20 januar 2022

Načrtovanje, urniki, plani dela...

Januarska naslovnica - če rabite izgovor, da se umetniško izražate, so naslovnice super;)
 
Novo leto je zakorakalo v velikem zamahu, vsi smo polni načrtov, hkrati pa nam življenje ves čas meče pod noge raznorazne "izzive", nenačrtovane "dogodivščine" (recimo karantena za 3 otroke, manjše poškodbe in podobne traparije:D), svet se spreminja, zato verjetno vsi, ki ta blog berete, vsekakor pa jaz, rabimo nek zelo prilagodljiv sistem načrtoavnja dni, tednov, mesecev, projektov...

Tedenski plan - neizpolnjen ob času slikanja;)
 
Koga zanima, kaj se meni obnese? Bullet journal po angleško, slovensko nisem našla nobene pametne besede, točkovni dnvenik se mi je slišalo prav trapasto, ne maram dobesednih prevodov brez trohice domišljije, zato mu pravim načrtovalček. To se tako ljubko sliši, veliko manj uradno in tehnično kot točkovni dnevnik. In v narčtovalčku nimaš nekih groznih planov, ki te bojo živo požrli, če jih ne uresničiš;) Tam so take ljubke zadeve, kot je ustvarjanje z otroki pa raznorazni izzivi... No, pa seveda tudi poslovni sestanki, pa govorilne ure, pa en kup obveznosti;). Ampak če je to v načrtovalčku, se sliši bolj izvedljivo in malo manj strašno, ni res?;)
Meni je strašno všeč preizkušat različne postavitve dni in ilustracij, ampak tale je moja najljubša - slikica v sredini in dnevi v tednu okoli... 
 
Torej - kako to izgleda? Načrtovalček je v bistvu en čisto navaden zvezek - no, lahko tudi ni navaden, lahko ima res pikice namesto črt, lahko je pa tudi karirast ali brezčrten, kakor vam je ljubše, oz. kar imate pri roki (če pa si želite mojih 5 centov na to temo, kateri je primeren za kakšen tip človeka, si lahko pogledate tale video ali preberete tukaj;). Seveda si lahko omislite nek pravi dnevnik ali planer, ki ima elastiko za zapret, pa zanko za kuli pa žepek za listke na koncu, pa karkoli že hočete, ampak deluje tudi čisto navaden šolski zvezek - preizkušeno.
Mesečni načrtovalček - več različnih postavitev za mesec si lahko ogledate tukaj - ni ista objava, meni se ne da 2x isto pisat;)

Sama imam rada trde platnice, ker to zverinico jemljem povsod s sabo in mi je tako najlažje vpisovat vse mogoče povsod (beri: v stoje, v čakalnici, na vlaku itd...). Sem pa letos dobila od zlatolaske za novo leto za darilo takega z mehikimi platnicami in se zaenkrat zelo dobro obnese (boljše se da odpret in lažji je), tako da vse ima + in -.

Zelo priljubljena navpična postavitev - kjer so dnevi v tednu en zraven drugega v stolpcih. Vse ok, dokler so vsi približno enako natrpani - izgleda pa bolj urejeno:)

Kako potem iz navadnega zvezka pričarati nekaj, kar nam bo pomagalo pri ustvarjanju fajn življenja, kjer bojo vsi pomembni datumi in sestanki, pa vse ostale mogoče stvari, ki bi jih radi nekoč naredili?
Načrtovalček je sestavljen iz več delov; zame so ključni tedenski in mesečni koledarčki in pa seveda seznami/ liste/ zbirke,... kakorkoli temu rečete.

Moj najljubši mesečni doslej - ker je bil čisto oseben in se nisem ozirala na nič, ne na sezono, ne na stil, ne na to, kaj naj bi bilo lepo:D

Plus tega je, da v mesečnem nimaš dovolj prostora, da bi vsako traparijo pisal, zato moraš naredit prioritete na začetku meseca - kaj je res pomembno tisti dan - in potem se tisto navadno tudi zgodi;). V tedenskih imaš že več prostora, ker takrat đe malo bolj veš, kako bo tvoj dan izgledal in lažje načrtuješ cel dan in teden... In seveda seznami... ulala... o tem bi lahko pisala še pa še! No, to pustimo za drugič, da ne bo tale reč predolga, že tako sem preveč gostobesedna...

Seznami, liste, kakorkoli temu rečete, so zame izredno uporabni del načrtovalčka, več o njih drugič, ker si zaslužijo svojo objavo:)    
  
Načrtovalček je fajn, ker se prilagodi uporabniku. Tudi moja najstnica ga že nekaj let uporablja, tako da zadeva preverjeno dela tudi pri otrokih in najstnikih. A zakaj bi otroci/najstniki to rabili? Not si pišejo rojstne dni sošolcev, kdaj imajo kako kontrolko, kdaj so vprašani, do kdaj je karantena:D, katere knjige si bojo sposodili v knjižnici, kaj bojo skuhali za kosilo, kdaj imajo govorni nastop, kaj bojo pripravili zanj in še in še... In potem je življenje malo bolj zanimivo. Ker za govorni nastop lahko pripraviš nekaj zanimivega, če veš in načrtuješ dovolj vnaprej, skuhaš lahko nekaj hudo njami, če veš, kako dolgo se bo kuhalo in računaš, da imaš vse sestavine doma in še in še... En od malih načinov, kako si človek lahko naredi življenje malo bolj po svoje - kar je navadno boljše;).

 

Ni komentarjev: