17 november 2015

Mlinci in Martinova pojedina

 V torek zvečer smo šli na Martinovo lučkanje in še tik pred odhodom dajali sveže pečene piškotke v košarico za dobrodošlico vse, ki so se nam pridružili (drugo leto moram nujno naredit še presne kroglice za alergijke),  v sredo pa smo si naredili tradicionalno Martinovo pojedino doma: namesto gosi smo sicer spekli piščanca, ker cele goske še ne zmažemo, zraven še dušeno rdeče zelje (ni na sliki, ni bilo prostora za vse na mizi:D), solato (radič), pečen in surov korenček (ker ga imamo pač radi, pa še dobimo ga:) in seveda obvezne domače mlince. Mlince delamo vsako leto in tudi letos ni bilo izjema:). Recept je na dnu, če koga zanima in se mu ne da gledat slikic in brat vsega;).
Najprej smo jih seveda morali zamesit - to ni bilo težko, ker sem imela tako vnete pomočnike:)
 Potem smo jih zvaljali in našpikali z vilicami
 Spekli v pečici:
 Natrgali na manjše kose:
 Skuhali ter dali k piščancu v pekač, da se prepojijo z vsemi sokovi... (prej smo pobrali ven vse korenje, ker sicer ne bi šlo not - ja, moji so jedci;), naj vas velikost ne zavede:D)

Vas zanima recept?

MLINCI 
(recept je iz Goljatove knjige Kruh, najdete pa enakega še marsikje;)

-500 g moke
- 1 jajce
- malo tople vode

Postopek za zamesit testo na roke: moko sesujete v kupček, naredite jamico in vanjo ubijete jajce, ter ga z vilicami zžvrkljate in zmešate z moko. Ko začnete mesit, postopoma prilivate mlačno/toplo vodo, dokler ne dobite dokaj trdnega testa (toliko, da se še da lepo valjat in je lepo gladko, ne pa tako mehko, da bi ob valjanju spet nazaj skup skočilo). Lažje je dodat na začetku več vode in potem dodajat moko, kot dodajat presuhemu testu vodo - tisto je packarija, ki je bodo vaši mali sicer veseli, ni pa nujno, da boste z njimi delili svoja občutja;)
V multipraktiku ali "tahudem" mikserju (mislim, da se jim reče planetarni) ali pa z navadnim, ki ima namesto stepalk gnetilke (vendar je potem skoraj lažje naredit na roke kot držat mikser;): vržeš v posodo moko in ubiješ not jajce, vžgeš hudiča in dolivaš (tokrat lahko kar vročo) vodo ter pustiš, da meša, dokler ne naredi kepe gladkega testa. Zelo hitro in enostavno:)

Potem razdeliš testo na vsaj toliko hlebčkov, kot imaš otrok (+1, da boste imeli kaj počet in ne boste preveč živčni zraven;) in začnete valjat
*Sama navadno najprej dam otrokom testo in jim pustim, da se par minut igrajo z njim (ga mesijo, valjajo, itd... pogoj je pa, da si prej umijejo roke:D) in medtem pripravljam zelenjavo za zraven. Tako smo vsi veseli, toplo priporočam ta sistem:). Ko končam/va s prilogami, pa tudi otroci že dajo kak kos testa za zvaljat;). 
** Aja, pa splača se imet VSAJ dva valjerja - enega za odrasle in enega za tamale (lahko sta oba enako velika, samo da sta dva). Če jih je več, samo boljše, če imate več otrok;). Na srečo sem dobila par valjarjev in smo preskrbljeni, hehe, ampak je res zakon, ko ti ni treba čakat, da oni svoje zvaljajo in lahko vmes lepo lečeš mlince in ne čakaš lačno zraven, da se bojo naveličali (ker to se ne zgodi prav hitro;).
Dober tek! Vem, da je martinovo že mimo, ampak lahko začnete vadit za drugo leto;) Pa mlinci so dobri celo leto:).

Ni komentarjev: