12 april 2021

Čas z mami - počasno risanje

Čas, ko ima otrok enega (ali oba) starša samo zase - krasna ideja - v teoriji, pa tako težko izpeljat v praksi, kadar je v družini več otrok, ne? Par nasvetov in idej, kaj bi lahko tarkat delali, da zadeva res steče...
URNIK: če hočeš, da se zgodi, moraš dat na koledar, pravijo. Tudi čas z mami... Ko sva z zlatolasko imeli ponedeljke zvečer, so se kar odvijali. Ko je letošnje šolsko leto ob ponedeljkih začela z badmintonom in še nisva našli ustreznega dne, pa se je kar vse sesulo. S temnolasko pa prej nikakor nismo našli ritma - ves čas ali ena ali druga ravno takrat ni imela časa, ko bi prva lahko... No, zdaj pa, ko ima od srede do petka Mindful Art Studio zastonj "slow drawing party", pa se to vedno zgodi - ker je točno določen čas - takrat ali nikoli ... Priznam, navadno je to petek:D. Ampak hej, glavno, da je! (Mimogrede, če bi kdo rad poskusil, je na strani spodaj link, da se vpišeš na email in dobiš povezavo za počasno risanje vsak teden - mi je všeč, ker ni spama:).
NAJDITE PRAVO REČ: vem, vem, sliši se tako zelo samoumevno, da je že trapasto! Ampak ni čisto. Ker otrokom bo všeč KARKOLI, samo da vas imajo čisto zase. Vseeno pa se bo zadeva zgodila in obstala šele, ko bosta našla nekaj, kar je OBEMA VŠEČ DELAT in obema všeč delat SKUPAJ! (vsi vemo, da lahko in mama in otrok rada kuhata, pa to ne pomeni, da rada kuhata skupaj;) vsaj sama imam take izkušnje iz primarne družine:D). Zelo pomembno je, da je to obema všeč vsakem posebej in tudi obema všeč to delat skupaj! Ne zadovoljite se z nečim, kar ne klikne, iščite naprej - dajte zadevi par priložnosti, pa če po tem nimate občutka, da je bilo res fino, potem iščite dalje. Mora bit fino tudi staršu, sicer ne bo hotel tega ves čas počet! In poskusite tudi stvari, za katere niste prepričani, da bojo otrokom všeč. Mislite, da sem si mislila, da bo mali všeč tale reč z meditacijo na začetku in potem celo uro počasnega risanja ene in iste črtice? Nikoli! Še zase nisem mislila, da bi pri tem zdržala:D. Pa nama čisto dogaja! In je super za sproščanje, učenje sproščanja, koncentracije itd...
To iskanje prave reči pomeni, da boste z vsakim otrokom najverjetneje počeli nekaj drugega - nekaj, kar bo samo vajino! To ne pomeni, da ne bo nihče nikoli smel ničesar takega počet z vami - samo tisti čas, tedenski čas z mami, pa je rezerviran za samo enega otroka. 
Pri nas sva z zlatolasko risali junake iz tele lušnte knjigice, kako risat različne poklice (od TZS). Imeli sva celo tradicijo, točno s katerimi brushpeni sva obrisali črno obrobo, pa vedno pobarvali z barvicami... Morava spet najt dan za to!
S temnolasko dolgo nisva našli nečesa, kar bi jo zelo potegnilo. Rada dela veselo pošto (happy mail) in jaz tudi, ampak to ni bilo to. Marsikaj obe radi delava, ampak tole počasno risanje je tisto, kar je obema zelo luštno delat skupaj! In ona od vseh najbolj rabi urnik, da takrat pa mora najt čas, maladva navadno nista tak problem;). Vseeno bomo eno tako delali tudi vsi skup, ker ostale zanima in ker mene zanima, kako bo to ostalim. Ampak tista bo izven tega časa, posebna:).
Z malim navadno pečeva kruh - to je njegova strast in meni je to fajn delat z njim - mali ni preveč navdušen nad navodili in tam lahko veliko bolj izrazi svojo ustvarjalnost kot kje drugje, kjer je bolj pomembno, da je vse natančno;). Meni je všeč, da sem lahko na izi, ker kruh bo ok, kakorkoli ga bo oblikoval, pa če bo malo bolj gosto ali tekoče testo. Seveda kdaj tudi s puncama pečemo kruh oz. vsi skupaj in velikonočno šunko v testu smo delali vsi otroci z mami skup, ker je to pač tradicija. Ampak ko ima on svoj čas z mami, pa ostali niso tam. Malo imava še problem z urnikom, zato je preveč sporadično (ker za kruh je fajn, da ni ravno tik pred kosilom, pa da se speče preden grejo spat)... Zato je malo večji problem najt pravi čas (s puncama imamo ta čas praktično vedno zvečer)...

PS: Seveda lahko imajo otroci tudi čas z očijem;). Mogoče malo manj strukturiran in malo manj po urniku, ker xy navadno niso tako zelo navdušeni nad urniki;), ampak glavno, da se kdaj zgodi, vse je boljše kot nič. Pri nas oči igra z malima badminton in šah. S temnolasko rešujeta sudoku. Vsi skup delajo žlice (to bi sicer tudi jaz poskusila, ampak ne za ceno ene ure miru, ki ga sicer dobim, hehe;)...
 
Kaj pa vi skupaj počnete z otroki ena na ena? Da dobim kake luštne ideje;) - saj ne, da bi mi jih primanjkovalo, ampak idej ni nikoli preveč!:) Kako rešujete problem časa ena na ena tisti, ki imate več otrok?
Tisti, ki imate edinčke, imate verjetno tako ves čas ta "mami" ali "oči" čas... Ampak vseeno je nekaj, kar je vsak teden in vsak teden isto... drugače... Postane svoja tradicija... Tudi če se izgubi, pa spet najde, ima še vedno tisti posebni čar... Imate kaj takega?

Ni komentarjev: