12 marec 2021

Zakaj so tjulni debeli?

 Ste se kdaj vprašali, zakaj so vse arktične in antarktične živali tako zavaljene? Pa zakaj suhice vedno bolj dregajo/mo na mrazu kot normalni ljudje? Razlog je seveda sila preprost in vsi že veste odgovor: zaradi izolacije - podkožnega maščevja. Ampak ste kdaj poskusili, dejansko poskusili razliko? 

Ne, ni se vam treba za 10 kg zredit;). Obstajajo enostavnejši načini:), recimo tale:

Zadnjič smo morali odtajat zmrzovalnik, zato smo imeli cel umivalnik poln ledu (ja, to nam ni ravno najljubše opravilo, a komu je?;). In seveda je to treba izkoristit, saj se to ne zgodi prav pogosto (kot rečeno, nam ni najljubše opravilo;)! *Ne bomo zdaj razpredali o tem, da se nismo najboljše razumeli in je oči potem led iz umivalnika zabrisal v wc in smo morali naredit poskus z ledenimi kockami, kar smo jih imeli pred tem v zmrzovalniku:D). Ampak hej - zato smo se ga pa vsaj spravili naredit! Če imate pred hišo sneg ali led, še boljše, izkoristite!
Saj ne da bi prav dolgo trajal! Samo včasih se človek ne spravi, potem ko ima pa nek razlog, pa se:) Kaj torej narediš? Vzameš košček masla (ali rastlinske maščobe, kar pač imate)
ga položite v deviško čisto gospodinjsko vrečko za zmrzovanje (če želite to maslo še kdaj uporabit, za sam poskus ni potrebna, samo nam je škoda takega kosa masla;), zavozlate, da not ne bosta mogla ne voda, ne zrak...
Izdolebete notri luknjico (ki bo še vedno oblečena z vrečko) in vtaknete vanjo prstek (maslo lahko še malo oblikujete, da se dobro drži prstka)
Potem obe roki oblečete v dve drugi vrečki - ta korak ni nujen, to je samo za vsak slučaj, da ne bi prišla voda do masla in seveda mora bit potem vrečka tudi na drugi roki, da je primerljivo... Poleg tega vrečka zagotavlja, da razlika v temperaturi, ki jo čutiš, ni zato, ker bi bil prst z maslom suh, ostali pa mokri, ampak je dejansko samo zaradi izolacije.
 In potem potopite obe rokici v ledeno hladno vodo. 
Pri nas smo vsi poskusili in je res neverjetna razlika!!! Mogoče pa niti ni slabo imet pozimi kakšno kilo viška;)

Ni komentarjev: