02 april 2021

Ustvarjalna dirka

Temnolaskin čevelj - prav dobro ji je uspel! 15 minut pod stresom, hehe
 
Danes je zaspan dan, zunaj dežuje in ni tako mamljivo (sicer sva z lubijem šla na jutranji sprehod - prvič v življenju, haha:D - in to sama!!!). Ampak vsekakor je tak dan popoln za ustvarjanje doma... *To smo delali in sem pisala v nedeljo, torej prejšnjo nedeljo, ampak kolikor v času tega pisanja kaže napoved, nas čaka še en deževen vikend in vam mogoče utegne prit prav taka ideja - sicer si jo pa spravite za drugič, saj se ne pokvarijo;).
Tako smo se šli ustvarjalno dirko - izbrali smo vsaj 15 različnih likovnih medijev, (vsaka barva šteje posebej, razen če se dogovorite drugače, mi smo se za vodenki dogovorili, da pašeta skup v eno): uporabit smo smeli rdečo in oker vodenko, rumen in zelen flumaster, rdečo voščenko (blok), navaden moder kuli, črn tuš s palčko (dobesedno palčko, hehe:D), zelen highlighter (marker za tekst ali kako se temu reče), svinčnik, zeleno barvico, moder in črn alkoholni flumaster, vodni čopič, napolnjen s črnim tušem (kot nek brushpen, samo da poceni varianta, ki je ni škoda;), zeleno in oranžno prstno barvo, ki smo se ju vsi otepali:D, oker tempero in daleč najbolj osovraženi štampiljki za otroke - žaba in sonček (tisti debeli ala fluki na mizi).
Zakaj ravno čevelj? Zakaj pa ravno čevelj ne?:D 

 

Idejo sem pobrala iz Sketchbook revival, ki trenutno še traja, če koga zanima ustvarjanje - do 18.4. so vse lekcije zastonj, juhu! (*Za dostop se morate prijavit, vendar pa od nje res nisem dobivala nobenega spama ali kakih strašnih reklam, pa sem bila že celo leto (od lanskega sketchbok revival) na njeni listi:)) Ampak za tiste, ki si morda ne želite prijavljat na to, bi bilo tole vseeno škoda izpustit, zato tu kratka navodila:). Tale ustvarjalna dejavnost je iz prvega dne in se ji reče "art supply raley". Na mizo smo za model (kaj bomo risali) dali čevelj. Zakaj čevelj? Kot je tisti online učitelj rekel - ker imamo vsi doma kak čevelj:D. No, to je res razlog, ki mu ne moreš oporekat:D... Torej čevelj. *Ker na tej mizi jemo, smo ga dali na en šmir papir;).

Takole je izgledalo med ustvarjanjem (spodaj) in takoj po koncu (zgoraj)... Vsi smo se prav prešerno zabavali! Tako zelo, da smo po čevlju risali še božično zvezdo in na koncu še portrete en drugega! Ja, z istimi stvarmi, zato so  bili nekateri portreti zelo zeleni, hehe:D.
Kako se to greš? Torej: vsak si izbere eno od stvari, s katero bo začel, vse ostale pa zložimo nekomu na doseg rok, ampak ne na mizo, da se ne zmeša (praktični razlogi;). Mi smo jih dali očiju na stol zraven, da bi ne bi sama podzavestno izbirala tega, kar bi meni najbolj prav prišlo - tako smo imeli bolj enake možnosti:)
In potem naštimate tajmer (oz. nastavite časovnik - a se reče tako?) na 1 minuto in eno minuto vsi delamo vsak s svojim materialom. Ko minuta poteče, mobi zapiska, vsi nehamo (vsaj približno, no;), strogost po želji, pri nas sem bila jaz najbolj problematična pri tem "svinčnik iz rok" pravilu:D). Ok, zdaj damo svoje pisalo/risalo/barvo/karkolipačstežeimeli v roke sosedu na desni (ali pa na levi, če boste šli v drugo smer, samo obvezno se prej zmenite, ker ne, ta smer nikoli ni vsem logična, ne glede na to, katero boste izbrali:D); tisti, ki je pri materialu, pa izbere novega, dokler jih ne zmanjka, na koncu pa jemlje tiste prve, s katerimi so ostali risali prve kroge in tako vsi vedno po 1 minuto rišejo z vsako rečjo, dokler nismo vsi risali z vsem...
 
Vas zanimajo rezultati? Presenetljivo dobro je uspelo! Sploh glede na to, da smo najprej izbirali barve in šele potem čevelj:D... tako da nismo najbolj praktično izbrali vsega skup:D
Ampak ko nimaš izbire, se kar nekak znajdeš s čimerkoli že... Res smo mogoče uničili kak fluki, ko smo risali čez mokro barvo, ampak če je samo to... Za to smo pa vzeli same stare stvari, ki jih ni škoda:). Svojih "tahudih" akvarelov ne bi dala za tole packanje, hehe. Ampak kvaliteta materiala tu res ni pomembna - risali smo na šolske risalne liste, ki sem jih razrezala na polovico, ker nam je bil A4 format dovolj, uporabljali pa stare posušene tempere in boge vodenke... Nič fensi, nič posebnega. Na mizo smo dali še lonček z vodo in en čopič, če bi kdo rabil samo vodo in ta je bila ves čas na razpolago. Vse ostalo pa samo po eno minuto.
Poskusite - je noro zabavno, celo ljudem, ki niso tako navdušeni nad risanjem in ustvarjanjem, kot določeni del naše družinice;). Ampak mali so sijali in hoteli še in še! To bomo 100% še ponovili, smo se že zarotniško dogovorili, da naslednjič poskusimo to pri dediju, mogoče nam ga uspe še prepričat, da se nam pridruži - navsezadnje je samo 15 minut;) Vsak ima 15 minut časa:). In čisto vsi lahko sodelujejo, celo zelo mali otroci:) (imejte plan b, če imate malčka, za katerega sumite, da ne bo dal svojega medija iz roke sorojencu - kako dodatno barvico ali fluki, da lahko nadaljujete, če se triletnik spunta;).

PS: mali so sanjali o tem, da bi kdaj kaj takega počeli pri likovnem pouku... Namig vsem učiteljicam likovnega;). 15 minut za ogrevanja, kaj pravite, bi se to dalo stlačit v kurikulum?;) Vem, vem, preden vse razložite in pripravite material, bo cela ura okoli... Ampak vseeno - bi znalo poživit pouk in gotovo je kdaj na urniku "mixed media". Ker res navduši vse, tudi če sicer niso tako navdušeni nad likovno.

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

Mami 1. slika (čevlja) zgoraj je oja in ne od moje sestre
zlatolaska

veri pravi ...

Včasih je bil njen;)