoli do zdaj ni bilo prave priložnosti;)
Buče so res fascinantne: vseh mogočih oblik in barv so, vsega vraga lahko narediš iz njih, ni veliko dela z njimi pri kuhi (bučkam samo odrežeš konce in jih razrežeš, pa je - buče moraš navadno še olupit prej - ampak vseeno to ni tako zamudno in tečno kot lupit kifelčarja, recimo;) Ali pasirat robidnično omako... Ali... (vstavi poljubno zoprno opravilo v kuhinji)...) - pa še dobre so! Iz njih smo že delali bučno lazanjo, pa tule ste lahko videli bučni sladoled in tule bučne njoke, da naštejemo samo tiste, o katerih ste lahko tu brali...
Rumene/oranžne buče bodo vsemu dale krasno oranžno barvo in to se splača izkoristit:) Ampak obstajajo tudi buče bolj bledih barv, pa zato toliko bolj zanimivih oblik! Tele buče so "patišoni", meni zelo simpatične buče, nežnega okusa in zelo zanimive oblike, ki bi je bilo škoda ne izkoristit! Zato lahko v njih na primer postrežemo juho! Seveda juho iz njihovega mesa, ki smo ga prej izdolbli.
A da otroci ne bojo jedli? Greste stavit? Evo dokaz!
Kako naredite tako juhico - oz. po domače recept za bučno juho: najprej prerežete toliko buč, kolikor je jedcev (nas je bilo 5 - še dedi) malo nad sredino, da dobite pokrovčke, spodnjemu delu izdolbete meso (nekaj pa ga pustite, da "sklede" iz buč ne bodo točile), nato pa prepražite eno sesekljano čebulo in dva ali tri stroke česna, dodate na kose zrezano izdolbeno meso buč, popražite, dodate 1 nariban krompir (da bo juhico lepo zgostil), še malo popražite in zalijete z malo vode, začinite (lahko uporabite tudi jušno kocko) - vsaj s soljo, če imate pa srečo, da imate take fajn prijatelje, ki so oskubili svoje grmičke v vaše veselje, pa dajte not še evež majaron, lovor in seveda na koncu še petršilj. Ko je juhica kuhana (to ne bo trajalo dolgo), jo spasirate s paličnjakom in postrežete v bučah - v vsako date še žlico smetane in vejico petršilja - in njamsi!
Dober tek!

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

oj! buce so res naj naj za takele juhice :) jz sicer vedno dodajam jusno zelenjavo (rumeni in oranzni korencek, zeleno, petersilj, ... - kar pac imam), ki tudi ravno prav zgosti.

ampak tale ideja z bucami kot skodelicami je pa zakon! jo moram cimprej uporabit - nas trg ponuja veliko izbiro domacih zadev: k sreci se nimamo EU zakonov, ki bi mamcam prepovedovale prodati svoje viske z vrta :)
metulj333

veri pravi ...

Bučna juha bo verjetno dovolj gosta že sama po sebi, tako da samo zaradi gostote ni treba dodajat nič, je pa seveda zelenjava vedno dobrodošla - odvisno kakšno barvo si želiš in kaj moraš porabit;).

Anonimni pravi ...

mmm, tudi prinas gre tole dobro v promet...Za male človeške bučke paše zraven še zgodbica Juha, ki iz buč se skuha...pa je idila popolna ;)
Veronika