05 maj 2021

Počasno - meditativno risanje

 O tem sem že nekaj malega pisala tule, kjer sem razlagala, kako meditativno riševa s temnolasko, vendar ker se nam približuje deževen vikend, mogoče komu prav pride idejica, kako umirit razposajene otroke;)... Tole pa smo delali kot družinsko dejavnost, vsi skupaj! In vse slike, razen tiste z rjavimi krogci, so njihove!
Pa zdaj povem zato, ker ima gospa iz mindfulartstudio.com te "slow drawing party" ob sredah v živo na fb in bi morda kdo hotel prit pogledat v živo... Da pa posnetek (replay) na svojo stran in je na voljo od srede zvečer do petka zvečer.
Kaj sploh to je? To je 1 uro trajajoče umirjeno risanje, kjer ves čas rišeš eno samo samcato črtico oz. enostavno obliko - vijugo, krogec, karkoli, vsakič je nekaj drugega, razlike so včasih res minimalne, ampak ko enkrat začneš in slediš, jih hitro opaziš... Te čičke čačke, ki jih rišemo, si lahko ogledate tukaj (nisem afiliat, nimam nobene povezave z njo, nič nimam od tega, da jo omenjam, samo všeč mi je, kar počne). Navadno riše s tankimi flumastri/finelinerji (Micron, tanki Pitt pen, ampak karkoli tankega bo delalo, midve dostikrat uporabljava Pilota), včasih doda čez še vodenke ali pa celo seanso rišemo s čopičem in vodenkami - kot tukaj, kjer smo risali krogce. Ona riše na papir za akvarele, midve pa včasih kar razreževa škatlice od čajev, kosmičev itd... (za risanje je dobro, za slikanje malo manj, ampak tudi gre). Tole je bilo naslikano na papir za različne medije.

Pa zakaj hudiča bi bilo to dobro? Zato, ker se s tem naučimo oz. treniramo osredotočenost (koncentracijo), fokus na eno samo stvar, pa za eno uro na teden se čisto umirimo... kar vsekakor ni slabo;). Mala vsekakor potem zaspi ko mica maca:). Veliko ljudem te vrste "meditacija" pomaga pri soočanju s trenutnimi včasih nekoliko negotovimi razmerami. Nekaterim pomaga se spoprijemat z bolečino, ker se možgani umirijo in se s tem tudi vsi dražljaji malo umirijo. Nekateri to delamo zato, da se malo povežemo s svojimi otroki... Nekaterim je enostavno fajn vadit črte.
Ker se lahko veliko naučiš o svojem orodju, pa najsibo to tanek flumaster ali pa čopič (pri tem še posebno, saj je veliko več dejavnikov - koliko vode, koliko barve, kakšen pritisk, kakšna poteza itd...)
Naučiš se, koliko različnih stvari lahko nastane iz ene same samcate čačke! Različne postavitve, različne velikosti, različne gostote, različne barve, pozitivni in negativni prostor... dotikanje in nedotikanje, razdalja... z vsem se lahko igramo znotraj ene same oblike.
In nič ni narobe... Kakšna uspe, kakšna ne, ampak zaradi 5x5 cm velikega papirja ne bo nihče jokal;).
Lahko treniraš svojo levo roko, kot sem jo sama na tem zgornjem kvadratku...
Ali pa narediš krasne kompozicije in prelive, kot recimo moja mala... In to ne da bi se trudila, razmišljala o tem ali se učila barvne teorije - teh stvari se lahko naučiš intuitivno, če... delaš kdaj take male traparije... in povabite tudi odrasle! Lahko boste presenečeni, komu bo to všeč;). In če komu ni, lahko še vedno vstane, da lupčka in gre;). *zaenkrat se še ni zgodilo;).

PS: mali otroci verjetno ne bodo zdržali risat ene črte dalj časa, kar pa ne pomeni, da jih moramo izključit - naj bodo zraven in rišejo, kar jim pade na pamet. Nič ni narobe - ostali uživajte v sproščenosti, dete bo uživalo v svojem sproščanju:) Če seveda rado riše. Če ne, pa poskusite malčku medtem podturit kakšno skrivnostno škatlo, to jih navadno za nekaj časa zaposli:). In če ste zraven (in otrok ne daje več vsega v usta), lahko vključite kakšne manjše delčke, ki jih sicer ne bi upali...

Ni komentarjev: