01 december 2013

Adventni koledar

Long time - no type. Se zgodi - drugo leto bo boljše, obljubim:). Ampak tole bi znali rabit še letos - vsaj tisti, ki imate doma adventni koledar - in to ne takega s čokoladicami ampak kakšnega, ki ga sami polnite. Zakaj? Zato, ker je to bolj zabavno, seveda. Pa bolj zdravo od čokoladic. Pa bolj poučno. Pa bolj... niste nasedli, ne? Ja, pač bolj zabavno je, kaj naj, a ni to dovolj?:D No, vsekakor je bolj zabavno otrokom - punci sta bili kar razočarani, kadar so kakšen dan zaposleni škratki dali v koledar (pri nas je to tovornjaček) navadne bonbone ali čokoladice... 

Pri nas adventni tovornjaček polnijo škratki - oz. cela delegacija je - mislim, da škratki delajo darila, palčki jih razvažajo (ali pa ravno obratno, vedno zamešam! moram vprašat Lejlo), škratice pa potem to polnijo in lepo aranžirajo (zgleda da so one bolj ročne;) - to sem si zapomnila, to ziher delajo škratice! (mala to ve v detajle in vedno znova razlaga, vsako leto je bolj komplicirano... se množijo ko politiki - samo čakam, da bo PR privlekla od nekod:D)

Kaj torej ne more počakat do naslednjega leta in rabite že sedaj? Seznam idej za darilca za adventni koledar. Priznam: pri nas ga nismo imeli: ne adventnega koledarja, ne venčkov (takrat jih ni imel še nihče, mmmkej?;), ne jaslic (jih je imela pa varuška in so mi bile noro všeč:), to je nova reč, ampak meni je bil ta tovornjaček, ko sem ga videla, tako simpatičen, da sem ga kupila, še preden sem imela otroke - zanje. Mislim, da je bila to edina taka reč, ampak zanjo sem res vesela, da sem jo (mogoče bi morala vse prej nabavit oz. naredit - ugotavljam, da sem imela takrat še čas naredit kaj za otroke - dokler jih še nisem mela;)).
Kaj sta si punci najbolj zapomnili, česa sta se najbolj veselili in kaj je bilo najcenejše darilo? Ne boste verjeli, ampak na vsa tri vprašanja lahko odgovorim isto: poizkusi. Škratki so dali v škatlico tovornjačka vse (tamale) stvari za izvedbo poizkusa, velike so bile pa tako in tako take, ki jih imamo doma (kaka konzerva ali posoda in podobno se navadno najde v vsakem gospodinjstvu;).
Mali otroci so neverjetno radovedna bitja (tega gotovo še niste opazili:D Zakaj zakaj zakaj... Luis CK ima en fajn stand up na to temo:D) Ampak včasih to dela tudi za nas, ne samo proti nam:). Recimo, kadar moraš z malo denarja pričarat veliko veselja;).

Kaj je punci lani čakalo v tovornjačku?
1.12. balon - raketa: balon, debelejši sukanec, košček slamice in navodila
2.12. lignji v banji: vodni balončki in zamašek od detergenta (tisti, ki se zapre) + navodila, seveda
4.12. kaj je v zraku: čajna svečka, plastelin in navodila
5.12. suh kruh za hranit račke
6.12. zvočni detektor: riž, plastična folija in gumica, navodila
7.12. kompas - kje živi dedek Mraz? bucika, košček plutovinastega zamaška in plastelin, navodila
8.12. premakni brez dotika: kovinska pisarniška sponka, košček alufolije in papirnat prtiček, navodila
9.12. merjenje sil: 2 pisarniški sponki, močna gumica, tenka vrvica, navodila
14.12. balon na topli zrak: papirnat prtiček, slamica in navodila
15.12. kino karte
16.12.upihnimo svečo (slikica zgoraj): čajna svečka, košček slamice in navodila
17.12. telefonček: paus papir, vrvica, pisarniški sponki in elastiki ter navodila
18.12. karte za živalski vrt
karte za arboretum Volčji potok
"karte" za botanični vrt (je zastonj, edino rastlinjak je potrebno plačati, simbolno, 2€)
orehova lupinica in svečke za ladjico s svečko

Ostale dni sta dobivali:
- čokoladne bonbončke ali male čokoladice
- špangice
- elastike za lase
- enkrat sta dobili kinder jajčka, v predalčku pa je pisalo, da jih najdeta v čevljih - kar se jima je zdelo strašansko zabavno:D (saj so bila zavita, no! Pa tudi sicer vam zagotavljam, da moji otroci pojejo še precej večje svinjarije kot je najdete v njihovih čevljih... Nisem ravno ponosna na to, ampak ker me ne vprašajo, se tolažim s tem, da bojo pa bolj odporni:D).

Če pa vas zanima, kaj bosta dobivali letos, ostanite priklopljeni:)

8 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Super ideje!
Ampak a je možno, da NAPIŠEŠ še ta navodila :) meni se pri nekaterih poskusih sanj, kaj naj bi bilo, pri nekaterih pa sem čist brez ideje :) (zdaj malce zardevam.....čisto malo....)
Pa samo tako naprej!
LP T!

Maja pravi ...

Odlične ideje, tudi jaz bi bila vesela navodil. Mislim, da bi bila fanta navdušena nad poskusi.

veri pravi ...

O, super, da je tudi staršem všeč:) Pridejo še navodila, saj punci bi tako delali poizkuse vsak dan, pa bomo kaj ponovili in poslikali:).

Večina teh poizkusov je iz ene prastare knjige "Prvi koraki v znanost" (ok, saj ni tako stara, ampak dovolj, da se je ne dobi več - smo si jo sposodili v knjižnici Otona Župančiča, zdaj smo jo pa dobili med neko navlako:))

Anonimni pravi ...

SUPER :) se že veselim navodil :)

Mi trenutno ekspreimentiramo s CO2 :)
ne, ne se bat, ni panike :)
Mešamo sodo bikarbono in kis plus malo detergenta in nastane lava za vulkan :) pa gledamo mehurčke.

Lušn pa je še tale: v prvi kozarec natočim vodo, nato noter vržem rozine. Kaj se zgodi? Kaj pa ko rozine vržemo v drugi kozarec, kjer je nalita Radenska? ma tak so lušne te rozine, da jih lahko gledamo kar nekaj časa......

LP in HVALA!
T
---------

Anonimni pravi ...

ok, knjige ni nikjer... oz jst sem nesposobna... no vsaj kranj ali šk loka je ne premoreta... jst bi tudi navodila... ali skenirano... ali navodilo kako do knjige... no sej veste, mi bi se tudi igrali doma :D

veri pravi ...

Pridejo navodila, obljubim, še letos, vsaj za novoletne praznike se boste lahko igrali:). Skenirat in objavljat na netu se ne sme;), tako da jih bom kar sama napisala:)

Kniga je stara (pustili so nam jo prejšnji lastniki stanovanja, pa majo že odrasle otroke:D) - verjamem, da je večinoma knjižnice nimajo, samo za KOŽ vem, da jo ima. Če bi si jo vseeno želeli, lahko rečete za medknjižnično izposojo, jo vaša knjižnica izposodi od KOŽ.

Unknown pravi ...

Zivjo. Sem med iskanjem idej za letosnji advent naletela na tale zapis in si tudi jaz zelim navodil. Moji fantje bi bili takih nalog zelo veseli. Hvala. Lp, Nada

veri pravi ...

Ok, bom še dodala, naslednja leta sem nekaj spoti pisala, ampak bom poskusila naredit v eno bolj strnjeno obliko:)