02 februar 2018

Tortice v skodelicah

 
Za tiste dni, ko nujno rabiš nekaj sladkega, pa se ti ne da (ali nimaš časa) pečt (teh dni je januarja še več kot sicer - ali se samo meni tako zdi?)... Ko bi rad nekoga pocrkljal, ker je žalosten ali mora delat pozno v noč ali pač kar tako... lahko v nekaj minutah narediš toplo, mehko, čokoladno sladico, brez gore umazane posode... s pomočjo mikrovalovke:)
 
Ja, vem, vem, mikrovalovka je živ hudič in bo zastrupila vas in vse vaše otroke in vsi bomo pocrkali (čez kakih 40-80 let;) in ostalo moderno pisanje... Ampak -  ne morem iz svoje kože in moje kritično mišljenje ne verjame vsega. Res je, obstaja raziskava, kjer so muce krmili samo z mlekom, pogretim v mv in so zbolele. In vsekakor ne priporočam, da svoje otroke krmite samo s hrano iz mv, kaj šele samo s pogretim mlekom - da ne bo pomote:D. Vendar na splošno mislim, da ni tak problem v tresenju vodnih molekul oz. načinu pogrevanja hrane, ampak v tem, kakšno hrano tam pogrevamo;). Vsekakor ni fajn, če jemo sam junk food in vsak dan "pogrej in pojej". Vseeno pa mogoče boljše to kot pa nič do pozno ponoči;).
 No, zdaj ko smo se to zmenili, vam lahko napišem recept, a ne?;) Ni mišljeno, da to jeste vsak dan za zajtrk, kosilo in večerjo :D.


 Za eno skodelico čokoladne pregrehe zmešajte kar v skodelici:
- 4 žlice moke
- 1 žlica kakava (grenkega, temnega)
- 1 in še 1/2 žlice sladkorja (jaz dam navadno rjavega in super pride)
- 1 žlička vanilijevega sladkorja
- 1/4 do 1/2 žličke pecilnega praška
Vse to dobro zmešajte in potem dodajte v taisto skodelico še:
- 4 žlice mleka
- 2 žlici olja (jaz dam navadno sončnično, ker nima močnega okusa, vendar bi šlo tudi s kakim drugim)

Vse skupaj dobro premešajte (za to se veliko boljše obnese jedilni nož kot žlica, nanjo se vse napopa;). 
*Po želji postavite zdaj na sredo zmesi še košček ali dva jedilne /temne čokolade;).
Potem postavite skodelico v mikrovalovko in segrevate 1 minuto. Če še ni dovolj pečeno (malo odvisno od moči mv, malo pa tudi od okusa, nekateri imajo radi bolj pacasto, drugi bolj pečeno), potem daste v mv še za 15-30 sekund in po potrebi še povečujete.

** Če date v mv več kot eno skodelico naenkrat, bo vse skupaj trajalo dlje, če jih je pa več kot dve, pa se tudi ne speče tako lepo, tako da priporočam, da delate eno po eno - medtem ko eno mešate, se druga peče - je na koncu tako hitreje gotovo - ne vprašat, kako vem;).

 Seveda se lahko potem igrate in tortico okrasite s stepeno smetano, dodate kakšno jagodo ali kos drugega sadja, posujete z mrvicami, narišete gor kaj s kakim sirupom... karkoli - če se vam da... Če se vam ne da, bojo vaši (otroci, možje, nemožje, partnerji, fantje, punce, žene, nežene,...) čisto zadovoljni samo s torticami;).

Še en nasvet za multi mame in druge zaposlene ljudi, ki jim je še to včasih preveč in rabijo imet kaj vnaprej pripravljeno;) Če mislite naredit velike količine že pripravljene suhe zmesi (samo povečate količine, če kdo rabi, naj pove, pa bom prevedla), kar sicer toplo priporočam, ker ni lepšega kot zmatran samo sešt po že pripravljeni domači zmesi in imet dobesedno v 2 minutkah toplo čokoladno sladico v rokah... no, v tem primeru, dajte v skodelico
- 7 žlic te zmesi (kar je ravno 1/4 skodelice (merice), vendar vsekakor zmerite, ker bo v pravi skodelici to izgledalo kot pol skodelice, ker so spodaj ožje in je volumen na kub). Jaz imam ti merico za četrt skodelice kar not v tistem velikem kozarcu od marmelade, kjer hranim to mešanico:)
- 4 žlice mleka
- 2 žlici olja
Vse ostalo kot prej.

Ni komentarjev: