22 oktober 2017

Divali

Spet praznujemo indijski praznik luči, ki je pri nas doma tako zelo priljubljen že odkar smo prvič prižgali svečke in barvali mandale - to je najenostavnejša verzija praznovanja, ki pa se je z leti samo poglabljala in vsako leto naredimo kaj več:). Kot je v eni knjigi o praznovanjih lepo napisano, da družinske tradicije navadno postajajo z leti vedno bolj komplicirane in ne bolj enostavne;).
Letos sem puncama "stauhala" dva prava sarija med svojo zakladnico blaga (oz. kupi večinoma podarjenih cunj, ostankov /koščkov blaga preteklih projektov, itd...;) En je bil že malo odškrnjen, ker sem iz njega naredila že nekaj stvari, ampak ker sta še mali, jima je biš vseeno prav:).
 Našla sem celo nakit, ki je vsaj malo indijski in dala vsaki nekaj - temnolaska je izbrala uhane, svetlolaska pa zapestnico. Punci pa sta našli navodila za oblačenje sarija v eni od ustvarjalnih knjig za otroke - kako je fino, ko so že veliki;) Malo pomagaš, ko se že 15 minut mučijo s tisto dolgo cunjo, ampak je čisto nekaj drugega... Ti lahko med njihovim oblačenjem na primer valjaš purije;)
Če ste bolj praktične sorte, vam bo divali mogoče všeč zato, ker pred tem praznovanjem Indijci popolnoma počistijo svoja bivališča (ok, ne vem, kaj je za Indijce popolnoma počiščeno;) - nisem še bila tam, ampak po čistoči Indija res ni znana;) - ampak ta detajl lahko izpustite in prepričate otroke, da skupaj lepo počistite stanovanje. In potem za nagrado jeste kosilo na tleh, ob svečkah in oljenkah, kot pravi Indijci (vsaj nekoč; verjamem, da zdaj ni več tako, razen v kakih odročnih predelih).
To je tako enostavna idejica, čisto zastonj, otrokom pa tooooliko pomeni! Poskusite, vsaj enkrat - celo največje zbirčne ritke tako pojejo vse, še hecne indijske enolončnice z eksotičnimi stročnicami;). Lahko naredite prave indijske jedi,  lahko pa zadevo malo priredite, pa bo še vedno zabavno:). 
Pri nas so poleg čapatijev (o katerih smo tu že precej govorili) zelo priljubljeni puriji - ocvrti indijski tanki kruhki, čeprav mene še najbolj spominjajo na flancate. Letošnji so bili bananini in zato malo sladki, mogoče od tod asociacija na flancate...
Če si želite še bolj avtentičnega praznovanja, lahko naredite rangoli - mandale iz sipkega materiala, navadno peska, lahko pa tudi obarvane moke, super, če imate košček dvorišča (letos jih nismo delali, ker je na naše praznovanje deževalo kot iz škafa, bi pa rajši sipek material pustila pred vrati;). Ali pa naredite iz gline ali das mase prave oljenke (naši sta punci naredili enkrat na muzejski noči v narodnem muzeju in še zdaj delajo:) - not smo nalili navadno olje, ki je ostalo od cvrtja in ja, čisto lepo dela:) *Stenj lahko kupite v ustavrjalnih ali pa čebelarskih trgovinah). Tradicionlane so imenovane dije in so v obliki kapljice, zdaj dajo navadno not kar svečke.
In če imate v stanovanju naravni kotiček, ga lahko tokrat indijsko obarvate z indijko iz lesene starinske ščipalke (dobijo se v ustvarjalnih trgovinicah) - ali pa se znajdete s kakšno palčko ali čim podobnim, mogče imate celo kakega dedka, ki bi znal kaj podobnega izrezljat... Trenutno je pretemno za slikat letošnjo kotiček, zato kar lanska, mogoče jutri naredim kakšno novo...

Ni komentarjev: