15 april 2021

Tajska kuhinja

 

 O tajski kuhinji imamo 3 kuharske knjige, ampak zelo redko kuham po njih... Razlogi so čisto praktične narave - nama je tajska kuhinja sicer zelo všeč - prirejena seveda, da ni tako fejst pekoča - že zaradi malih, pa tudi za naju;). Ampak... problem so sestavine, ki jih navadno nimamo... Nikoli nimamo sveže limonske trave - mislim, da sem jo dvakrat neuspešno hotela gojit, kupit pa ne vem, kje se jo pri nas da (svežo), enako z galango (svežo), prav tako težko najdeš ribjo omako, ki je tako zelo značilna za njihovo kuhinjo, ampak ta vsaj ostane... Pa še kar nekaj takih sestavin je (razne paste iz rakcev, pa sušene vse možne morske reči)... Že samo rakci pri nas ne zdržijo dolgo (če jih imamo zamrznjene, jih hitro porabimo za kaj, ker jih imamo vsi zelo radi:).

Ker smo bolj poredko v trgovini (zdaj nič kaj manj kot prej - vedno smo hodili cca 2x na mesec), je to malo problem, sploh ker ne gremo pogosto v kake specializirane trgovine. Ampak za naše kulinarično popotovanje pa smo vendarle naredili nekaj tajskih juh. Ena je bila bučna z ingverjem in kokosovim mlekom, sumljivo podobna indijski oz. ajurvedski, samo da je v slednji curry prašek in kurkuma. Zelo dobra, itak. Zraven pa par tistih tajskih juhic iz vrečk - za enega... Nekoč sem jih kupila, da jih bova imela z lubijem v službi za hude čase. Zdaj ko je korona, smo jih imeli seveda doma. In ker je bila ravno tajska kuhinja na vrsti, sem rekla, pa poskusimo, od ene juhe iz vrečke jim ne bo hudega:D - in smo naredili "slepi test", ker imamo pri nas tako zelo radi slepe teste:). 

Ugotovili smo, da je juha z rakci preveč slana, juhi s piščancem in z raco pa preveč pekoči, sploh slednja (čeprav nisem dala not tistega noro pekočega začimbnega olja, ki ga dobiš zraven, samo tisto za juho). Mali so me obvestili, da lahko drugič naredim rajši samo nudle, pa kak svoj vok zraven, haha. Tako nekak se pri nas konča vsak moj poskus s "hitro hrano"...

Najboljša je bila seveda "prava, doma narejena bučna juha s kokosom" - itak! Ki jo imamo zdaj že vsi zelo radi, hehe:).

4 komentarji:

Anja pravi ...

Azijska kuhinja mnjami...
Pri nas doma smo tudi "nori" na rakce. No in vse ostalo. Za razliko od tvojih otrok,pa pri nas sami dodajajo pekoče omakice. Verjetno zapuščina od potovanja in probavanja vsega živega.. Včasih moram kar nazaj držat ker se mi zdi da je preveč.

Smo pa tudi mi pred kratkim kuhali tajsko in smo za namen obiskali trgovino pri Astri. Imajo same dobre stvari, in veeeliko različnih omakic. Za sushi pa se vseeno oglasim ko bo vreme za kolo ��

veri pravi ...

Joj, raaaakci!!!! Pri nas jih VSI obožujemo! Če ne bi bili tako svinjsko (pa rakci so, hehe:D) dragi, bi jih vsak dan jedli!
Huh, sami dodajajo pekočino? Hudo!!! Midva si štejeva za velik dosežek, da sva jih končno na sveži ingver v voku navadila:D.
A je to kaka mala luštna trgovinica ali tisti gigant? Tisti ima namreč omake, ki našim malim razvajenčkom (kar se tiče domače kuhinje;) niso preveč povšeči;)
Mimogrede: danes mi je en od otrok zgrožen povedal, da pri enem sošolcu/ki kuhajo samo 1x/teden... ton je bil pa kot da tistega otroka doma vsak dan pretepajo:D!

Anja pravi ...

Trgovina je majhna specializirana za azijsko hrano mislim da Thai nekaj. Zraven plesnega studia/fitnesa. Noter imaš pa od omakic, riža (mi ga izključno tam kupimo), sveže zelenjave in začimb do pripravljene in zmrzene hrane. Ni da ni. Zadnjič sem nakupljeno komaj domov privlekla ker so punce imele nekaj prostih izbir da bomo lahko eksperimentirali 🙃
Uf tisti zadnji del kar razumem tvoje otroke. Če maš mamo ki ti dela kosila tudi za v šolo (in z vsem občudovanjem z moje strani) potem težko razumeš da nekateri ne kuhajo dnevno.

veri pravi ...

Anja, hvala!!! To bom pa šla pogledat! Imam vsaj en razlog za na kolo, hehe:).
Haha, ja, zna bit nekaj na tem:D. Ma, 100 načinov življenja je in 99 je pravih;). So pa res hecni - zanje je največja grožnja, če rečem, da v takem ne bom kuhala (če recimo ne pospravijo za sabo):D. Je pa fajn, ker so zdaj že dovolj veliki, da dejansko pomagajo, ne samo "pomagajo";).