17 marec 2021

Ruska skrivnostna škatla

 Seveda sem naredila tudi rusko skrivnostno škatlo. Rusija je ogromna država, v bistvu največja na svetu, zavzema 1/9 kopnega in 1/8 naseljenega kopnega, tako da... ja, je res velika in raznolika. Njeni prebivalci so od čisto takih slovanov kot smo mi, do zelo mongolskih plemen... Imajo največji sklop muzejev in galerij, za katerega bi rabil leta, da bi ga pregledal, najdaljšo reko in največje in najgloblje jezero v Evropi in še marsikaj...

Ampak kaj bi bilo zanimivo za otroke? Po čem so še znani Rusi? Po baletu, prav gotovo! Imajo še vedno, kljub vsemu, kljub nižjim plačam in ekonomiji sem in tja... najboljše učitelje in baletke in baletnike... 
Poleg najboljših baletnikov, imajo tudi najboljše šahiste, nič čudnega, saj se šah učijo že v vrtcu... Zato je v škatli nekaj šahovskih figur.
Imajo prostrane iglaste gozdove, znane pod imenom tajga...

Tisti mali bel flekec je mini astronavtek, natisnjen na papir, ker pač nimamo nobene figurice astronavta... V rokah drži rusko zastavo in predstavlja Jurija Gagarina, prvega človeka v vesolju. Zraven njega je figurica kužka, ki predstavlja prvo živo bitje, ki so ga ljudje poslali v veseloje - psičko Lajko.

Pa seveda babuške! Kdo ne pozna babušk! Vsi smo se kot mali igrajo z njimi... Tisti temno zeleni kos mahu predstavlja tundro, lesene smrečice pa tajgo (pa so se mimogrede še to naučili - čeprav svetlolaska še vedno reče "tajda":D). Sodček pa seveda predstalja nafto in še bolj zemeljski plin, ampak ker je plin, se ga ne vidi;).

No, to je bila zaenkrat zadnja skrivnostna škatla, zdaj imamo pa en čas malo premor z njimi, ker je nama dovolj riža pod nogami in ker se tudi mali malo naveličajo, če je nekaj ves čas na voljo... Kako so pa vam všeč skrivnostne škatle? Jih kdo uporablja, je kdo že poizkusil? Bi radi ideje za malčke, bolj enostavne - tega sem pred leti naredila precej, nekaj imam celo poslikanega, tako da če kdo rabi, naj se oglasi;). In uganite, kaj je na vrsti naslednji teden!

Ni komentarjev: