09 november 2014

Kako preživeti brez kuhinje z malimi otroki?

Evo, zdaj ko imam spet svojo ljubo kuhinjo nazaj, sem lahko pametna in se malo nasmejim zgodam in nezgodam tega neljubega obdobja;).
 Torej, kot že naslov pove: kako preživiš s tremi malimi, vedno vedno vedno lačnimi otroki in fantu, ki mu gre ljubezen skozi želodec, če nimaš kuhinje? Oz. kuhinja je, samo prazna. Omarice in posode so, samo v škatlah, naložene ena na drugo, v dnevni sobi, kamor se ne da stopit... Pribor je, ampak v previjalki v študijski sobici, štedilnik je, ampak ni priključen, itd... Skratka: si predstavljate;)
Najlažja, najboljša in in najenostavnejša rešitev je, da odneseš kuharijo ven - če imate to srečo, da lahko zunaj kurite, je namreč žar idealna rešitev - ob primernem vremenu, seveda, ampak tu smo precej prilagodljivi - sploh če nimamo kuhinje, je skoraj vsako vreme primerno za žar;).
 
 Druga možnost je, da kuhate enostavno hrano, ki se jo da brez problemov naredit na električnem kuhalniku ali plošči oz. karkoli pač imate na razpolago - na sliki je šmarn z marmelado:D, sem pa spadajo še mlečne jedi  (mlečni riž, grisek itd) in podobno. Izpopolnila sem tudi svoje znanje priprave jajc - mislim, da še v življenju nisem porabila toliko jajc (in to reče nekdo, ki mu je normalno naredit 7 vrst sladoledov naenkrat - in not so dostikrat jajca;). In vsekakor jih še nikoli nisem naredila na toliko različnih načinov! Umešana jajca s siri, pečena na oko na slanini, jajčna omleta, jajca s chorizom in zelišči, itd itd...
Dobra ideja je tudi, da izkoristite vse tiste aparatke, ki se jih samo vključi v elektriko in sami pečejo, recimo: vaflomat, raclette, fondi itd... Če seveda niso založeni bogvekje;). In če jih imate v "nekuhinji" kam dat;).
 Kaj pa tisti črviček, hudiček, angelček ali karkoli že, ki te gloda in ti teži in hoče, da "skuhaš" kaj konkretnega, pravo hrano, "kaj zanimivega", "kot prej, včasih"... Ja, to bitje včasih sploh ni "v" tebi, ampak kar "izven" tebe in velikokrat jih je kar več:D. Saj imajo vsi radi jajca in šmarn, vaflje in žar... ampak... vseeno se nam zahoče kdaj tudi kaj bolj kompliciranega... kot recimo rogljički iz domačega kvašenega testa:). No, take projekte prihranite za takrat, ko ste na obisku pri kakem zelo potrpežljivem dediju, recimo:).

Drugi nasveti:
- vodogrelec je še bolj zlata vreden kot prej.
- založite se s kosmiči in jogurtom, (če to vaši otroci radi jejo,) da bojo večerje in zajtrki manj stresni z omejenim izborom jedi
- poskrbite, da imate vedno kruh na zalogi in kupite kakšen namaz/sir/salamo/karkolipač, ki ga/je sicer ne, ker bojo po 1 mesecu brez kuhinje imeli vsi imeli že poln kufer običajnih marmelad, če niste ravno strastni kruhojedci, katerim je normalno, da jeste vsak dan kruh s svojo najljubišo oblogo. Tisto kosilo človek že še skuha, pa naj bodo to makaroni z omako ali rižota, ampak vse tiste večerje, zajtrki in malice... tam se pa začne vse skup ponavljat, če imaš zelo omejen prostor, posode in nimaš štedilnika;).
- pišite skupaj spiske, kaj vse boste skuhali/spekli, ko boste spet imeli kuhinjo - ta aktivnost zelo povezuje družinske člane, vsaj pri nas in nekako olajša "turobno" sedanjost:D
- priklopite si štedilnik v drugem prostoru, tudi če je plinski in boste imeli vsaj pečico: pecite enostavne sladice, ki ne rabijo veliko prostora: različni drobljenci so kot nalašč, sploh za jeseni. Poleti bi bil pa idealen tiramisu in njegove skutne sorodnice. Pozimi pa vroča čokolada;).

Upam, da tole komu pomaga prebrodit kakšno "kuhinjsko" krizo:). Bo vsaj nekaj dobrega od vsega skup, a ne?;). Sicer je pa z vsemi temi izkušnjami tako: ko si v zosu, ti seveda ni tako zelo smešno, kasneje pa je prav luštna zgodbica in se lahko narežiš še pa še na ta račun. In če pogledaš slike, si misliš: pa saj smo krasno jedli, hehe, le zakaj smo se tako usajali:D. Ampak vseeno je fajn met kuhinjo nazaj, da ne bo pomote;).

Ni komentarjev: