27 maj 2021

Govoreča drevesa

Pripravljam tečaj o ustvarjanju v naravi in z naravo za starše z otroki, pa imam precej idej, ki bi jih rada malo preverila, da ne bi preveč zgrešila z izvedbo ali izbiro dejavnosti:)
Prva na seznamu so tale drevesa - za vse navdušence nad Tolkienom in Game of thrones, hehe:). Pa govoreča drevesa nastopajo povsod, no! Za tole rabite neko naravno razgradljivo glino ali doma narejeno testo (brez soli, da ne spremenite slanosti tal in pomorite vsega živega tam blizu;).  Sama sem zmešala 1,5 skodelice moke in pol skodelice otrobov s približno 1 skodelico vode - je pa vse skup malo odvisno od vaše moke, ampak ni ravno haklih;). Sicer bi bila v redu tudi kakšna druga biorazgradljiva masa - če niste prepričani - nekaj, kar bi upali dat malčku, bo verjetno ok (razen, če je precej slano, to ni fajn za tla v gozdu).
In potem se greste z otroki igrat v gozd... Zadeva je dovolj enostavna, da jo lahko delajo čisto mali otroci ali pa veliki in verjetno bojo celo najstniki hoteli poskusit (vsaj mojidve - preverjeno:). Kdo bi poskusil?:)

4 komentarji:

Katja pravi ...

Hm, jaz ne bi, razen če je mogoče po zaključku vse odstraniti in počistiti. Morda na svoji parceli, na svojih drevesih, sicer imam pomisleke.

veri pravi ...

Zakaj pa imaš pomisleke v javnem gozdu? TO je vse biorazgradljivo in nikomur ne škodi... Ni da bi nekaj slabega dajala gor, kar bi uničilo drevje... Lahko pa seveda na koncu dol postrgaš, niti ni težko.

Katja pravi ...

Nekako se mi zdi zapackano. Tudi moka se mi zdi v gozdu tujek.

veri pravi ...

Ja, tehnično gledano gotovo je - ampak smo mi tudi:D. Dostikrat več problemov naredimo s tem, kar se ne vidi - prinesemo zemljo iz drugega konca na svojih čevljih, nam padejo kake drobtine iz sendviča v jamo, kjer je bilo prej zelo malo hranil in to čisto uniči tamkajšnji sistem,... Težko je bit v naravi brez vpliva nanjo... Sicer pa je moka praktično sam škorb in tudi vzklit ne more, tako da kaj hudega ne naredi, razen če bi seveda to delali v kakih zavarovanih predelih, kjer je poseben ekosistem.
Je pa lahko res packarija - odvisno tudi kako mehko testo narediš. Iskreno povedano pa sem mislila, da bo hujše:D. Smo zadnjič poskusili spet z malimi in različnimi masami (z raznimi začimbami). Je pa treba pazit, da v testo NE DAŠ SOLI - to je pa res slabo za gozdna tla! Pa itak je ne rabiš, to je mišljeno, da razpade:).