06 november 2010

Najenostavnejši piškoti = nakapljani piškoti

Čeprav sem zaprisežena poletju (toleriram še pomlad, ostali del leta pa čakam, da mine), imata tudi jesen in zima svoje čare, priznam. Poleg praznikov in vroče čokolade so to seveda piškoti. Saj ne, da se poleti ne da pečt piškotov - seveda se jih da! Samo ne pašejo enako kot v hladnejšem delu leta. Takrat si zaželiš zakurit pečko, pa potem grizljat še tople, sveže pečene, omamno dišeče piškote, skupaj s skodelico vročega čaja...
Poleti so piškoti dobri samo v sladolednem sendviču (ne mi rečt, da ne veste, kaj je to? To je super stvar: dva piškota, vmes pa kepica sladoleda - njami! Če je sladoled čokoladen, piškoti pa imajo not koščke čokolade, še bolj njami! Krasno paše v vročini in že zelo mali otroci lahko držijo v rokah in pacajo... Dobite slikice sladolednega sendviča enkrat junija, če me bo kdo spomnil;). Evo, sem že zajadrala v sanje o sladoledu in morju in... No, ampak zdaj ni poletje, zdaj pašeta vroča čokolada in čaj... In piškoti, seveda.
Da so domači piškoti neprimerno boljši od kupljenih, je verjetno vsem jasno. Če vam (še) ni, jih pa spečite in poizkusite;) Ampak redkokdaj imamo čas, da bi testo lepo pregnetli, dali počivat, razvaljali, našli vseh 300 modelčkov za kekse (ja, to ni besedna igra, mislim dobesedno 300! Sem obsedena z modelčki za kekse... povsod jih kupujem, zadeva je že davno prekoračila vse meje zdrave pameti in dobrega okusa)... jp, nikoli nisem rekla, da je z mano lahko živet (z mano  in s 300 modelčki za kekse in starimi pregorelimi žarnicami in... še 1000 drugimi neumnostmi, ki jih moja hrčkarska narav kopiči v stanovanju, kamor po vseh fizikalnih zakonih vsega tega ne bi mogli zbasat...)
No, nataj h keksom: potem je treba še izrezat vse te kekske, pa jih preložit na pekač, ostanke spet pregnest, razvaljat, itd... itd... dokler ne porabiš testa. To vse je super, zelo luštno delo in zelo zanimivo za otroke. Ampak na delovani dan, ko se vrneš iz potepa po mestu in bi zvečer samo nekaj na hitro... no, takrat pa tisti piškoti ne pridejo v poštev. Takrat so tile "nakapljani piškoti" super ideja! Testo je lahko skoraj karkšnokoli, zelo je tolerantno do sprememb količin in razmerij, do dodatkov,... skratka karkoli, kar se približno da nakapljat z žlico bo ok. Ampak če želite recept prav teh na slikici, ki smo jih naredile zadnjič, izvolite:

Sestavine:
1 cela in 3/4 skodelice moke (jaz sem vzela krušno, ker se nikomur ni dalo it v klet po navadno)
1/2 skodelice ovsenih kosmičev (sama sem jih dala malo več)
1/2 žličke pecilnega praška
1/2 žličke sode bikarbone
1/2 žličke soli
1/2 žličke cimeta
1/2 žličke muškatnega oreška
110 g masla ali margarine
1 skodelica rjavega sladkorja
2 jajci
1 skodelica na drobne kockice narezanih olupljenih razpečkanih jabolk
1 skodelica rozin
1 skodelica nasekljanih oreškov: orehov, mandljev ali lešnikov (kar pač imate doma, lahko so tudi pinjole ali makadamijevi orehi,...)


Pametno je najprej nastavit pečico na 200°C, da bo ravno dovolj topla, ko boste gotovi s piškotki. Enostavno vse sestavine zmešaš v eno veliko godljo (pardon: maso): najlažji vrstni red je, da najprej zmiksaš maslo ali margarino in sladkor, dodaš jajca, medtem ko to miksar na stojalu miksa, pa v drugi posodi zmešaš moko in ovsene kosmiče z začimbami, pecilnim praškom in sodo ter v to streseš še koščke jabolk, orehe in rozine. Zdaj to suho maso počasi primešaš masi iz sladkorja, masla in jajc in ko je vse ena povezana packarija (glej slikico zgoraj), iz nje zajemaš z žlico testo, ki ga v kupčkih nakapljaš na pekač (toplo toplo priporočam takega, ki se ne prijema, ker se potem ni treba zezat s pekijem, s tem porabite tudi manj pekija, kar je fajn za naravo in za družinski proračun, teflonskega se pa da tudi fajn oprat brez kake traume ali vnetega zapestja).
Daš pečt na 200°C za cca 10-12 min in medtem skuhaš čaj, kakav ali vročo čokolado, kar si kdo pač želi (mi smo si tokrat izbrali čaj in kakav). Postrežeš malim kričalom ali pa vzameš v roke dobro knjigo, čeimaš to srečo, da jo lahko prebereš;) (beri: če si "home alone")
PS: poleg tega, da so tile piškotki prav dobri, so tudi precej zdravi: not so jabolka, rozine in oreški, kar je vse dobro za nas, namesto sladkorja je rjavi sladkor in namesto moke temna moka (tip 850) - pa so vseeno čisto užitni. To je fajn, da ti ni treba štet, koliko jih je tvoj otrok (ali pa kar ti) pojedel;).

PPS: odkar imam otroke, uporabljam namesto margarine skoraj vedno maslo, ker je vseeno manj umetno (upam;), če pa imate težave s holesterolom, uporabite kakšno srcu prijazno margarino z dobrim razmerjem nasičenih in nenasičenih maščobnih kislin. Dobri bojo v vsakem primeru.

2 komentarja:

mateya pravi ...

hej ronja, dej ti men napiš kako vročo čokolado ti delaš. ker na švedskem majo samo uno češpljevo vodo, ki ima teksturo kakava in ni taka kremasta kakor bi po moje moreala bit. kako ti delaš - bolj gosto in kremasto? če jo, dej napiš recept. moj mož je zaljubljen v to kremasto čokolado, je pa 2€ v kavarni, kar je pa mal predrago za redno razvado :D
thnx vnaprej, mateyka

veri pravi ...

Si že dobila na mail, bom pa še enkrat tu napisala in poslikala, če še kodaga zanima.