13 november 2010

Sendviči

Sendviči so bili dolgo najljubša hrana od mojega najljubšega samčka.  Ja, bili, dokler si nisva začela skup kuhat; potem je odkril lazanjo in vroča lepljiva rebrca in še marsikaj in od takrat mu sendviči niso več Številka 1.

Še vedno pa so mu ljubi, verjetno so še vedno top 10 in tako so se priljubili tudi meni, ki jih kot mala nisem marala - ampak to samo zato, ker so bili sendviči, kakršne sem poznala (dobivala od doma), zelo revni: dve zelo debeli rezini kruha (ne maram debelo odrezanega kruha, itak nisem kruhar - rada ga pečem, pojem ga pa zelo malo), vmes pa skoraj nič nečesa (recimo masla ali marmelade ali paštete ali pa kos sira (in to odrezan z nožem - jaz pa imam rada sir odrezan s sirorezom - da je na tanko odrezan, pa rajši več teh koščkov;)) - in to je bilo to: brez zelenjave, brez kakih fensi šmensi namazov, brez šunke... kar sem si želela. Skratka, kot vidite, sem že kot mala komplicirala;). Takrat me seveda ni nihče jemal resno in sem dobivala dve debeli rezini kruha z nečim na tanko namazanim vmes. Zato sem se zaklela, da bom sama delala drugačne, bogate sendviče, ki bojo otrokom všeč. In jih res:


Kako lahko tako navadno hrano kot je sendvič spremenimo v nekaj vsaj malo posebnega? Na več načinov: 

- lahko spremenimo obliko in način sestavljanja in naredimo recimo jajcvič - torej sendvič, kjer je v sredini pečeno jajce - stepeno jajce z dodatki (po želji, vsaj začinite ga res lahko;) spečemo v modelčku za mafine in vstavimo med dva popečena toasta oz. rezini kruha, ki smo ju izrezali z okroglim piškotarčkom (izsekovalcem za piškote).







 
- lahko spremenimo sestavine: uporabimo kak dober domač kruh in/ali pa vključimo bolj nenavadne sestavine v nadev ali uporabimo nenavadne kombinacije: recimo gorčica in jabolko (zdi se čudno, ampak paše) v tem malo bogatejšem sendviču (pa še šunka in sir, seveda), ga na obeh straneh namažemo z maslom in popečemo.





 - lahko signifikantno (močno) spremenimo velikost in naredimo mini ali pa MAXI sendvič:










- lahko naredimo tudi sendvič puzzle - sestavljanko (ta je iz bučnega kruha z orehi in drugimi dodatki, zato je tak čuden na pogled):













 In tako naprej... Možnosti in kombinacij je res ogromno, mali in veliki otroci pa bodo gotovo navdušeni nad preizkušanjem:)

1 komentar:

valentina pravi ...

Ob vseh tehle sendvičih sem še lačna postala.
Sicer mi sendviči niso NO.1 hrana,ampak tistile tvoj s šunko in sirom mora biti pa hudo dober.
Pa dober tek.