ponedeljek, 24. februar 2014

Botanični vrt jeseni

Zakaj hudiča obljavljam stvari iz jeseni? Ker "en mojih najboljših prjatlov", striček Gugl nikakor noče usposobit dialoga med Picaso in Bloggerjem, meni se pa ne da vsake slike loadat gor, če vem, da obstaja funkcija v picasi, ki to naredi zame, samo pač trenutno ne dela (nisem edina, ki se jezim nad tem in upam, da bojo kaj naredili, sicer se bomo morali pa mi preselit)... Torej boste zdaj še malo brali o lepotah jesni, ok?;) Ampak v zagovor naj povem, da izbiram take, ki so uresničljive tudi zdaj:)

Gremo v Botanični vrt! Zakaj?
- Zastonj je, zato si ga lahko privošči vsak!
- Lep je, v vseh letnih časih, seveda najlepši takrat, ko so rastline v bujnem razmahu, vendar se pozimi pa lahko pogrejete v rastlinjaku (vstopnina 2€ samo za rastlinjak, ostalo je đabe) in se vsaj malo nagledate zelenja, ki ga takrat ni nikjer drugje... Pašeeee!
- Mala oazica zelenja v centru Ljubljane, dostopen vsem meščanom in vsem, ki pridejo sem:).

- Otroci obožuejo skalnjak in male potke, ravno dovolj velike zanje:) Za kolo in  voziček nekatere niso prevozne, vendar to ni problem, ker ga tam lahko pustiš na začetku in prideš naokoli:)
"Mami, tja, tja!" (otroci lahko sami izbirajo potke, ker je vrt tako mali, da ga lahko vsega parkrat obhodite:) in ker tam ni avtomobilov, se jim tudi ne more kaj hudega zgodit, razen da padejo v vodo ali da se zmočijo, ko odprejo kakšno pipo... (ne vprašajte, kako to vem;) - prijateljski nasvet: za radovedne malčke nosite vedno s seboj rezervna oblačila - jaz mam en komplet oblek iz 80ih vedno v vozičku - in potem me čudno gledajo, kako sem ga oblekla:D - jah, boljše da izgleda kot da je prišel iz časovnega stroja kot da je moker, ne?;) (te slikice so še "pred pipo";)

"Bojo že prišle za mano..." (Mimogrede, tam je lepo okolje za fotografiranje:) Še idiot fotografu, kot sem jaz, ratajo vedno lepe fotke. Enostavno ne moreš falit, vedno nastanejo lepe fotografije!

Imajo mini ribniček:) ki ga vsi (veliki in mali) otroci obožujejo v vseh letnih časih:)

- Ker je vedno kje skrit kak mali detajl:) in se lahko tam učite številk na čisto poseben način:) - če hodite okoli z odprtimi očmi, seveda:) Kar pa ni za skrbet, če imate otroke s seboj, ker vam bojo sami pokazali;)

- ker lahko vedno najdete kaj zanimivega. Lahko ugotavljate teksture, se učite o rastlinah in njihovih delih, če se vam ravno da ali vas k temu s svojimi vprašanji prisili vaš nadebudni zvedavi podmladek, čeprav se vam ne da... (pri nas daleč bolj pogosta kot prva možnost:D)

- sicer pa samo uživate na sprehodu... (kadar imate srečo in se vsi raztepejo po tistih potkah in nihče ne pade v vodo;) Ja, veliko je če-jev;)

- ker si lahko naberete odpadlo jesensko listje vseh mogočih dreves za svoje jesensko ustvarjanje... Ki bo tako veliko bolj pisano in raznoliko:)

Sem vas prepričala, da se splača it kdaj pogledat? Čeprav je mali, ampak je pa luškan:). Upam, da bomo lahko šli vsako leto vsak letni čas vsaj 1x tja:). To bi bilo idealno, da vidiš, kako se spreminja narava na istem mestu in različno vpliva na različne rastline... in ni treba nič rečt, ker tamali itak sami vidijo:). In povejo. In vprašajo. In... eh, recimo da je tokrat tistih 1x, ko se raztepejo po potkah in ne padejo v ribnik/lužo/ne odprejo pipe/,... in samo uživate v lepoti narave:)

Ni komentarjev: