07 september 2021

Kosila na kampiranju

 Na taborjenju ali kampiranjem z avtodomom smo glede kuhanja majčkeno bolj omejeni kot doma... Verjetno se vse da, če se hoče in smo ugotavljali, če bi šli za dalj časa, bi lahko delali tudi raviole, če bi testo valjali s kakim bidonom na deski za rezanje zelenjave:D (ko sva bila še brez otrok, sem nekoč delala mini raviole, kjer sem krogce testa rezala z zamaškom od radenske - bili so res miiiini - tega ne priporočam za družino z otroki:D) - tako da - ja, vse se da... ampak tako, za krajši čas in za takrat, ko si ne bi rad kompliciral življenja... pa je fino imet en majčken seznamček idej za kosila, ki jih lahko enostavno pripraviš, za katera ne rabiš veliko plina in so seveda hitro gotova... In mimogrede - vsi ti predlogi so zelo prijazni do vaše denarnice, tako da se vam ne bo treba še za kosilo zapufat, če se boste že za kamper (ali izposojo):D. 

Kuhanje v mini kuhinji niti ni tako težko kot se mogoče komu zdi... Edini trik je, da pripravljaš hrano drugje (torej na mizi - kar je sploh super, če ti režejo zelenjavo drugi;)

Vem, vem, "saj lahko greš v gostilno, kaj kompliciraš"... Ampak: tam ni tako dobro, tam moraš čakat, da dobiš, tu pa se ustaviš in si skuhaš, v 10-20 minutah je gotovo, tam je lahko dolgčas, tu pa vsi skup malo pomagamo, pa potem ko se kuha, razsajajo okoli in hitro mine, tam je dražje, tu res poceni, tam je več pogretega, tu je bolj sveža hrana, tam nimaš na izbiro tega, kar ti srce poželi, tu pa, če malo planiraš, ko greš v trgovino... skratka - nič nimam proti gostilnam, samo kaki hudi gostje pa res nismo, ker smo pogosto malo razočarani, kadar že gremo;). 

Res je pa potem posoda za umit... Ampak pri nas noben ne bi zamenjal...

Torej: kaj si lahko na hitro in enostavno pripravite na kampiranju:

- tortille - kupljene tortilje, ki jih samo pogreješ v velikem loncu (nismo imeli ponve, pa je tudi to šlo), zraven paradižnikova omakica (mi smo dali kar tako za testenine, ker rabimo večje količine;), konzerva koruze, nariban sir (če nimate ribežla zelo praktično;), namesto doma narejene fižolove omake/namaza, smo pogreli kar Naturetin pasulj (nima not nič strupenega in je za kupljeno hrano prav dober) - malo bolj nasiti kot samo tortilje pa paradižnik:D, pa seveda sveža narezana zelenjava: paradižnik, kumare, paprika,... Nič zelo nezdravega, nič, zaradi česar bi kakšno mamo srce bolelo, da to pita svojim otrokom (ok, tortille imajo kup Ejev not in jih (tudi zato - poleg okusa) sicer ne kupujeva, ampak od enkrat na kampiranju res ne bo nikomur nič;), nič česar ne bi jedli, bogata pojedina in imaš občutek, da ješ razkošno, čeprav ni nič dragega.

Tortilje so fajn, ker si jih lahko vsak sam sestavi...

- testenine s paradižnikovo omako - to lahko kupite že narejeno ali prinesete svojo od doma in samo pogrejete (Barilla ima fajn omake, Naturetina je tudi ok, samo v malem kozarčku je), ker pa je za nas 5 to nekak premalo, sem zraven naredila še bučke z omako iz sira z modro plesnijo - posebej za mojo temnolasko, saj to jed obožuje... *en nasvet, če boste testenine kuhali na kakem bolj švoh plinu, ki rabi celo večnost, da segreje vodo - kupite dobre testenine - mi smo tiste dvakrat zavite polžke, ki jim včasih rečejo navihančki - od Mlinotesta - te se ne bojo tako hitro razkuhale, če bojo dolgo čakali v vodi, ki je pod vreliščem (tudi Barilla bi bile verjetno ok). Slabe testenine (ki jih sicer ne promoviram, ampak se zgodi, da jih pač imaš) lahko dobro skuhaš samo doma, v ogroooomn količi res vrele vode, na plinu, ki zeloooo hitro spet zavre vodo (po tem, ko v lonec streseš testenine), sicer bojo ali trde ali razkuhane... Tako da za kampiranje rajši vzamite dobre testenine - te se ne razkuhajo tako hitro:).

Dejansko lahko na kampiranju ješ ravno tako bogato kot doma (če nisi ravno navajen, da mora bit vsak dan goveja župa za predjet:D - ampak pri nas je nihče ne mara preveč, tako da... imamo rajši testenine)

- riž z zelenjavo in satay omako (kikirikijevo maslo in sojina omaka). Riž je hitro gotov, omaka pa tudi.

- kuskus z neko omako - kuskus je super, sploh če imate vodogrelec, pa tudi sicer - samo poliješ čez vročo vodo in to je to; če dopustujete v dalmaciji, očupajte kak grm rožmarina ali origana prej, pa dajte to med kusku, dobi fajn vonj. Tudi rezina limone paše, če jo imate.

Mogoče komu to izgleda manj vabljivo kot gostilna - ampak nam je tole veliko ljubše - dobra hrana in čista svoboda:)

- azijski vlečeni nudli ali stekleni rezanci - to je prav tako oboje zelo hitro narejeno - in neka ala vok omaka zraven - na male koščke narezana zelenjava se bo hitro pocmarila in ne boste porabili toliko plina - to je tudi razlog za kitajsko kuhinjo - oni nimajo toliko gozdov kot jih imamo v Evropi in pri njih je bilo gorivo zeloooo dragocena reč - tisti bambus hitro zgori... zato so izumili kuhanje, kjer porabiš zelo malo toplotne energije - oz. je zelo hitro gotovo.

- pasulj iz konzerve in kruh - najenostavnejše, ampak vas bo nasitilo

- kupljeni ravioli, če jih vaši otroci jejo (mi smo jih razvadili z domačimi in zdaj ne marajo kupljenih:D)

- mineštra s stročnicami iz konzerve, seveda (nihče pri zdravi pameti ne bi šel ob lačnih otrocih na mini gorilničku kuhat fižola:D) - mini testenine, na male koščke narezana zelenjava in stročnice (fižol ali čičerika na primer) pa se hitro skuhajo/pogrejejo

- žar - seveda:) Če ga imate s seboj v kamperju ali avtu in je sončno vreme ali ste našli kak odprt prostor pod streho, uživajte! Pri nas ne smejo manjkat marinirane pečene bučke in kruhki "naan" (v bistvu katerikoli ploščati kruhki, samo da so sveže narejeni - testo za kruh dejansko ni tako problematično kot bi ga nekateri radi naredili;) - vse skup je narejeno, preden lubi žar zakuri:), zraven navadno naredim pomako iz skute, kisle smetane in zelenih začimb (kar pač imam (bazilika je najboljša, origano je tudi super, olive tudi pašejo), pa seveda kaka solata zraven (paradižnik in kumare super teknejo). Pa ajver, včasih še majoneza, mogoče gorčica... Meso je pri nas "optional" oz. bolj redko na jedilniku, včasih pa se na žaru znajde kakšna riba, ki jo ulovita fanta.

- palačinke ali  šmarn (šmorn za nekatere): če imate ponev, lahko naredite palačinke, šmarn ali c(es)arski praženec pa se da naredit tudi v navadnem loncu. Zraven kaka marmelada in sadje ali solata, pa ste za silo pokriti.

- frtalja - to so nekakšna umešana jajca z zelenjavo - dobro, nasitno, ne rabi veliko sestavin in lahko narediš na enem plinu. Če ni nič drugega, lahko zraven ješ tudi kruh. Sama zraven dostikrat naredim kako zelenjavno omakico, da je vse skup bolj sočno (imamo radi sočno hrano).

*Zajtrki in večerje so bolj enostavni, sploh če imate hladilnik, kamor lahko pospravite sadje, jogurt, razne namaze, ribice v konzervi (če imate radi ohlajene), marmelade, jajca itd... Če hladilnika ni v bližini, pa vam ostane kruh, tunela, marmelada - če ne boste dolgo na poti, kaka pašteta, če jo celo zmažete, ribice, sadje, ki zdrži ali si doma skuhate trdo kuhana jajca, če jih imate radi... In če pojeste cel jogurt, ga pač kupite v bližnji trgovini, ko se peljete kje mimo. Ali pa kak rogljiček (oči nam je še ene dolžan, saj je naredil tako reklamo zanje, da smo se skoraj vrnili v 20 km nazaj ponje, pa nismo bili ravno prepričani, da v nedeljo ta pekarna dela:D) ali kaj podobnega...

Dober tek, doma ali v naravi!

Ni komentarjev: