19 marec 2021

Mongolski lonec

Pa še ena dobra hrana iz mongolije - mongolski lonec. Ampak, draga moja, tole izgleda kot fondi! Dragi moji, temu se reče ognjeni lonec ali mongolski lonec, neuki američani pa mu rečejo kitajski lonec, ker pač niso ravno znani po svojem znanju geografije;) in ne ločijo Mongolije od Kitajske;). Mogoče bi morali prebrat tisto ponedeljkovo objavo;).
Kaj je to mongolski lonec in kaj je drugače kot fondi? Fondi izvira iz Švice in v kotlu je stopljena sirova omaka. Mongolski lonec izvira iz Mongolije (da-a) in v kotlu je juha (ja, tradicionalno seveda iz ovce, kakopak;). Verjetno ni treba omenjat, da mi nismo kuhali juhe iz ovce... in ja, vem, da zato ni bila prvovrstna izkušnja in da to ni tako, kot je v resnici, jadijadi... ampak veste kaj? Rajši jemo dobro kot pa čisto tradicionalno;).
Zato smo naredili navadno juhico, not pa dajali marsikaj, česar ubogi Mongoli tudi večinoma niso imeli: precej zelenjave, ki vsa gotovo ne raste tam (bambusovi vršički, špinača, por, stročji fižol...), namesto ovce smo dali purana, ker pač dobimo bio purane in zato ne kupujemo drugega mesa in zraven smo dali riževe rezance, ki jih sicer sedaj vedno dajejo v mongolski lonec, tradicionalno pa jih verjetno niso imeli, saj v sušni Mongoliji riž ne raste... V svoj zagovor naj povem, da je bila večina teh reči tudi v receptu iz knjige "Vok, fondi in ognjeni lonec"...
 Imeli pa smo prava tradicionalna cedilca (na žalost take reči prav radi pakirajo po 4, tako da nam je eno sfalilo, ampak smo se znašli). Juha namreč na grelcu brbota v kotličku, ljudje pa vanjo namečejo vse, kar si želijo skuhat in potem s cedilci polovijo ven, ko je kuhano:
 Zabavno in če imate fondi, zelo enostavno kosilo, saj večine stvari ni treba skuhat, samo postavite na mizo, pa je (primerno za obiske in praznike). Če kdo misli, da otrokom to ne bo všeč, ker je juha, se moti - vsaj najini so zahtevali repete, tako da sem sredi kosila šla kuhat še eno juho, ker je te zmanjkalo! Sem mislila, da jo bojo imeli samo za kuhat ostale stvari, pa so vsi hoteli še juho! In vsi so naju fehtali, če lahko to še kdaj naredimo... tako da... vsekakor uspeh! 
 Verjamem pa, da bi bila reakcija čisto drugačna, če bi naredila ovčjo juho in zraven dala samo ovčje meso za kuhat notri, hehe:D... Ampak to imamo za naše male užitke, ne zato da bi sami sebe zezali;).

Ni komentarjev: