15 marec 2021

Zakaj so zemljevidi vedno malo narobe

 
 Glede na to, da potujemo po svetu (kulinarično in kulturno, ne "zares", saj se zares tako ne sme skoraj nikamor;), gledamo veliko na zemljevid, kje smo, kam potujemo, kako daleč je to od nas v resnici in tako naprej in tako nazaj... In gledamo na globusu... in gledamo na zemljevidu... pa ni isto!

Zakaj ne? In ker je en naš globus precej neslavno razpadel, smo se odločili, da mu pomagamo in ga dokončno "razturimo" torej razrežemo in pogledamo, zakaj so zemljevidi ves čas malo narobe, globusi pa prav:
Čisto vsi smo imeli veselje z rezanjem globusa;) Če imate kakšnega, ki ga je zob časa že načel, toplo priporočam. Če pa ga nimate, ga lahko naredite, kot smo ga mi - ogromnega (tega pa še nismo razrezali):
Ker je globus okrogel, kakor Zemlja, so razdalje (oz. razmerja razdalij) na njem bolj pravilne. Če hočemo okroglo površino sploščit, bo vedno malo narobe - ali jo zarežemo in potem dopolnimo vmes (potem bo tam, kjer smo rezali vse veliko večje kot v resnici), ali projeciramo samo košček in se odločimo za tistega, čisto blizu nas, vse ostalo bo pa fejst narobe... No, to so različne projekcije, o katerih oči veliko ve in so nama zelo zanimive, malim pa malo manj... Ker niso bili navdušeni nad kako daljšo razlago, vam jo bom prihranila, saj predvidevam, da se je tudi vam ne bi dalo brat;). Navsezadnje je za OŠ verjetno veliko že to, da vejo, da obstajajo različne projekcije;), tudi če jih ne zanimajo.
So pa imeli svoje ideje, kaj počet z razsutim globusom... In kako geografsko znanje spravit v glavo - pardon, na glavo;). Mimogrede: je pa takoj odnesla notranji del globusa - tisto okroglo plastično reč, za bodoče ustvarjanje... no, vsaj ta gen so dobili;)...
Tule je en tak kos, ki ga poskušamo sploščiti... Kot vidite, ne bo nikoli čisto prav. Je pa to veliko bolj jasno, ko človek poskusi v živo... In je bilo tudi malim zanimivo, čeprav niso podedovali najinih genov za ljubezen do geografije (vsakič, ko smo gledali na zemljevid ali v atlas, sva na koncu sama ostala in se čez pol ure vprašala, kako to, da njih pa to ne zanima tako kot naju:D)... Midva pa sva zvečer atlas odnesla v posteljo in tam študirala dalje... A je še kdo tako smotan? Ali sva edina piflarska starša? Recite, da je še kdo tak... Učitelji geografije? Mogoče se oglaša moj dedek v meni, ki je bil profesor geografije in zgodovine na faksu, hehe. Kakorkoli, nama je z atlasom prav luštno;).  Poskusite kdaj, nepozaben zmenek;)!

Ni komentarjev: