26 februar 2021

Globus iz papir mašeja

A la carte... ker ste si nekateri želeli;) Kako se naredi takle velik globus iz papirmašeja, ki ga lahko uporabite za pusta (moja mala je bila letos globus), pride prav pa kar tako za poučevanje geografije/zemljepisa (če ima kakšna učiteljica preveč časa ali kak učitelj preveč energije;)

Lahko pa oboje združite in naj se vaš mali globus uči zemljepis in kako je pravilno obrnjena Afrika;)
Takle gigantski globus naredi zemljepis zabaven, da se radi učijo tako otroci kot tudi vsi mi, ki smo že malo pozabili vse mogoče velike reke in gorovja;)... (ko moraš vse to narisat, se jih nehote naučiš;)
Koga mika?

Gremo lepo po vrsti - pripnite pasove, to bo malo daljša objava: 

- najprej naredimo lepilo iz moke in tople vode - enostavno zmešamo oboje skup, da dobimo maso, podobne konsistence kot testo za palačinke. Točno razmerje ni strašansko pomembno; ni fajn, če je pregosta masa, to je vse. Če bo redka, se bo mogoče malo dlje sušilo, ampak po naših izkušnjah se v eni noči lepo posušita dve plasti na sobni temperaturi (cca 24°C). Ker je fino, če lepilo odsedi kakšno minuto, preden ga uporabimo, ga naredimo najprej. Sicer zdrži par dni, če ga imate na hladnem, vendar sva ga midve delali vsak dan sproti in vsakič porabili do konca. Je bolj luštno delali s toplim;).

- potem si pripravimo prostor: mizo ali tla, kjer bomo delali, zaščitimo z neko plastično rečjo ali dovolj časopisnega papirja (mi za ta namen uporabljamo odsluženo zaveso za tuš). Tista škatla zadaj ni za okras - ta drži žogo na miru, da se ne kotali okoli - in je NUJNA!
 - nato napihnemo veliko gimnastično žogo (tako za sedet na njej) in jo povijemo s folijo za živila - ta korak ni nujen, saj se lepilo ne bi prijelo na žogo, ki je plastičnogumijasta, to je bilo samo zaradi "faktorja svinjarije";) Na sliki kažem s prstom, do katerega kroga bova oblepili žogo - če delate globus kar tako, lahko seveda oblepite celo - midve sva ga delali za kostum in ni imelo smisla oblepljati spodaj, kjer bo tako in tako rabila luknjo za noge... Vedno pa oblepite več, kot mislite, da boste rabili, da bo potem rob lep, ko ga obrežete s škarjami (razen če si želite bolj razkuštran globus;).
- našuntajte otroke, da natrgajo časopisni papir - tokrat na doooolge in precej široke trakove, veliko večje kot po navadi, saj delate na veliiiiko. Jap, zlatolaska dejansko takole "udobno" sedi - očija vse boli, samo ko jo gleda:D
- in zabavni, a časovno potratni del: lepljenje! Pomočimo trak časopisa v lepilo in ga nalepimo na žogo. In potem naslednjega tako, da se delno prekrivata. Midve najrajši delava tako, da grejo trakovi v eni smeri in potem naslednja plast v drugi smeri. Nekateri pa vzamejo druge barve časopis, da vidijo, če so vse prekrili. Kakorkoli vam paše, to ni strašansko haklih, samo da je cela žoga lepo prekrita. Prekrijete lahko 2 plasti, potem pa morate zadevo pustit na miru, da se posuši. Če jo mislite sušit s kako grelno napravo, ne pretiravajte, ker se zrak v žogi ne sme segret toliko, da bi se žoga malo napihnila, sicer bo vse popokalo (se mi je zgodilo enkrat, ko sem kaširan balon sušila v pečici;).
- no, tole kaširanje je potem treba še 2x ponovit, da dobite 6 plasti! Ja, vem, veliko... Ampak žoga je velika in nočete, da bi otroku takoj razpadla, ne? Torej za tole rabite vsaj 4 dni: kaširaš, čez noč se suši, kaširaš, čez noč se suši, kaširaš, čez noč se suši, potem pa poslikaš (akrili se hitro sušijo, tako da to gre sproti). čeželite, lahko na zadnjo plast naneste še relief - gore - zmečkan namočen wc papir ali časopisni papir.
*Če bi radi delali kaj drugega, recimo globus, ki ne bo kostum, ampak bo stal na stojalu, ga vmes lahko naredite iz trnega kartona (bivše škatle;). Tu mala reže škatlo za stojalo, da se žoga ne premika okoli, to je bilo narejeno že prej, dodam samo sem, če bi kdo hotel imet to na koncu zraven prilepljeno;) Kakršnekoli okraske lahko naredite medtem, ko se zadeva suši...
- ok, zdaj pa res zabavni del: žoga je bila 6x kaširana in je suha,
zdaj pa jo izpihnemo - počasi in previdno...
- z malimi ali velikimi rokicami lahko pomagate ločit žogo od stene, da se ne bi naša papirnata krogla slučajno pri tem razsula... in jo izvlečete skozi luknjo ven - če žoga ne bi bila kostum, bi bila ta naša luknja manjša, ravno dovolj velika, da vzamemo ven žogo...
Zdaj zadevo pobarvamo z modro in na koncu izrežemo ven luknje za roke in glavo - ja, kar s škarjami, ne kompliciram vedno;). Za glavo sem najprej naredila šablono - vzela sem list A4 šmir papirja in nanj narisala oval, ga izrezala in pomerila in povečevala, dokler ji ni šel lepo čez glavo - za glavo hočemo namreč čim manjšo luknjo, sicer bo zadeva precej neudobna za nosit na ramah... In ja, luknja ni okrogla, saj tudi glava v tlorisu ni okrogla. Prav tako nista okrogli luknji za roke, saj si želimo, da bi otrok-globus lahko vsaj malo premikal roke gor in dol...
 
 In zdaj najbolj zabavni del - poslikava kontinentov! Vzamemo atlas in si damo duška:) Sama sem uporabila akrile, ker... no, če uporabite tempere in bo zunaj megleno... se bo tempera malo razmočila... in umazala vašega malega globuska ali tiste, ki bi kršili pravilo 2 metrov in se mu nevarno približali;). 
*Če niste prepričani v svoje risarske sposobnosti, lahko zadevo skopirate na velikost, kot jo rabite (kot rečeno mi nimamo tiskalnika, zato ta možnost odpade). Če hočete bit pri risanju zelo natančni, izmerite obseg vašega gigantskega globusa in potem enega malega in delite, da dobite razmerje - s to številko potem množite vse kar boste iz tistega malega globusa pobrali - širina Afrike, dolžina Amerike, itd... Ja, včasih pač kompliciram;). Meni je pomagalo tudi to, da sem si zavezala eno vrvico okoli za ekvator, da sem se lahko malo orientirala, kam moram postavit vse celine, saj bi jih na pamet precej falila...
Na koncu koncev ljudje ne bojo preveč natančni - če bo približno prav, bo ok, čim je okroglo in modro + rjavo/zeleno, ljudje vidijo Zemljo:)... Zlatolasko so v šoli samo občudovali, na svojem pustnem pohodu pa je dobila samo eno pripombo, da je narisanih premalo tihomorskih otokov (kar je res - nameravala sem jih na koncu kar pošpricat gor, potem pa sem pozabila - v svoj zagovor naj povem, da je bila ura več kot 3 zjutraj...)
Ne bom vam lagala - tole ni za reve ali za prezaposlene mame, ki nimajo časa niti pojest malice in se jim iz prsi visi dojenček, iz noge malček in na hrbtu pleza še en ali dva...  Je pa zabavno, če si lahko vzamete kak vikend časa:). Če imate starejše otroke, ki ste jih lepo strenirali s pinjatami na vsaki rojstnodnevni zabavi, bojo prvi del verjetno naredili skoraj sami! Edino poslikali verjetno ne bojo, razen če imate kakega nadobudnega umetnika doma... Meni je lubi držal atlas in sva se prav zabavala, ko sem risala še gore in reke! (in ko sem popravljala najprej narobe obrnjeno Afriko, ker ... no, pač prej otroci še niso imeli tega globusa... in ker je bilo najprej mišljeno, da bo mala sama poslikala, si je naredila šablono s pomočjo grafoskopa (o tem pa drugič, je že tako predolga) - ta pa hitro vse obrne... no, videla pravi čas, vse ok:).
Se bi kdo lotil tega projekta? Vem, da imam srečo, da so najini otroci že iz plenic (ok, najini niti niso bili v plenicah, ampak to je druga zgodba:D), pa da ni bil noben starš bolan takrat, itd... Ne pravim, da mora to kdo delat;). Me je pa par ljudi pobaralo, kako se zadeva naredi, ko so videli sliko na igju, zato izvolite:)

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

Pozdravljeni, kapo dol otrokom za idejo in vsem za izvedbo. Kot geografinja (predvsem pa mama in obcasna ustvarjalka) samo ploskam vasim domislicam (tudi "popotovanju po svetu od doma") in se sprasujem, koliko spite ;) Prekrasno. Povsem razumem, da je vasim otrokom v soli lahko precej dolgocasno, ko pa jim doloceno snov tako domiselno predstavite. Zelela bi si, da bi si v soli lahko privoscili vec svobode in se za vsaj mesec, dva takole prepustili in si ne zgolj utrgali nekaj minut za take ustvarjalne popestritve. Ampak to je pa ze druga zgodba, kajne ;)

veri pravi ...

Hvala za lep komentar:). Kar se spanja tiče - spim premalo, haha, to je odgovor:D. Malo za hec, veliko zares:D. Včasih poskušam spat malo več, vendar se mi potem meša, ko vidim, "koliko življenja zamudim" oz. česa vsega mi potem ne uspe naredit - vem, da to ni najbolj zdrav pristop, ampak... na srečo sem vedno lahko spala manj kot je normalno, že kot dojenček:). Če imam 6h/dan povprečje, sem kar zadovoljna:). Ne propagiram tega načina, da ne bo nesporazuma;).

Ja, se strinjam, bilo bi super, če bi lahko šolo malo prevetrili! Na srečo imajo učiteljice v prvih treh razredih precej svobode, kakor sem videla po različnih sistemih, ki so jih imele... kasneje pa se mi zdi, da se vedno bolj ukaluplja v "kurikulum"... Vseeno je ogrooomno na učitelju - lahko potrdijo vsaj trije otroci;). Res je, da nekomu paše ena učiteljica, nekomu pa druga - ampak ena paše pa vsem, ena pa nikomur - tako da po tistih potem veš, da se marsikaj da:).

Verjamem, da v šoli ne morejo učitelji z učenci par šolskih ur samo lepit globusa:D. Res pa je, da nekaterih šolah v tujini naredijo take reči izven šole - ali učitejli sami ali pa skup z učenci, kot neki prostovoljni krožki... Ampak ker sama spletno zalezujem samo tiste učitelje s fajn idejami in veliko energije, to gotovo ni norma, ampak bolj smetana:). Sem pa malo skeptična glede tega, kaj se da - do kovida so mi razlagali, da se otroci ne morejo zunaj učit, zdaj pa se to naenkrat da brez problemov:D

Bi se pa res lahko malo bolj zgledovali po dobrih praksah - finski otroci so najmanj časa v šoli, nimajo domačih nalog in največ znajo... Verjetno nekaj delajo prav... In malo se je za vprašat, kaj bojo otroci res rabili, kaj pa je nepotrebno piflanje... Sem biologinja in mi je celica všeč - vseeno pa vem, da nekdo, ki bo šel na srednjo tehniško, verjetno ne bo nikoli rabil vedet vseh organelov... verjetno bi ga bilo pa fajn naučit menstrualni cikel, da se ne bosta s punco zezala ob nepravem času...