11 januar 2012

Tehtnica

Poleg vseh lepih stvari, ki jih jesen in topla zima prinese (buče, kostanj, gobe,...) je tudi nekaj manj lepih, ki jih vsaj pri nas vedno kasiramo: bolezni in slabo vreme (ok, ta teden je krasno, ampak takrat, ko smo tole slikale ni bilo;). Če oboje skombinirate, dobite sitne otroke, ki ne smejo ven. Zmagovalna kombinacija;)... Torej jih je treba zaposlit notri. Ampak sem že omenjala bolezni, ne? No, tudi mame se ne ognejo... Zato morajo bit projekti čim manj naporni in hitro izvedljivi iz materialov, ki jih imamo doma, ker nihče ne bo skakal v takem okoli po neke posebne reči;) Tale mala ideja v vsem ustreza:
Tehtnico naredimo iz
- dveh jogurtovih lončkov (od enakega jogurta - ok, okus je lahko različen, ampak embalaža naj bo enaka - da bo pač na obeh straneh enako težka posodica, naši so od kavinih jogurtov, ki jih požrem neomejene količine;) (kadar jih smem, to je bilo še pisano jeseni;),
- paličice (lahko je od ražnjičev, ki ji odrežemo zašiljen konec, da si mali ne bi slučajno tega zapičili v oko),
- vrvice (kakršnekoli),
- pomagajo nam pa še škarje, kos žice in vsi otroci, kar jih je v bližini;)
Segrejemo žico in v jogurtova lončka naredimo luknjici, ki naj bosta diametralno nasproti. Odrežemo dve enako dolgi vrvici, zavežemo na eni strani vozel in iz notranje strani potisnemo skozi luknjico - vozel je tako na notranji strani. Drugi konec vrvice potisnemo skozi drugo luknjico in spet zavežemo vrvici vozel na notranji strani lončka. Zdaj na sredini vrvico zavežemo na paličico in postopek ponovimo na drugi strani.
Preverimo, kje je sredina (glejte prvo sliko, kjer to počne naša zlatolaska:) in če želite, lahko mimogrede omenite otrokom, da je to težišče, kjer sta obe strani v ravnotežju.
 Potem celo zadevo obesite nekam proč od sebe, kjer se bodo otroci lahko v miru igrali;)
Dajte jim kake drobne predmete, ki jih bodo tehtali - mi smo uporabile divji kostanj in želod in ugotavljale, da je kostanj precej težji;). Tako da zdaj je to dokazano, hehe. Če komu ta dilema ni dala spati slučajno;)
Veliko veselja z malimi človečki v vašem življenju!

PS: ja, vem, lahko bi uporabila kak lep pisan lonček, ne pa prozornega, ki se nič ne vidi na slikah. Lahko bi ga tudi same porisale, polepile in sploh naredile celo umetnijo iz tega in zakomplicirale vse skup v nulo. Saj bomo - naslednjič. Ampak najprej sem morala videt, če jima bo zadeva sploh všeč, predno se vržemo v neko hudo dekoracijo... No, je bila zelo uspešna in me že gnjavita: "mami, kdaj bomo spet delale tehtnico?" Tako da brez skrbi, pridejo tudi pisani lončki;).
Ampak zadnje čase me Ronja žica predvsem za predenje volne, tako da bo verjetno to prvo na sporedu - če me kaj drugega ne prehiti;)...

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Super ideja...jo bom porabila kar hitro v naslednjem tednu v vrtcu, kjer imamo trenutno na tapeti eksperimente...meni so prozorni lončki všeč prav zaradi tega, ker otroci lahko fino vidijo kaj je v njih in koliko so kakšne stvari dozirali....
Ker se mi zdi, da se ti iztekajo zadnji trenutki pred dnevom D ti tudi jaz želim vse dobro...adijo slabost in dober dan prečute noči ;))))))))))
Veronika