31 maj 2022

Znanstival

Za tiste, ki še ne veste, kaj je to: znanstival je festival znanosti, ki ga organizira Hiša eksperimentov in se dogaja v centru Ljubljane, navadno 1. vikend junija ali tam nekje (zaradi korone so ga morali 1x odpovedat in enkrat prestavit na september), sicer je pa vedno tak čas. Letos je bil konec maja, minuli vikend. Bilo je mrzlo ko pes (za ta čas, sploh pa iz 31°C nazaj na 10...), malo je deževalo, pihalo in sploh vreme res ni bilo naklonjeno festivalu. Vendar smo mi vseeno šli - v petek in v nedeljo (v soboto je mala imela ekskurzijo s šolo). In čeprav nas je zeblo ko mice mace, nam nikakor ni blo žal! In nihče ni hotel domov...
Sestrici, ki gledata skupno sliko...
 Odkar vemo za znanstival, vsako leto gremo - samo enkrat smo manjkali, ko sem bila par dni po operaciji in ravno prišla iz bolnice pa še za takrat mi je žal, vendar sem v vsem tistem pozabila pogledat, kdaj je - če bi prej videla, bi nekak organizirala, da bi vseeno šli vsaj na eno delavnico, bi se že nekak privlekla na berglah:). Ampak če ni nekdo ravno iz bolnice, potem vsekakor vedno gremo:) Ker je VEDNO nepozabno!

Pol ti in pol jaz...
Odkrila sem ga po naključju, ker smo pač živeli blizu centra in smo šli v mesto na sprehod, videli mehurčke... in ljubezen je bila rojena na prvi pogled... Bili sta še miceni, malega še ni bilo...Človek bi mislil, da se bosta v 13 letih naveličali, pa še zdaleč ni tako! Vedno je kaj novega!
Barve... kako je sestavljena bela barva...
Navadno večino časa preživimo na delavnicah, ki jih je včasih toliko, da ne moreš na vse it! Festival se dogaja 3 dni (od petka do nedelje) in delavnice vodijo tako izkušeni voditelji iz Hiše eksperimentov kot čisto pravi profesorji in znanstveniki iz tujih držav. Nekateri pridejo vsako leto, ker jim je festival tako všeč! Čeprav jih Hiša eksperimentov ne more plačat in jim lahko kvečjemu krije stroške (tu je verjetno pravi trenutek, da vam predlagam podprtje Hiše eksperimentov - z donacijo, nakupom letne karte, da jih vaša šola najame za kak tehniški dan, itd...) Vseeno se "predavatelji" vsako leto vračajo! In pripeljejo včasih s sabo še otroke, da jim pomagajo! Narekovaji so zato, ker to res niso neka dolgočasna predavanja iz univerze, ampak zelo zanimivi poskusi, ki jih z veseljem gledajo stari in mladi - celo v dežju! Nekateri so res zabavni in znajo naredit zanimivo to, da voda zavre:D.
Kako nastanejo oblaki...
Tokrat pa smo se ustavili za malo dlje v šotoru z eksperimenti, ki jih Hiša eksperimentov navadno izvaja po šolah. Mali so bili navdušeni! Če pomislim, koliko neumnosti smo plačali, kolikokrat so mi otroci po kakem dnevu dejavnosti rekli: "Vse sem že vedel/a!" ali "Brezveze, to itak delamo doma!" ali "To je bilo pa čisto brezveze, čisto nič nam niso povedali" "Na nobeno vprašanje niso znali odgovorit", itd... se mi zdi grozno škoda in strašna krivica, da nimajo Hiše eksperimentov v VSEH šolah - ker tu s tudi moji otroci vedno kaj naučijo - pa res ni, da bi bili doma znanstveno izstradani;).
Pustite, da raziskujejo po svoje in v miru raziskujte sosednji poskus, da vam ne bo dolgčas:)
En namig - ko boste sami hodili s svojimi otroci po znanstivalu naslednje leto (ker res upam, da se srečamo;) - pustite otrokom, da raziskujejo po svoje - zraven so navodila in če je otrok še mali, mu lahko seveda poveste, kako eksperiment deluje itd... Ampak pustite jim, da preizkusijo svoje ideje - če ne bojo s tem ravno uničili zadeve (v Hiši eksperimentov imajo zelo dobro zamišljeno, da so stvari precej neuničljive in vse so "hands on":). Na sliki zgoraj je recimo mali obrnil očala, s katerimi gledaš - moral bi gledat samo z rdečim ali samo z modrim delom - kar je poizkusil - potem pa jih je obrnil še za 90°in gledal skoznje tako, da je z enim očesom gledal skozi rdeče, z drugim pa skozi modri del. Take stvari so za pohvalit, ne za popravit;).
Barvni filtri skrijejo ene napise in razkrijejo druge...

Zakaj vam to pišem, ko pa to ja vsi veste? Ker sem precej inštruirala... In videla, da ni vedno čisto tako;). Ker so bili otroci presenečeni, če sem jim dovolila poskusit stvari "narobe". Ker jim to da veselje, da poskusijo še prav:). Pa za vsak slučaj, ok?;) Saj vem, da vi ne bi tega delali, ampak za vse ostale;). Pa zato, ker smo včasih malo tečni in bi radi čimprej šli domov in pozabimo, da je to naložba v prihodnost - da otrok v miru raziskuje postajo (ok, če jih zadaj kup čaka, potem mu že razložite, da naj bi vsi prišli na vrsto... ampak če je pa takle dež pa... naj uživa;))

Upam, da se vidimo naslednje leto! Obljubim, da vam ne bo žal!!! Čisto vsak najde kaj zanimivega - od predšolskih do odraslih in vsi vmes! Garantirano in preizkušeno:)

Ni komentarjev: