30 november 2021

V bolnici

Zadnjič je mali moral v bolnico na cepljenje pod nadzorom (ker je imel prejšnjič reakcijo na Di-Te-Per cepivo) - tokrat je bilo vse v redu:)

Ampak tako sem se spomnila, da mora marsikdo kdaj v bolnico, pa mogoče nima toliko izkušenj s tem (hvalabogu), da bi se spomnil, kaj vse bi bilo pametno vzet s seboj, da bi bilo bivanje tam čim prijetnejše:

- zdravstveno izkaznico (in cepilno knijžico, če se gre otrok cepit)
- telefon in osebni dokument (za dokazilo vašega PCT, če ga imate); če je na koncu z baterijo, vzemite polnilec, da lahko pokličete drugega starša, kaj se dogaja z otrokom - vam bo verjetno hvaležen za sprotno obveščanje;)
- malico - če je otrok sprejet zjutraj, bo namreč dobil prvi obrok kosilo okoli 12h in zna bit do takrat lačen; pa tudi starš zna postat lačen, ker starši pa za enodnevne obiske seveda nimamo kosila tam
- čaj - ga sicer dobite v bolnici, ko ste sprejeti na oddelek, vendar ker vse to ob trenutnih ukrepih kar traja vsaj kaki 2 uri, zna bit otrok že prej žejen...
- knjige - za otroka in zase - eno za gledat, eno za brat
- barvice in liste ali pa barvaste liste za origami ali vrvice za spletat, klopko za kvačkat, kaka družabna igra, karte,... karkoli malega, kar se ne razsuje na milijon koščkov, kar bo zamotilo otročiča, da bo lažje počakal... Najboljše, da vzamete nekaj takega, kar oba rada počneta, da ne bo nikomur od vaju preveč dolgčas... Midva oba rada riševa, zato sem vzela to.
* če ste sprejeti za dalj časa, ker gre za kak poseg, pa seveda še toaletna torbica (za oba), spodnje perilo, trenirka, copati ali natikači,... pač klasika;)
** Brez skrbi - vse to je šlo v en nahrbtnik, nismo zasedli cele sobe;). Če pametno izbiraš, lahko imaš eno knjigo za cel dan:).

Ker mali rad riše, sem mu vzela s seboj njegove najljubše (in navečje:D) barvice (mlajšemu otroku ne bi upala vzet tako velikega seta), sam pa si je izbral dve knjigici - naročila sem mu samo: "Vzemi eno za brat in eno za gledat" - tako je lahko malo bral in malo risal svoje ljube ribe po referencah in je čas malo hitreje minil... In še sestram je bilo všeč, kar je narisal:).
Če slučajno pozabite vzet s seboj knjige, imajo v pediatrični bolnici v sprejemni čakalnici tudi knjigomat! Kar je super!
In ko ste tam, poskusite naredit tako, da komu mičkeno olajšate delo - recimo da se oba zjutraj obujeta v najbolj čiste čevlje, sploh če je dež, da ne nosite svinjarije v bolnico (čistilke morajo zdaj že tako vse še razkuževat...), pa da ugasnete luč, ko zaupstite sobo, da ni treba sestri takoj za vami in da se nasmehnete komu;). Potem bo vsem lažje. 
Računajte, da je to dan, ko ne boste nič naredili (če imate kaj nujnega v službi, se meni dobro obnese, da rajši naredim ponoči, mogoče bo pa vam boljše prejšnji dan;), verjetno najboljše, da niti ne nosite nič za službo s seboj, da ne boste živčni...) in si ta dan vzamite za crkljat z otrokom - kolikokrat pa imamo čas se celo dopoldne stiskat? Se mi zdi, da je potem veliko lažje počakat in it čez vse tiste procedure (pregled pogojev, sprejemna pisarna, testiranje za otroka (in starša, če nima PCT), ambulanta, mogoče še laboratorij, sprejem na oddelek,...) - fino je, če otroku prej razložite, da bo trajalo in bosta morala malo sem in tja hodit in povsod čakat. Fino je tudi, če mu razložite, kaj bojo kje naredili, da bo imel občutek, da ve, kaj se dogaja in kaj je za kaj dobro - vsaj pri nas se to obnese. Tako potem nihče ne jamra (to seveda velja za starejše otroke - malčku boste težko vse razložili - lahko mu/ji pa poveste malo drugače, s kako zgodbico, da se zamoti - vseeno ne pričakujte, da bo malčica tiho par ur čakala - ampak to verjetno vsi na pediatriji razumejo, vsekakor pa razumemo mame, ki čakamo zraven;).
Upam, da te objave ne boste nikoli rabili, če pa že, pa vam želim, da bi bilo bivanje v bolnici čim krajše in čim uspešnejše:). Lepo se imejte in ostanite zdravi! Zdaj res ni pravi čas za it v bolnico, saj so prepovedani obiski...

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

Tudi mi smo taki "srečneži" z reakcijo na Di-Ter-Per. Naše cepljenje pod nadzorom je potekalo ambulantno, na infekcijski kliniki. Hvala, da si me spomnila, se moramo spet prijaviti.

veri pravi ...

Ja, se zgodi - navadno zato, ker je otrok takrat zelo zdrav in ima zelo močen imunski sistem, pa s tem pretirano reakcijo... Pri nas je bilo prvič res kar hudo, tokrat pa vse v redu. Ni mu bilo hudega - razen, da si je želel domov, je bilo vse ok. Najprej so nas hoteli pošibat domov po 1 uri, kar se mi ni zdelo ravno previdno (prvič je dobil reakcijo po 5ih urah...), ampak ker je potem vse skup trajalo, da je oči prišel po naju in da so našli zdravnico za podpisat papirje, je bilo vse ok.
Držim pesti, da bo vaš mali ok tudi naslednjič! Za malega princa je to zadnje obvezno cepljenje do srednje šole. Ga bom pa dala tudi HPV prostovoljno cepit, ker se mi zdi fajn, da ne bi okužil tiste, ki jo bo imel najrašji (s katero bo ostal - torej bo verjetno vsaj začasno tazadnja;). Ampak to kasneje, ko bo že zmutiral;).