16 april 2015

Peskovnik

Kje je mali? Tam kjer je pesek. Vedno in povsod. Najrajši ima sicer gradbeni ostri in čim bolj strupen in prašen pesek, kot se za pravega malčka spodobi:D. Ampak uživa tudi z neškodljivo mivko in na sploh vvseh  peskovnikih. Zato sva mu pod hiško naredila peskovnik:).
  No, malo je prišel tudi na svoj račun z gradbenim peskom, saj sta ga z očijem posula podaj:).
Čezenj smo razprostrli prodnike...Oboje je tu zaradi drenaže, saj smo imeli lani navaden mali leseni peskovnik, pod katerega sva dala samo cerado (po nasvetu iz baubaua), pa se ni ravno najboljše obneslo. Pesek je bil na koncu  ena velika svinjska luža:D. Kar je sicer še povečalo njegovo zanimivost včasih, vendar je imelo nekaj neprijetnih stranskih učinkov (recimo, da je bil mali princ vsak dan kot bi stopil iz Pepine risanke "blatna luža").
Tu izgleda, kot da oči naganja malega ven, haha:D. No, v resnici je samo ravnal kamenčke:)
Čez sva napela flis za peskovnike in ga s sponkami pritrdila na stranice (obod). Upam, da bo dobro držalo:) Tako pesek ne more pronicat med prodniki in zemlja ne bo pronicala gor, vseeno pa bo voda lahko odtekala.
In končno še mivka!
Maladva sta veselo gazila in se igrala, medtem ko je oči nosil še en in še en in še en žakelj:)
Torej, če hočete videt najsrečnejšega malčka, poglejte v peskovnik:).  Vsaj naš mali je tam vedno blažen! "Povsod lepo, v peskovniku najlepše," je njegov moto. Vsi so imeli radi igrišča, zlatolaska se sploh vrže na tla povsod, kjer vidi kupček peska (kar je konec zime povsod, kjer so posipali s peskom in ne morete si mislit, kje vse posipavajo s peskom! Ko imaš tako dete doma, šele vidiš:D)! Da ne govorim o drenažnem pesku okoli hiše... In mali... no, on je pa resnično blažen v peskovniku in tam bi lahko bil cel dan (če mu daš zraven seveda vodo)! Malo packarije pa mora bit, no!
Tako da je sedaj tudi sosed zadovoljen, ker pravi, da je zelo za peskovnik, da se bojo otroci s peskom igrali v peskovniku (ne pa s peskom okoli hiše:D). Tako da win-win-win:)

* Zdaj razmišljava, kako naj narediva pokrov, ta je nujen v prvi vrsti zaradi mačk, pa tudi zaradi listja (čeprav tega bojo verjetno sami not nanosili:D). Fajn bi bilo, da bi ga lahko tamali sami pokrili. Fajn bi bilo, da bi voda šla lahko skozi (torej cerada odpade), vendar da se zadeva ne bi ravno takoj uničila, kar predvidevam, da se normalno blago bi... Ker ko smo ga lani pokrivali s cerado, se je not nabrala luža in ko smo to dvigovali, je bilo vse svinjsko okoli... Nekak ga morava obtežit ali napet na okvir, da ga veter ne bo dvigal, kot lani provizorično varianto... Gledala sem sisteme, kjer se navije na palico, ali pa da je lesen okvir, ki ga položiš gor,... skratka - predlogi in izkušnje dobrodošli!

5 komentarjev:

katja pravi ...

nimam ravno ful izkušenj s peskovniki, ampak pri mkojem omejen daru opazovanja za stvari ki me čisto nič ne zanimajo, so neko mrežasto blago nategnili čet takod a so na vogalih rinke zataknili v kavlje(ze pritrjene v tleh) kao za šotor... no eč kaj pomaga..najbrz sme bolj toplo vodo opisal..ampak so pa otroci sami zapenjali...

veri pravi ...

Super, hvala, mislim, da imajo tako v vrtcih, ja. Bom pogledala jutri, kako majo narejeno:).
Zaenkrat pogrnejo čez cerado (odrezan kos) in dajo gor siporeks, ki ga uporabljata tudi za stolčke v peskovniku:D. Impro liga sistem:D.

Jasna Ander pravi ...

Pozdravljeni. Z navdušenjem sem prebrala, kako ste sami naredili peskovnik. Tudi jaz ga ravnokar načrtujem, pa me zanima kakšen je ta Flis za peskovnike. ..A to je ala filc ali kakšna druga tkanina? Lepo prosim za odgovor. Lep pozdrav, Jasna

veri pravi ...

Ja, tej tkanini se reče filc za peskovnike, čeprav v resnici ni pravi volneni filc, če prav vem. Ampak dela dobro. Mali so mivko znucali do konca, tako da sva morala letos dat novo not, ampak zadeva deluje super. Samo pokrova pa še vedno nima, kar s cerado pokrivamo, kar je tečno... No, nekoč...

Trenutno se ne mudi ravno, ker tako ne smejo bit nič na dvorišču, ker nam delajo fasado. In tudi če delajo samo spodaj (da za male ni nevarno) in čeprav delavcev tamali ne motijo, moti to soseda, tako da... jih letos poizkušam peljat kam drugam, da so vsaj malo zunaj. Ko da bi bili spet v bloku, haha:D. Še dobro, da imam izkušnje:D. Upam pa, da nam uspe jeseni zadevo zrihtat do konca (ne samo to, se še kaj najde;).

Jasna Ander pravi ...

NO, potem sem nabavila pravo zadevo. Hvala. So me pa v obiju totalno začudeno gledali, ko sem rekla, da rabim filc za peskovnik. Je rekla, da se kaj takega ni slišala. Da dajejo polivinil in podobno. Glede pregrinjala za peskovnik : ravno danes sem prejela predračun za ponjavo, cca 2 x 2 m na vrvico. Cena 65 eur. Me je vrglo skoraj na rit! Vec kot me je stal ves peakovnik z mivko vred. podjetje ima različne barve za ponjave in to me je ful pritegnilo. A očitno bom šla v merkur in kupila tistega lovsko zelenega za peskovnike. Ali pa če bom nagruntala kaj drugega.