torek, 31. januar 2017

Kitajsko novo leto

Veselo kitajsko novo leto! Vem, da se je začelo že v soboto in tudi slikice so od takrat, ampak ker sem bolna ko kitajski zmaj, nisem uspela napisat prej in ker njihovo slavje traja vsaj 5 dni, navadno pa kar do naslednjega festivala lantern, imam še čas. In za dobre želje tako nikoli ni prepozno, ne?
Končno nam je uspelo! Vsako leto bi rada malim približala še to kulturo in prazniki so res najlepši način za to:) Pa nam nikoli ni uspelo - najprej so bili še tako mali, da je bil cel podvig praznovat že samo naše praznike, potem pa je kitajsko novo leto ves čas sovpadalo s kakšnimi naši: ali s pustom, ali s prešernovim dnem ali pa celo z obema hkrati (uf, kako sem bila jezna!:D)! In takrat imajo seveda naši prednost:) Ampak letos je kitajsko novo leto kar tako enkrat konec januarja, ko se ne dogaja nič pametnega in si družinica lahko vzame čas za malo praznovanje z drugega konca sveta;).
 
Kako smo ga mi praznovali? Zelo enostavno. Najprej smo lepo pogrnili mizo z bambusovi pogrinjki (če pa teh nimate, ali imate mlajše otroke, ki niso združljivi s to idejo;), jaz si jih šele letos upam potegnit ven, ko je najmlajši star 5 let...), no, brez njih bo tudi kak rdeč ali bel prt čisto ok:) in seveda z obveznimi palčkami:).
 
Kitajsko kosilo je bil  seveda riž in wok, kakor rečemo improvizaciji iz velikega kitajskega zakon lonca:). Če pa bi bila zdrava, bi se mogoče potrudila s "potstickers"-i ali kakimi soparjenimi kruhki...
 Ampak glavno, da smo jedli s palčkami:). Kot navadno kadar jemo wok in zato nekaterim že prav dobro gre:). Mimogrede je to tudi dobra vaja za fino motoriko:). Kar vedno prav pride;).
Potem smo se spravili delat maske kitajskega zmaja. Zanje ne rabite nič posebnega:
- bel papir, na katerega narišete ali sprintate zmaja ,
- karton, da ga ojačate (ali pa če lahko sprintate kar na karton, še lažje:) in
- tanko elastiko ali kako drugo vrvico (elastika boljše drži).
Od orodja pa škarje, lepilo, barvice, skalpel ali olfa nož in luknjač ali nekaj špičastega za preluknjat. Na srečo sem imela še stare printe od lani (ali mogoče celo predlani?), da mi ni bilo treba nič pripravljati in da smo čeprav vsi bolni vseeno lahko vsaj okusili, da se na drugem koncu sveta dogaja hudo slavje...
 Najprej smo printe nalepili na karton (jaz recikliram škatle - vse mogoče: od kosmičev, daril, karkoli mi pride pod roke zrežem na stranice - zelo uporabno in navadno je kar trden karton! Pa ker ga tako in tako polepiš, je čisto vseeno, če je grdo siv... In ko ga razrežeš, ne vzame veliko prostora, je pa vedno na voljo za ustvarjanje:) Toplo priporočam. 
*Manjši kartončki od čajev pa se dobro obnesejo za listke za v trgovino (ja, vem, aplikacije so super, ampak samo če so mobiji kompatibilni in delajo in na kartončke lahko vsi člani napišejo, če kaj pogrešijo, da je treba kupit:). Kartončki so veliko boljši od listkov, ker se ne pogubijo, ne zmečkajo in ne padejo iz žepa tako hitro;). In ne crkne jim baterija ali net;).
Potem smo zmaja izrezali. Punci sta ga že sami, malemu pa sem ga še jaz. Edino, kar sem jima naredila, da sem s skalpelom izrezala luknje za oči. To je še malo težko za male rokice... Luknje za vrvico ob strani pa je enostavno naredit z luknjačem.
 Nato so ga pobarvali - lahko bi ga seveda že prej, kar bi bilo lažje, ker je težko barvat izrezane dele, vendar sem bila tako bolna, da sem šla potem ležat in ne bi imeli nič od vsega skup. Tako da vrstni red seveda komot obrnete:)
Na koncu so mi v posteljo prinesli elastiko in svoje pobarvane mojstrovine, da sem jim samo še zavezala maske in zmaji so bili gotovi! Super enostavno in otroci res lahko naredijo skoraj čisto čisto vse sami (tudi zmaja bi lahko narisali sami, vendar bi v tem primeru morali prej določit, kje bojo oči in kako velike, sicer ne bi nič videli skozi... in to je bilo že preveč zame letos:D. Drugo leto, ko bom zdrava;). Če ne bo kitajsko novo leto spet padlo ob prešernov dan...
PS: teh printov ne najdem več (niti slovenske besede za printe, se priporočam, slavistke! Natisnjenčki?:)). Našla sem jih na pinterestu in tam so še vedno, vendar linki naprej ne delajo več. Pa nič zato - če poguglate "chinese dragon paper mask free printable", jih imate na izbiro še in še:). Lahko pa delate zmaje ali peteline (ker je leto petelina) tudi iz drugih reči in otrokom bo gotovo vse dogajalo:). In tako se bojo bolj zdravi zamotili in dali mir bolj bolnim;).

Ni komentarjev: