26 januar 2014

Waldorfski sejem

Kaj smo še počeli pozimi? Šli smo na Waldorfski sejem v Waldorfsko šolo kot že 2 leti do sedaj. Zakaj? Ker je noro! Magično, lepo, čisto nekaj posebnega za otroke:) Šolo spremenijo v krasen prostor, kjer je vsaka učilnica nekaj posebnega - seveda je bila puncama najbolj všeč palčkova dežela v vrtčevskih jaslih in vilinska dežela, na katero smo čakali ko utrgani, ampak pravita, da se je splačalo. Tukaj je nekaj utrinkov, takih, kakršne pač lahko ujame fotoaparat v rokah neizkušene amaterke:D - beri: tele stvari zgledajo v živo precej lepše;)

 Tole je delček naravne mizice (naravna mizica = sezonska miza = naravni kotiček). Tale ideja z lučkami v lampijončkih (plodu volčjega jabolka - Phisalis) me spremlja že kakih 10 let in drugo leto upam, da jo bomo lahko dejansko izvedli - samo najt moram kje kaka volčja jabolka, da jih oropam:).

Takole lepo imajo tam poslikane table - ta šola ima malo drugačen pristop in je vse zelo povezano z umetnostjo, zato morajo tudi učitelji risat na tablo svoje umetnije. Zadeva je bila vsem tako všeč, da smo se odločile, da bomo doma naredile eno veliko tablo in bomo gor slikale razne pravljice, ki jih bomo brali:). No, odločila in naredila jo bom verjetno kar jaz, onidve sta samo gledali s tistimi učki...

Tole so delčki velike naravne mize, kjer so bile predstavljene različne pravljice. Iz katere točno je zgornja slika, žal ne vem.

Tale pa je iz Deklice s svetilko.

Tule so palčki /škratki v velikem kristalu. Ta je bil puncama zelo všeč in že razmišljam, kako bi lahko kaj takega naredila...

Tukaj so kot očitno vsako leto spuščali ladjice - orehove lupinice s svečkami (tiste male za na torto) za jambor. Moraš pihat, da se dotakne skale, vendar ne premočno, da ne upihneš svečke. To smo lani delali tudi doma, so prinesli škratki v adventnem tovornjačku.

V teh zgibanih lanternah so gorele svečke in vse skupaj daje res lepo atmosfero...

Tole je bilo všeč meni - sončni sistem na stopnišču...

In v tole igračko sta se zaljubili, sploh tamala - res je noro lepa! Palčkova hišica z gugalnico na vrvicah in še eno gugalnico za dva (tisto gor dol) in lestvico za v nadstropje...

...in stopničkami na drugi strani... Na žalost se ne spomnim oz. ni bilo nikjer napisano, kdo to dela, da bi vam lahko napisala. Tamala si je želela tako hišico, samo da bi imela strehico in posteljico in to pa ono, itd... Skratka, očitno jo bomo morali naredit, da bo čisto taprava:D. Saj veste - s škrati ni šale:)

8 komentarjev:

Anonimni pravi ...

morda ti lahko volčje jagode priskrbim jaz, če boš jagode pustila nam, da jih pojemo,fantje jih obožujejo, lani so sfrezali moji noni celo gredico. V treh dneh ni bilo več niti ene jagode. Če jih naučim "cvet" lepo nežno odpreti, ti potem ostane cela rastlina, le jagod ne delimo:)
chezAnA

veri pravi ...

Oooodlično, hvala res! Volčje jagode vse pustimo, ni problema, samo une lampijončke bi:). Mogoče si bomo lahko kdaj nasadili kak fizalis:). Hvala in se priporočam(o)!

katja pravi ...

VErjamem da je lepoto težko ujet v objektiv.. si pa z besedami nadoknadila kar se da... toliko da amika... Me prav zanima kakšen bi bil odziv naših otrok... bismo nič škratovsko pismeni ;-) Me pa močno spominja na jaslice... racimo tiste v draveljski cerkvi ki so vsaki leto unikat in na neko temo...

Hvala za ta utrinek!

veri pravi ...

Hehe, ja montesorijevčkom so škrati in druga kao pravljična bitja prepovedani;). Mal heca, mal resnice;)
Ja, zadeva je zelo podobna jaslicam, samo da pač niso figurice svetih ... notri, ampak škratki, pa liki iz pravljic, itd... Majo pa tudi jaslice waldorfci večinoma.
Spomni me drugo leto in pocukaj, da gremo gledat draveljske jaslice, ok?

Anonimni pravi ...

Imaš še letos čas, do 2. februarja:)za draveljske jaslice, mislim-
Za volčje jagode pa se slišiva, ko bo aktualno:)
Ana

katja pravi ...

Hehe..prepovedane al pa nezanimive :-) ja midva sva grozna starša... nič magije. prepovedana.

škrati mi res ne grejo..razen tipkarski ;-)

ja, draveljske smo ap mi ravno v nedeljo pogeledali...


Unknown pravi ...

Tale sejem si pa morem it pogledat naslednje leto. Sicer ne vem, kdo je avtor hišice, ki vašim dekletom tako všeč, vendar sem jih nekaj naredila tudi sama. Če želite mi lahko preko www.rokodelstvoinprenova.com pošljete sporočilo, pa vam pošljem slikico ali dve.

Anonimni pravi ...

V vrtcu nature table prevedejo v mizico letnih časov. ;-)