12 maj 2021

Domače testenine - metuljčki

 Kadar ima kdo v naši družini rojstni dan, si lahko izbere kosilo (ja, vem, pol naših tradicij se vrti okoli hrane:D) in mali princ si je letos zaželel domače metuljčke s paradižnikovo omako z rakci.

Seveda smo morali najprej naredit testenine. Oči še vedno dela tudi na terenu in ko so zadnjič delali zraven mlina, je nakupil za cel prtljažnik moke, (mislim, da bomo imeli dovolj kruha za celo karanteno oz. do pomladi:). (Edit: to sem pisala januarja... nekaj moke je res še ostalo, bele in črne nam je pa že davno zmanjkalo... kljub temu, da smo vsi mislili, kako bo tega čez glavo dovolj, smo očitno izredno požrešna družina... nihče tu si ne bi mislil, ne?:D)
Med drugim je tam kupil tudi kamutovo moko - kamut je neko staro žito, ki naj bi imelo več beljakovin in naj bi bilo zelo dobro za testenine. Kar se mene tiče, je semolina boljša, ampak mogoče smo jih samo predolgo kuhali.

Seveda smo morali preizkusit:) Mali se je strinjal s poizkusom, samo da delamo domače metuljčke:). Mimogrede, metuljčki so za rezanci druga najbolj enostavna vrsta testenin, ki jih lahko naredite doma - toplo priporočam. če kdo ne ve, kako se jih naredi, napišite, pa poslikam še to (jih bomo pa še enkrat naredili, bunil se ne bo nihče;)
Sicer je zelo enostavno: razvaljaš testo na dokaj tanko (mi smo ga na stopnjo 6 od 9ih), ga razrežeš na trakove in te na pravokotnike. Če imate krožni rezilci/nožka z gladkim robom (tak, kot je za rezat pico, recimo) in takega z nazobčanim, uporabite oba, da bojo imeli metuljčki nazobčana robova kril, vendar pa ne bojo nazobčani zgoraj in spodaj. Potem pravokotnike samo stisnete na sredini, pa je.
Če nimate kaj počet (kar sicer dvomim, ampak zdaj bo deževen vikend, pa se mogoče najde čas;), toplo priporočam domače testenine - to imajo vsi radi, lahko jih prilagodite za alergijke in super zabavno jih je delat! Uživajte in dober tek!

Ni komentarjev: