sreda, 15. junij 2016

Darila za vzgojiteljice - potiskane vreče za knjige

Letos se je v vrtcu razplamtela med starši kar pestra debata okoli daril, v kateri se je skupina naših malih bib razklala dobesedno na pol. Sama nisem preveč sodelovala oz. mi je bilo vse ok, ker teh vzgojiteljic še ne poznam tako dobro, saj je mali princ šele letos prišel k njim in kar veliko manjkal. Tako nisem vedela, ali si želijo bolj materialna darila (in kako velika) v obliki bonov, za kar je precej glasno navijalo pol skupine, ali bolj kaj simboličnega, vendar dovolj velikega, s spominsko vrednostjo, za kar je navijala druga polovica (vendar še vedno kupljeno). 
V tem vrtcu ni nobenih pravil glede obdarovanj, kot so bila zadnja leta v prejšnjem in je tu z darili zelo različno: včasih starši ne zberejo čisto nič in ne dajo nobenega darila in to na zaključku vrtca, drugič pa zberejo več kot 170€ samo za konec enega leta vmes... Ne najdem vzorca, ker ni da se tisti prvi vzgojiteljici ne bi nič trudili, niti da bi bili otroci tako nesrečni pri njih ali da bi se onidve ves čas kregali s starši, bili sta fajn:). Mislim, da je bolj odvisno od (premožnosti in načina razmišljanja) staršev in tega, kako dolgo je skupina že skupaj.
Po pravici povedano je to z darili težko. Ker ni pravil in ker so vzgojiteljice tako različne. Včasih vzgojiteljice same jasno povejo in takrat je to najlažje. Ena vzgojiteljica je recimo rekla, da bo zadržala dopis od ravnateljice, da jim ne smemo dajati daril (pred leti, v prejšnjem vrtcu) in nam jih bo dala rajši jutri, ker imamo ravno danes zaključno srečanje:). Bila je fajn vzgojiteljica in pri njej smo vsi vedeli, da si želi kakšno malenkost, tudi v materialni obliki, mislim, da bi ji tudi kakšno razvajanje zelo pasalo. Ne vem več, kaj smo ji dali razen šopka rož, vendar je bila vesela. Vseeno pa se mi zdi, da je bila še bolj vesela doma narejene kartice iz morja...  
Nekatere niso rekle nič, vendar si videl, da so bile zelo zadovoljne z materialnimi darili (the more the merrier) in bi bile majčkeno razočarane, če ne bi bilo nič za v roko prijet (oz. če bi bile res samo stvari, ki bi jih izdelali otroci). Niso se branile niti L'Occitana, niti bonov in se je videlo, da jim pomeni, da je veliko. Vendar takih vzgojiteljic ni bilo veliko...
 
Druga in najboljša vzgojiteljica, kar sem jih spoznala, je večkrat zelo jasno izrazila, da ne želi nikakršnih daril in da ne bo sprejela nič, česar niso otroci sami naredili (in pri njej si vedel, da bo zadevo dejansko dala nazaj) in bila je fantastična vzgojitejlica. Pa bi njej najrajši kaj dala! Saj se da malo znajt in z malo pomoči lahko z otroki  narediš kako lušno uporabno reč;). 
Ni pa to dan v spa-ju, seveda. Čeprav bi bilo zanimivo, če bi jo povabili na domačo masažo, hehe (samo dvomim, da bi katera sprejela - no, mogoče če bi jih lubi/oči povabil;). No, ta dotična najvzgojiteljica si je vidno oddahnila, ko je na zaključku vrtca dobila samo knjigo o ustvarjanju z otroki, pa spiralno zvezane otroške risbice z zahvalami staršev na drugi strani. Bilo je ganljivo in še zdaj sem vesela, da sem "sforsirala", da so res vsi nekaj narisali in napisali:). Ker si je res zaslužila to in ker je bila tega najbolj vesela, ni bila človek, ki bi znal igrat čustva;).
Spet tretja je pojamrala sodelavki v garderobi, da ji ni prav nič všeč, da so ji starši podarili tako veliko darilo, ker se zato neprijetno počuti, pa še tiste blesave obrazce mora zato izpolnjevat... Da bi z veseljem sprejela kakšno malenkost, vendar ne take velike reči (mislim, da so bili ravno boni, nisem 100%).
Četrta in peta sta se pogovarjali, kako bi veliko rajši kot šopek rožic in darila dobili kaj za delat z otroki, želeli sta si vnest kakšne igrače/materiale, ki jih v javnem vrtcu ni bilo... In bi jima to veliko več pomenilo kot dan v spaju... Zelo sta bili veseli lutke, ki sem jo naredila za eno zabavo in potem nisem mela kam z njo, pa sem vprašala, če bi jim kaj prav prišla. Vsak dan so se igrali s tem!
Pri najboljših vzgojiteljicah je to dostikrat tako, se mi zdi... Ker te dihajo za svojo službo in si želijo delat dobro bolj kot karkoli drugega... Te so navadno vesele knjig o ustvarjanju z otroki ali o razvoju otrok, vesele so stvari, ki jih lahko uporabijo pri delu z njimi, idej in podobnega. Vendar to navadno ni ravno visoko na listi možnih daril staršev, vsaj po mojih izkušnjah (pa sem imela otroke v res že veliko skupinah in vrtcih;). Verjetno oni izhajajo iz svojih želja in ker si večina želi dneva razvajanja, je to tako zelo "in"...
Večinoma se starši odločajo za bone za toplice, spaje, masaže, trgovine, prestižno kozmetiko,  ipd..., zraven pa rože in čokolado in to je bolj ali manj vse, kar se idej tiče... V šoli že lažje spraviš čez kako knjigo, učiteljice in knjge gre nekak skup;).
 
Zato bi vas vprašala, vzgojiteljice (in učiteljice): kaj si želite? Zares želite? Ne politično korektno: jaz si želim samo, da so otroci zadovoljni, da se imamo lepo, da se s starši razumemo itd... Ja, seveda je to najpomembnejše, vendar na drugi strani imamo starše, ki so prepričani, da si želite toplice ali bone in tiste, ki mislijo, da je to neosebno - torej: ali si želite na koncu tudi materialno darilo in kakšno (ali vsaj približna vrednost: od x do y €)... Bi bile vesele bona za spa za 25, 50, 80€, ali bi vas to spravilo v zadrego? So vam všeč boni ali vam je to neosebno? 
Imate poln kufer nerodno izdelanih otroških praholovcev ali so to še stvari, ki vam spravijo solze v oči, ker se je vaš varovanček tako zelo potrudil? Da ne bo pomote: razumem obe strani, ker se sama znajdem na eni in drugi večkrat doma;). Zato se pri obdarovanjih trudim najt način, kako bi te stvari bile vseeno uporabne in včasih uspe:).
So vam doma narejene stvari všeč ali bi vseeno rajši kaj kupljenega? Vam je najbolj všeč kombinacija ali se vam zdi, da otroci potem stvar samo uničijo, da je ne morete nikamor nosit? (Vem, da ne smete tako rečt, da otroci uničijo izdelek;), ampak saj veste, kaj mislim: da potem te torbice/majice ne boste nikamor nosile in bo šalčka stala nekje čisto zadaj v kredenci;). 
Dobite rajši več malih daril od svojih malih ali eno veliko od cele skupine? 
 
Svoje mnenje o tem sem povedala že v tistem postu o predpasničkih za tisti dve najvzgojiteljici in se ni bistveno spremenilo. Vendar se strinjam, da so vzgojiteljice različne in si nekatere res želijo draga darila. Vseeno pa nisem prepričana, da jih je toliko... Kakorkoli, ker sva letos izpadla iz mail-liste, tako da so se že napol zmenili in je perje že frčalo, preden sem sploh dobila prvo sporočilo, sem malemu že prej obljubila, da bova kot vsako leto spet delala nekaj za vzgojiteljice in sva to tudi naredila. Tako je bil najin prispevek k skupnemu darilu to, kar vidite na slikah: platnene vreče za knjige, potiskane s krompirjem z bibami - ta del je delal mali. Dobile so pa seveda še bone za spa (kako bi brez;), eterična olja (ki si jih je ena res želela:), blazinico z vsemi imeni vrtčančkov in seveda obvezne rože in čokolado, če sem si prav zapomnila. 

Kaj od tega bi vi najrajši dobile in koliko?

Ni komentarjev: