08 februar 2013

Pustni karneval

Vsi že veste, da je pust moj najljubši praznik - lahko si, kar hočeš, po šivih poka od ustvarjalnosti in še sladkarij se moraš napokat, pa nobenih daril si ni treba zmišljevat (saj to je fajn, če imaš dovolj časa in/ali denarja, samo v reali je navadno vsaj eno od tega v primankljaju:D), da lahko samo uživaš v vzdušju - kaj češ lepšega od praznika?:D Otroci se radi šemijo, ampak fino je tudi gledat druge maske, sploh če so kakšne domače, izvirne in zanimivo narejene... Zato se splača obiskat kak karneval:) In zato tale objava lanskega, da vas malo zvabi ven, karnevali so namreč večinoma v soboto in nedeljo.

Mi gremo vsako leto vsaj na enega in do zdaj nam je bil najbolj všeč dejansko domači, torej v Ljubljani in pa v Cerknici, ostali, kar smo jih videli, so bili bolj loklani, tisti v Ptuju pa nas še čaka. Prvič sva bila še bk (before kids) in sva bila navdušena kot otroka nad izvirnimi in dobro narejenimi maskami, nekaterimi ogromnimi in dodelanimi,... Kasneje sva potem na žalost ugotovila, da se maske vsako leto ponavljajo... vendar je otrokom 1 leto ogromen del življenja (Svitu je recimo celo življenje, Lejli četrtina, Ronji petina...) in nimajo problemov gledat istih mask vsako leto, odrasli pa se zabavamo s tistimi "modernimi", ki so navadno razne parodije na trenutno dogajanje (nekaj mi govori, da bi znalo tega bit letos res veliko:D). Fino bi bilo, če bi sporočilo prišlo še tja, kamor je namenjeno, hehe.

Tele fotke so iz lanskega festivala v Ljubljani, kamor pride veliko mask tudi od drugod, tudi nekatere tradicionalne, ki so še posebej zanimive. Recimo tole pokanje z bičem je bilo nekaj, česar ne vidiš vsak dan.

Pa seveda obvezni kurenti...

Pri kurentih sicer svetujem rahlo previdnost z malimi otroki, ker res zganjajo velik hrup in so precej strašni videt, zato se jih veliko malih otrok boji (zato se tudi še nismo odločili it pogledat na Ptuj, bomo počakali še kako leto, da bodo otroci v tem dejansko lahko uživali:)

Spomnim se, kako so se mi smilili drugi narodi, ko so mi povedali, da pusta sploh nimajo vsi! Kakšna groza bi bila, če bi se rodila kje drugje:D! Nič čudnega, da so Američani nori na svoj Hallowin, če pa nimajo pusta! Sicer se mi je vedno zdelo, da so maškare 1x na leto čisto premalo in očitno se je to zdelo tudi drugim, da se je tudi pri nas uveljavila noč čarovnic s preoblačenjem vred:) Pri nas se to preoblačenje itak raztegne nekam do poletja, ko postanejo kostumi pretopli:D...

No, sem vas prepričala? Greste na karneval letos?;) Kako sta bili namaškarani malidve, pa jutri.

1 komentar:

katja pravi ...

ja, kurenti so res strašni...naš Danijel se je do nedavnega bal tudi vseh pajacaov ki os delili letake...

tko d ao pustu in šemah noče nič slišat..letos še v vrtec ni hotel na pusta..šele potem ko sme mu povedala d avsi pa ne bojo preoblečeni se je odločil d abo šel malo "na obisk" potem pa hit domov...