18 avgust 2020

Kako zabiti čas med čakanjem

 Ker se zdaj na veliko vračamo iz dopustov, pa ker zna biti gneča, mogoče komu prav pride ideja, kako zabit čas od ladje do vlaka, od avta do ladje, čakanje na trajekte, itd... Vse ideje kot vedno preizkušene na lastni koži;). Vem, vem, vi ste bolj organizirani, poznate vse uberje, prevoze.net ali org ali karkoliže, midva pa sva še old school in sva potovala z ladjo in vlakom, vmes je bilo pa 5 ur;). Ampak kljub tehnologiji in novim obilikam prevozov, je fino bit pripravljen, ker se zna situacija s čakanjem še malo poslabšati - sploh na meji, če potujete z avtom;). Če pa čakate na prevoz, pa si itak lahko vzamete fraj in uživate...

Včasih se prileže tudi nič delat - če čakaš, tako nimaš dosti izbire in lahko brez slabe vesti lenariš;)

Ker so najini mali trenutno sami na morju (prvič s to babico), so si želeli, da spet napišem kako objavo in ker vem, da jih bo zanimalo, kako sva preživela pot nazaj, hkrati pa bo to mogoče uporabno še za koga, naj začnem kar s tem - ideje za staše in malo starejše otroke (vem, vem, kaj boste rekli: "Pa saj imamo telefone, naštimaš igrico, pa je - starejših otrok itak ni treba prosit za to!" Ampak bodimo malo bolj izvirni pri teh čakanjih - nič nimam proti tehnologiji, ampak če potujete skupaj z nekom, je fajn, da ta čas izkoristita za to, da sta/ste na nek način skup, ne? Si naredita iz čakanja zmenek ali če ste vsi skupaj, družinski dan;). Lahko tudi s skupno igrico, samo da ni vsak zase v svojem digitalnem svetu - čeprav razumem tendenco staršev, da si to včasih želijo pri svojih otrocih: če sta vsak v svojem kotu, se ne pričkata - je pa tudi razlog, zakaj imajo otroci tendenco, da tiščijo skup;).  Torej poskusimo naredit to "skup" (čakanje) zabavno - ker tole spodaj lahko izgleda živ dolgčas in obup od čakanja, ali pa randi za starša, ki sta bolj redko sama;) Odvisno od perspektive;)... *Navsezadnje pa se lahko tudi telefoni izpraznijo, pa je fajn imet kako analogno idejo na zalogi;).

Na postaji

- če morate dooolgo čakat med enim in drugim prevozom, si ga malo razbijte - pri tem vam lahko pomaga karkoli je odprto ali lepo ali zanimivo. Imejte odprte oči:). Midva sva videla tole lepo ladjico pomorske fakultete in sva jo poslikala in poslala nekdanjemu profesorju na naši pomorski fakulteti (aka dediju;). Vidite, da nisem proti pametnim telefonom (v bistvu se mi zdijo super praktični!), samo da so orodje in ne cilj;). Kaj boste našli vi, kar bo nekomu narisalo nasmeh, ko se vrnete (ali že prej, če imate pametno čudo, ki bo poslalo slikico?;) Hecno registrsko, psa, ki gleda skozi okno avta, porisan prometni znak, lepo pokrajino,...?

Ladjica v pristanišču

- če je v mestu, kjer čakate v rangu par km od naslednjega prevoza odprt kak muzej, pojdite pogledat.  Tako se še kaj pametnega naučiš vmes ali pa vsaj čas hitreje mine... Večina postaj ima kje kako možnost spravljanja prtljage, da ne bo to izgovor;). Midva sva potovala v nedeljo in je bilo na Reki zaprto čisto vse razen par fast foodov. Je pa delal ključar in brusilec škarij (to mi še zdaj ne gre v glavo! Kdo tako nujno rabi nabrušene škarje v nedeljo popoldne? Mislim, saj vedno prav pride, da so nabrušene, vseeno je pa hecno;).

- če ni nič, pojdite vmes v kako malo trgovinico, da si kupite malico za naprej (v najinem primeru za na vlak). Tako podpirate male lokalne trgovinice, ki jim trenutno ni ravno lahko, pa še takoj vam vzelo cca pol ure, pa potem še pol ure, ko boste iskali vodo za oprat sadje itd...;) *In sadje iz dopusta, je boljše od našega tu - tudi preverjeno... Lahko tudi malo pobrkljate po kaki trgovinici s spominki in se sprašujete kako je kaj narejeno, itd... Otrokom je to navadno zanimivo - ni treba, da kupujete nek kič, lahko je to čisto "izobraževalne" narave;).

- če je pasje vroče, najdite klopco v senci in potem se začne zabava: če ste na dopust tovorili računalnik/tablico, ker morate bit vseprisotni v službi ali ga imate s sabo za zabavo, ali vam je že prirastel, lahko  na njem pogledate kak film - za podstavek se krasno obnese hladilna skrinja. Midva sva si v tisti mali trgovinici v ta namen kupila še filmski noči primerno nezdrave prigrizke in si naredila kino na prostem na železnikški postaji:) Ja, veliko platno ima svoj prednosti, ampak tole je bilo vseeno nepozabno:) Pa še film je bil dober!

Kino na prostem

- če imate s sabo kako tablico, rišite, čečkajte, itd... Nekaj malo bolj ustvarjalnega. Če ste bolj stare šole in se na dopustu res odklopite od vse tehnologije, potem pa rišite/pišite v zvezek:). 

- lahko se greste tudi vislice, ladjice potapljat, 4 v vrsto, itd... 

- še ena klasika so karte, če jih imate s sabo, seveda. Lahko izoristite čas, da otroke nučite novo igro, recimo.

Karte (dobre v tem primeru:D)

-  če s sabo nimate ne kart, ne zvezka, beležke ali papirja, uporabite to, kar imate na voljo. Midva sva imela to srečo, da sva prispela na postajo ravno hkrati s celim avtobusom Čehov. Ker imajo zdaj očitno podjetja zelo usmerjeno oglaševanje, sva dobila v roke vzorec ajverja in reklamo za Podravko - v češčini! Obračam list, da bi našla, kje bo hrvaško - nikjer - samo češko! Sva bila kar impresioniarana nad njihovo iznadljivostjo! Poslali so na železniško postajo par luštnih punc (na drugi sliki) z vzorčki ajverja in so ga dale vsakemu v roko. Ostale pa so seveda reklame, ki jih marsikdo ni vzel s seboj... In sva gibala šestkotnike (mimogrede, tako lahko zgibaš pismo, ki ga napišeš prijatelju/ici:), lahko enkrat objavim, ker vem, da bo nekaj punčk to gotovo rabilo;)... 

Zgibanke iz reklam

- lahko se seveda tudi pogovarjate o raznih stvareh, za katere sicer nimate nikoli časa, pa si želite izvedet mnenje ljudi, ki živijo z vami. Če je pot/čakanje dolga/o, priporočam kakšne ne preveč pereče teme, ker če se skregaš na začetku 5 urnega čakanja, ti pa verjetno noben film in prekrasna ladjica ne pomagata:D...

Kako pa vi zabijete čas? Zbiram ideje, ker bova morala kmalu po mulce in to bo verjetno malo bolj zahtevno kot najina pot;)...

Ni komentarjev: