11 maj 2011

Solne slike

Baje bo za vikend dež in mogoče vam pride prav še ena ideja za ustvarjanje z malimi bučkami. Rabili boste neko lepilo v tubi (recimo navadno belo lepilo za les, moje je Mekol), sol, živilske barve, lončke (enega za vsako barvo) in kapalke - to je to. 
Najprej z lepilom narišemo sliko na list:
Metode so seveda različne;)
Potem sliko posujemo s soljo:
Zdaj lahko sliko posušimo, če imajo otroci potrpljenje za to, ali pa takoj nadaljujemo (rezultati se nekoliko razlikujejo glede na metodo, vendar pri zabavi to ne igra vloge;)

Zdaj pa zmešamo živilske barve z vodo in napolnimo lončke, v vsakega damo kapalko in malčkom pokažemo, kako se jih uporablja. Potem pa jim pustimo, da packajo po svoje:
Takole kapljajo malčki in opazujejo, kako se barve med seboj prelivajo in tvorijo nove barve (fajn način, da vidijo, kako data rumena in rdeča oranžno, rumena in modra zeleno,...)
Pa tudi same kapalke so otrokom fascinantne - če imate večje otroke, jim lahko razložite princip delovanja le-teh: ko iztisnemo zrak iz kapalke in jo spustimo, potopljeno v vodi, je v njej podtlak, ki potegne vodo vanjo. Če so vaši otroci še takile cmočki, potem seveda pustite podtlak in jim ne težite s fiziko (razen, če jih zanima) in samo packajte;)
Ko se te slike posušijo, se bodo solni kristalčki lepo lesketali, barve pa se že takoj lepo prelijejo, saj potujejo po soli in lepilu ena do druge:
Uživajte!

2 komentarja:

Pika Nogavička pravi ...

Kakšna super Ideja! Mogoče jo porabim na svojem festvalu. Lahko?

veri pravi ...

Lahko, seveda, nisem patentirala:). Bi bila pa vesela, če bi bil kje naveden vir;).