22 marec 2021

Slepi test - znanstvena metoda s čokolado

Kako otrokom približat znanost? Z znanstvenimi poskusi, katera čokolada je boljša! In preden bo kdo preveč pameten, točno tako to počnejo pravi znanstveniki na fakulteti za živilstvo (preverjeno;) - samo da imajo malo večji vzorec - čeprav tudi 5 ni najhujše;). Pri nas obožujejo slepe teste!
 Kako to izgleda? Raziskovalec (beri: mama:D) naredi več različnih čokolad (ali karkoli pač poizkušate, mi smo preizkušali že različne vrste sira (samo narežeš na enako velike koščke in si nekako označiš, da jih ne zamešaš), maslo od različnih proizvajalcev itd...), vsako pripravljeno po njenih navodilih ali pa vse enako (kakor se odločite oz. kakor boste delali) in s skrbno izmerjeno količino mleka, da je res pošteno... Ostali ne smejo videt, katera skodelica je od katere čokolade. 
 
* Mimogrede: dvojno slepi test pa je, kadar tudi raziskovalec ne ve, katera reč je šla kam, zato morate označit skodelice in čokolade s številkami, seveda pa morajo bit v tem primeru skodelice enake, saj boste sicer vedeli, v katero ste stresli katero čokolado, razen če delata dva in si zakomplicirata, da pretresata iz tretje šalčke (tako en stresa v skodelico za pretresanje, ki je ves čas ista in ne ve, kam bo šla ta čokolada, tisti, ki pa pretresa iz te skodelice v tiste, kje bo pripravljena, pa ne ve, iz katere vrečke je prišel prašek v skodelici).
 Potem jih daste na mizo in vse hkrati poizkušate (zraven naj ima vsak kozarec z vodo, da splakne usta med enim in drugim poizkusom. Zabavno in poučno:). In še izveste, katera je komu ljubša in dokažete, "da niso vse iste";). 

Kaj bi najrajši preizkušali?;)

Ni komentarjev: