25 februar 2021

Poljske piroge

 Ok, prav hecno je: Italijani so strašansko ponosni na svoje raviole in torteline, ampak bolj kot potuješ okoli sveta, bolj vidiš, da imajo nekaj podobnega povsod... Večina virov se strinja, da verjetno vse skup izvira iz Kitajske, od koder so prek Mongolije prišli takile polnjeni zavitki v Rusijo in od tam v vzodno Evropo, Italijani pa so jih z Markom Polom (ki je bil itak naš, saj je rojen na Korčuli;), uvozili direktno iz Kitajske... mi smojih torej najverjetneje dobili iz dveh koncev:D. Ampak kakorkoli, nam so vse take polnjene testenine všeč, zato si povsod izberemo kaj takega. 

Rusi imajo svoje piroške in pelmenije, o njih bomo še razpravljali na tem blogu, tako da ne bom zdaj izgubljala besed;) Ampak to so potem uvozili in po svoje priredili Poljaki - samo da jim rečejo piroge in so navadno polnjene s kislim zeljem.
Slike so obupne, vem, ampak nam se vedno mudi jest... Nihče ne gre postavljat luči zato, da bo hrana dobro izgledala za na tale blogič;). Ampak upam, da se vidi, zakaj se gre. Jedli smo jih kot oni - s kislo smetano, samo da smo dali zraven še stročji fižol.
Po pravici povedano so nam bile od vseh polnjenih testenin te še najmanj všeč, ker smo imeli vsi po vrsti kislega zelja čez glavo po vsem tem pohajkovanju po vzhodni Evropi - izgleda da vsi jejo to kislo zelje... pa ga imamo sicer čisto radi... ampak... kar je preveč, je pa preveč:D.  Ampak to ne pomeni, da so se nam zamerile polnjene testenine že čez nekaj dni že jedli pelmenije, hehe:).

Ni komentarjev: