23 april 2021

Kompas

Ena čisto hitra idejica za čez vikend: med šolo na domu so morali mali naredit kompas. Seveda sem mu dala plustasti zamašek, pa je odtaval neznano kam, zato sva se na koncu znašla kar s koščkom papirja (embalaža od piškotov, je tako fajn naguban, da lepo drži iglo na miru, zato pač človek mora pojest piškote, ne?;)

 
Namagnetiš iglo - torej z močnim magnetom drgneš po njej - lahko ji še pobarvaš en del (z alkoholnim flumastrom), da že od daleč veš, kam kaže, jo položiš na nekaj, kar plava in daš v posodico z vodo. Simpl ko pasulj, samo počakaš, da se obrne, kamor se hoče (pa seveda tisti magnet daj prej stran!:D). In potem se orientiraš v prostoru. In če ne veš, kateri del igle kaže proti severu, se malo spomniš, od kod zjutraj posije sonce v stanovanje - tam nekje je navadno vzhod;). 
+ In potem lahko vzameš atlas in ga obrneš tako, da gleda sever zares proti severu, lahko zadevo še poljubno zakompliciraš;). 
+ Lahko narišeš svojo sobo in označiš strani neba - kje je postelja, kje je okno, kje so vrata... 
+ Lahko greš ven s to posodico in isto poskusiš še na vrtu, v parku... 
Skratka - kompasi so fajn. Lepi so (tapravi, ta naš ni ravno biser lepote:D). Pa uporabni. Pa tako malo nostalgični... Je še kak ljubitelj kompasov kje?
Je še kdo delal kompas zadnje čase?

Ni komentarjev: