16 marec 2021

Ruska in Ukrajinska hrana

No, zdaj ko vemo, zakaj so naši zemljevidi ves čas malo narobe, sploh tam zgoraj, pa potujmo naprej - iz Norveške pridemo v Rusijo...

Rusi so znani po svojih malih ali večjih ajdovih palačinkah, ki jim rečejo blini ali blinčiki. Seveda smo jih morali naredit, saj so nam bile že prej všeč (to smo že večkrat jedli). Zraven smo kot oni tradicionalno jedli kislo smetano in dimljenega lososa:

Naslednja ruska hrana so pelmeni - mesni cmočki, ala ravioli oz. tortelini, mogoče malo večji, ali pa tudi ne... Zraven smo jedli zelenjavno omako in kislo smetano, oni jih navadno samo skuhajo in postrežejo s kislo smetano, nam se je zahotelo še zelenjave zraven (in kdo bi bil proti omaki?)
 Ruska solata - je v bistvu predhodnica francoske solate - samo da je po mnenju naših tamalih še precej boljša! Notri so poleg krompirja, graha in korenja še kisle kumarice, kapre in začimbe (koperc in drobnjak) v omaki iz kisle smetane in majoneze. Ja, Rusi in Ukrajinci pojejo veliko kisle smetane;). Baje jo je naredil nek francski kuhar v St. Petrsburgu (bogvekateremu carju).

Sirniki - to pa je ukrajinska hrana, čeprav jo jedo tudi v Rusiji - ampak moja Ukrajinska prijateljica mi zagotavlja, da je to njihovo - prav tako boršč (ampak tega nismo delali, ker nisem navdušena nad rdečo peso, niti je nismo imeli doma, niti si ga nihče drug ni zaželel). Ampak sirnike smo pa naredili celo po dveh receptih - eden je bil njen, originalen ukrajinski in eden iz tiste opevanje knjige "S kuhalnico okoli sveta" od TZS, oba sta bila dobra:)
In seveda ne smemo pozabit na kefir - čudežno pijačo, zaradi katere so bojda tam v gorah vsi tisti stoletniki:D. Zna bit, da ni samo kefir čudežno zdravilo, hehe. Škodi pa prav gotovo ne.
Razen pelmenijev, ni nič od tega kaj strašno komplicirano pripravit - pelmeni pa so tudi enostavni, če jih kupiš pripravljene in zamrznjene (samo ne vem, če se pri nas kje dobijo:D). kakorkoli - nam je bilo tu vse všeč in nimamo nobenih namenov zatajit svojih slovanskih korenin:). 
Dober tek!

Ni komentarjev: