14 oktober 2021

Plečnikova hiša

 Prejšnji teden je bil teden družin, ko so imeli v Mestnem muzeju kup aktivnosti za družine (tudi brezplačne). Mi smo se odločili it pogledat Plečnikovo hišo, saj mislim, da njihovo muzejsko razstavo o Emoni in stalno zbirko vemo že na pamet:D (Mestni muzej je zlatolaskin najljubši... tako da... če rečem, da smo pogosto tam, je to zelo milo rečeno;).

Plečnikovo hišo sem imela že dolgo na seznamu "nekoč", vendar je to malo zahtevnejša reč in ni ravno primerna za male otroke, zato smo malo počakali... Zdaj so otroci zrasli in lahko zdržijo 45 minutno vodstvo po razstavi, kjer se ne sme ničesar prijet;) - in da jim je zanimivo:). *ja, verjamem, da imate bolj zrele otroke, ampak moji so bili pač bolj živi in bi jim bilo dolgčas prej. Zdaj jim je bilo pa fajn in tudi nama je minilo kot bi pihnil. Na začetku imajo maketo hiše, kjer je deloval (in prizidek tudi sam zasnoval). Vodička nas je prijazno popeljala najprej skozi stari del, kjer so slike njegovih del, potem pa še v prizidek, ki si ga je naredil in v katerem je bival.

V predprostoru je imel kup "šare" - ja, Plečnik je bil tudi "horder":D - oboževal je antične kulture (Grčija in Rim) kadar so našli kake emonske izkopanine, so mu jih ljudje dostikrat kar prinesli (čeprav to ni bilo dovoljeno ne takrat, ne danes, vendar je imel pač malo privilegijev;). Imel je tudi precej krščanskih podob in kipov, saj je bil globoko veren (njegova hiša tudi dobesedno gleda trnovsko cerkev).

Potem smo vstopili in začeli ogled v kuhinji... Kjer si je podaljašal ročaje svoje đezvice, da se ni opekel, ko si je zjutraj kuhal kavo...Ker ni želel vstajat iz stola, ki si ga je tudi sam zdizajniral, da je imel vkomponirano mizico, ki jo je lahko dvignil in gor skiciral ideje med kuhanjem in pitjem kave...
Bil je precej introvertiran in se je težko sporazumeval s svojimi gospodinjami, ki jih je zato precej šlo - večini namreč ni bila po godu navada, da jim je napisal, kar mu ni bilo všeč, namesto, da bi jim povedal... *poleg tega imaš precej manj izbire, če mora bit gospodinja pismena v tistih časih;)... Vodička se je nasmehnila, da bi jim danes verjetno napisal sms:).
V svoji delovni sobi je imel na mizi kup predmetov, ki jih je uporabljal pri ustvarjanju... Nekatere sva midva, dinozavra, spoznala - tuš sem še čisto enak uporabljala v osnovni šoli...
V muzejski hiši imajo tudi replike vseh njegovih del - pomanjšane, seveda;).
V tisti ogrooomni hiši, v kateri je živel samo on v svojem delu in gospodinja v starem delu, si je naredil tudi zelo privat sobico, kjer je imel med drugim nagrado, ki jo je najprej dizajniral, nato pa še dobil (tako da jo je delal zase, nevede seveda). Poleg tega je imel tam tudi razna darila prijateljev; med drugim tudi pipo za opij, za katero še vedno ne vedo, ali jo je uporabljal ali jo je samo dobil kot darilo in jo imel spravljeno kot vsa ostala darila prijateljev. Nama se je zdelo, da bi se to dalo s kako analizo hitro ugotovit, ampak očitno nihče ni šel tako podrobno raziskovat:).
V to privat sobico gospodinja ni imela vstopa, zato je naredil vanjo peč, ki se jo je zakurilo iz druge strani, iz druge sobe in v peči bojler za toplo vodo, zato da je lahko sam postregel svojim gostom s kakim napitkom.
Da pa jih ne bi gospodinja videla skozi okno, ki je gledalo na dvorišče, si je omislil takle vitraž:).
Karkoli je že počel v tisti sobici, pa je bilo očitno bolj za sprostitev, navdih pa je iskal drugje - v antičnih kulturah in naravi - zato si je omislil zimski vrt. Vhod vanj je tako ozek, da se mora visok človek sklonit, ko gre skozenj - in Plečnik je bil baje visok 180 cm - kar je malo manj kot lubi (pa postavi imata precej drugačni), ampak za predstavo bo:). To naj bi bilo zato, da se pokloniš naravi, ko greš v ta del... Trenutno v zimskem vrtu sicer ni bilo rož, vendar imajo v vseh prostorih slike, kako je bilo, ko je tam živel Plečnik, saj jih je njegov nečak posnel takoj po njegovi smrti in so se res trudili vse ohranit enako (razen teh lončnic res ni več).
Imel pa je tudi pravi zunanji vrt, v katerega lahko prideš iz prizidka, iz zimskega vrta in iz starega dela hiše. Na vrtu je bil reci in piši tudi čebelnjak!
In vrt je res ogroooomen! Nismo mogli verjet, da je tako velik vrt sredi Ljubljane, v Trnovem, kjer so hiše ena zraven druge... Če ne bi bilo to zavarovano, bi tu stala že dva bloka...
Tako pa se lahko sprehodimo po trati, mimo dreves, mimo zelenjavnega vrta...
in občudujemo njegov okrogli stolp (ker si je vedno želel živet v stolpu, si je zgradil prizidek take oblike).
No, ker v zimskem vrtu ni bilo lončnic, pa tale tukaj, tik pred izhodom iz vrta...:)



Ni komentarjev: