25 marec 2021

Kitajska kuhinja

 
Kitajsko zelo pogosto jemo, zato po pravici povedano niti nisem prav zelo komplicirala. idej je ogromno, knjig imamo ogromno, dokaz spodaj;) - pa še naprej na desno so tajska, vietnamska in malezijska kuhinja in velika knjiga Red hot, ki jo veliko uporabljam za obtežit karkoli, pa malo v kuhinji, saj mali niso navdušeni nad "hot:) Zato smo nekajkrat jedli zelenjavni ali zelenjavno-mesni vok, enkrat z rižem, enkrat s kitajskimi vlečenimi nudli, enkrat s steklenimi rezanci...
Seveda smo jedli pečeni riž - tega imajo pri nas vsi zeloooo radi (no, jaz tudi:), ampak res - kadarkoli to naredim, je cela družina strašno srečna. Pa tako enostaven je za naredit (sploh če ti otroci ostrgajo korenček;). Prejšnji dan skuhaš riž (če se le da, sicer pa pač tisti dan, samo se bo bolj lepil na vok - sama navadno naredim 2x več riža en dan, ko ga itak jemo, pa ga imam še za naslednji dan za pečeni riž)
Pred leti smo nekoč delali domače kitajske piškote sreče - lahko jih pa tudi kupite...
Sicer pa ima kitajska kuhinja celo morje dobre hrane: za vse mesojede je klasika pekinška raca, če imate čas ali če greste jest ven, lahko naredite dim sum ali jaozi, to so taki kitajski ravioli/tortelini, skratka polnjene testenine iz testa iz riževe moke. NJami! Objava o tem čaka še iz leta 2012, tako da so se vse vezi s fotografijami vmes že potrgale:D. Tako da bom verjetno prej še enkrat naredila kot šla brskat za slikami:D.
Če pa nimate časa, lahko naredite samo en zelenjavni vok in vlečene rezance zraven - to so tisti kitajski nudli, mi jih imamo strašno radi in smo jih tudi zdaj jedli.
 
Radi imamo tudi vroča lepljiva rebrca in pa soparjene kruhke - in zelo lepo pašejo skupaj - to čaka, da pride na obisk dedi, ker ima on tudi to rad;). 
Razne spomladanske zvitke si bomo prihranili, ker so popularni tudi v drugih azijskih deželah in če vietnamci trdijo, da so njihovi, pa naj bodo:).
Vsekakor moramo jest še kaj z morskimi sadeži, sploh rakci, ki smo jih kupili v ta namen - ampak tudi za to bo še precej priložnosti, saj se bomo podili čez celo obmorsko Azijo in Oceanijo... kdo gre z nami pogledat Tajsko, Vietnam, Malezijo...?

Ni komentarjev: