10 marec 2021

Norveška

 
Za vse Skandinavske države je značilen severni sij, zato sem ga naslikala, pa gozd (zato lesena drevesa) in jelenjad in srnjad (Ok, razen za Dansko), ampak teh figuric nimamo in vikingi, njihove ladje in bogovi (Odin, Thor,... mimogrede, baje še vedno kar nekaj Skandinavcev verjame v te bogove - nisem vedela, da ta religija še ni izumrla). A jih gremo zdaj posamič pogledat? Najprej Norveška, gremo od severa dol...
 Ok, Norvežani so čudni ljudje - itak, da moraš bit malo čuden, če živiš v tistem mrazu, kjer je pol leta tema... Kdor misli, da pretiravam - sami svojo državo pišejo na dva načina, odvisno pač kje si in član kraljeve garde je PINGVIN! *V njihov zagovor naj povem, da niso edini, ki imajo žival v gardi.
Znani so po: fjordih seveda, najsevernejši točki Evrope (North Cape), nafti in posledičnem bogastvu, ki ga neverjetno pošteno delijo med svoje državljane, pa da so poleg Islandije in Japonske edini, ki še vedno lovijo kite, od hrane pa po norveških srčkastih vafljih (ki smo jih seveda jedli), slani likorizi (ki je ne maramo), pa po lefke in krumkake.

Za v skrivnostno škatlo sem jim dala lesene gore, sliko Krik od Muncha,smučarja, kita in hotela sem naredit še lososa (oni so Japoncem predstavili, da lahko v suši dajo lososa, ker so si Japonci svoje morje preveč izlovili). Nafto predstavlja tale mini sodček, ki smo ga podedovali, pa seveda sem morala dat v škatlo tudi "sirorez" - izum, na katerega so izredno ponosni (ko sem to brala, mi je šlo strašansko na smeh - zraven je Švedska, kjer imajo Nobela, ki je izumil dinamit, Linneja, ki je izumil dvojno poimenovanje živali in rastlin in poimenoval in sistematiziral vse živo, Celsiusa, ki je izumil stopinje za merjenje temperature, Ericssona, ki je izumil parni stroj in zaslon, pa Astrid Lindgren, ki je izumila Piko Nogavičko in Ronjo, razbijniško hči... in največ, kar so Norvežani izumili, je rezilo za sir, pa so strašansko ponosni na to:D - je malo hecno, morate priznat;). No, res pa Nobelove nagrade podeljujejo v Oslu.
Kaj smo še počeli?

Poslušali smo Edvarda Griega, gledali vse knjige od Tilde, kar jih imam in poiskali vse igračke, narejene po njih, ampak sem uspela slikat samo ovčko, zajec in ostala klapa so se nekam porazgubili...

Tule na desni so Tildine knjige - luštne, če koga zanima:) Ena je celo v slovenščini, mislim da od TZS.
In slikali sliko Krika; ampak več o tem v naslednji objavi, ker bi bilo sicer malo predolgo.

Ni komentarjev: