06 september 2021

Izlet z avtodomom (kamperjem)

Svak ima tudi tri otroke, oba rada potujeta in imata možnost, zato so se pred leti odločili za nakup kamperja. Veliko so ga uporabljali in mi (otroci in jaz) že ves čas malo težimo našemu očiju, da bi se zmenil, da bi si ga izposodili.

Avtodomi so zdaj ogromni! To ni več tisti mali kombi, v katerega daš jogi! Sva bila čisto paf!
No, ker sedaj njihov starejši sine noče več s familijo okoli, so se odločili, da bodo kamper prodali in tako se je s to izposojo začelo muditi in se je oči omehčal in se zmenil z bratom:). Pa smo šli... Napotili smo se v Pomurje, ker tja nikoli ne gremo, saj nimamo nikogar tam in je precej daleč, je pa svak doma na severu, zato smo samo "produžili dalje"...
Po nekem hecnem naključju smo imeli sabo pomursko mleko:)
Prvo kot prvo: kamper je ena velika živina! Sama si nisem niti približno predstavaljala, kako velika reč je to v resnici - od zunaj in od znotraj!
Kuhanje v avtodomu ni bil noben problem, kuham lahko kjerkoli in navadno se znajdem s tem, kar imam, pa tu smo bili kar dobro opremljeni:)
Pa tale je bil sploh fensi! Imel je wc in tuš (ki ju sicer nismo uporabljali), kuhinjo s 3 plini (ni treba omenjat, da sem vse tri uporabljala hkrati, prav tako vso posodo, ki je bila na razpolago:D) in pomivalnim koritcem, hladilnik in ležišč za 5 ljudi! Skratka razkošje!
Kaj naj? Mi pač radi jemo;) In radi si skuhamo, ker nam je naša hrana najbolj všeč;)
Svak nam je svetoval, kje lahko prespimo, saj so vse že obredli in je pravi strokovnjak na tem področju. Ugotovili smo, da so ljudje, ki uporabljajo kamperje v glavnem družine z otroki in da na plačljivih PZA-jih dobro poznajo svoje stranke - in so jih temu primerno opremili:

Poznajo svoje stranke... :)
Imeli so hiško za otroško igro in lepe, dovolj prostorne klopce za pojest zajtrk:)
Zajtrk na postajališču za avtodome...
* Kruh sem na srečo spekla že doma... Mišljeno je bilo, da se bomo v petek zvečer ustavili v trgovini, ko dobimo kamper, vendar smo se tako dolgo vozili do tja in je potem še malo trajalo, da nam je svak vse razložil, ker je zadeva kar komplicirana, ko jo prvič vidiš in vsekakor nismo hoteli česa uničit... Tako smo trgovine že zamudili - in je bilo super, da smo imeli za zajtrk vse potrebno že s seboj... *Pri nas se otroci zbudijo lačni.
Kruh sem na srečo spekla že doma, saj se nam je v petek že precej mudilo in ko smo se odpeljali od svaka, ni bilo več nič odprto...
 Mali so bili navdušeni nad izletom z avtodomom! Midva tudi, vendar sva bila po pravici povedano kar zmatrana na koncu, zato ne bi šla čisto vsak vikend - oz. bi si vse skup malo prilagodila - za vse nevšečnosti smo si bili namreč sami krivi;) in so večinoma izvirale iz tega, da smo se odločili, da bomo pustili sanitarije in tuš na miru (pač izposojen fensi avtodom, pa prvič, pa nismo hoteli kaj zafrknit). Zato smo manj pili, bili več žejni in vse kar to zraven potegne (sitnoba, zatekanje, alergije); ker se lubi ni imel kje stušat, nisva nikjer delala akrota, zato nismo bili dalj časa na enem mestu, kar je bilo malemu smotano, ker se ne mara ves čas vozit (kadar kje trenirava, imajo mali 1 uro ali več, da se igrajo v okolici - in smo vsi srečni:), meni pa je zato manjkalo gibanje... 
Kopalnica...
Tole dekico imava ves čas v avtu za akro - služi pa odlično tudi kot piknik deka - da ni treba postavljat mize za kak zajtrk - toplo priporočam... - postavljeno v 3 sekundah!
Kaj bi naslednjič naredila drugače, da bi bilo še boljše?
Vsekakor bi naslednjič uporabljali sanitarije in tuš, da ti ni treba tega iskat in še bolj nujno bi vzela s seboj več vode!!! (v petek sem do odhoda besno delala, tako da tokrat nisem kaj dosti pakirala, razen kruha in par stvari... in recimo da se je malo poznalo:D *sem vzela en bidon 0,75 l - hvalabogu:D in lubi je imel nekje 1,5l plastenko - ampak 2 litra za 5 ljudi ni nič!) Ko smo se nazajgrede že s svojim avtom ustavili pri lubijevi sodelavki, sem pri njej spila več kot 2 litra vode in čaja - in potem še pol litra na poti domov in pol litra doma... Toliko še nikoli v življenju nisem spila v 3 urah! Res sem bila čisto izsušena... Tako da - "lesson learned" - naslednjič bidoni, tudi če bo kdo imel idejo, kako bomo vodo kupili (ker to se hitro pozabi, saj nikoli sicer ne kupujemo vode):D.
Na ležiščih je bilo dovolj prostora in drugo noč, ko je bilo okno zaprto, smo dobro spali (prvo noč pa sva se dve ves čas prebujali, ker naju je tako zelo zeblo)
* Pa naslednjič bi še sama malo preverila, vsaj malega, kaj si je napakiral - vzel je eno majico, ene že ob odhodu svinjske hlače in eno trenirko, ki jo je usvinjal na prvi postojanki:D - čeprav ima ogromno oblek, ki jih dobimo, mali nosi praktično samo cote, ki mu jih sama sešijem, ker so bolj udobne. "Lesson learned" - očitno mu moram naredit še kake hlače, sicer bo hodil okoli svinjski ko svinjica;D.
Verjetno bi vzela ene dobre slušalke, ker je za moje pojme ta mrcina kar glasna in mene hrup kar zdela... Sploh po daljšem času vožnje, sploh če se zadaj derejo mali, da bi preglasili ropot avta, ko se pogovarjajo... Pa malo za dlje bi se ustavljali in bi akrirala in bi bili po moje vsi super duper srečni... No, če ga slučajno ne prodajo... je še upanje, da gremo še enkrat in malo bolj organizirano, hehe;). Aja, pa natikače bi vzela za vse, ne samo zame, ker jih je lažje dat gor in dol:) - v avtodomu nimajo čevljev gor, pa je precej tega ven pa not... In en mali lonček, da si lahko pogrejem vodo za svoj ozro (žitna kava) bi vzela s sabo in krpo za posodo brisat, saj sem zdaj brisala z eno mojo mini krpico, mišljeno za čopiče brisat - pač moraš se znajt - saj je bila čista, samo mala:D.
Vi ste že kdaj šli z avtodomom in kakšne so vaše izkušnje, nasveti?

4 komentarji:

Alenka pravi ...

Kamper je zakon. Mi imamo svojega. To, da imaš svojo kopalnici in wc je meni ful fino. Nisi odvisen od kampov. Pa kolesa imamo navadno s seboj, da smo mobilni po okolici. Kuhamo pa najraje zunaj, imamo en tak mali žar s ploščo in tam naredimo vse od mesa do pice in štrudla, tortilj....

veri pravi ...

Uf, ja, meni je tudi kar žal, da ne bomo več šli... In ja, vsekakor se strinjam, imeli bi se precej boljše, če se ne bi tako zelo bali tega uničit:D. In kolesa so super ideja! Mi jih tokrat nismo imeli s seboj, ker jih ne bi mogli pritovorit do svaka, ampak če si ga kdaj izposodimo, jih bomo vzeli.
Žar je super ideja! Tudi oni so imeli plinski žar, ampak ga nismo uspeli preizkusit, smo se še lovili z vsem, pa nisva še s plinom komplicirala, tam res ne smeš zafrknit:D. Ampak štrudel na žaru??? Kako pa to narediš? Noro, to se pa res priporočam za kak namig, mogoče še kdaj prav pride:) Na morju pogosto žarimo (navaden žar na drva:D).

Alenka pravi ...

Štrudl ali pico delam na plinskem žaru. Iz folije naredim pokrov, kot kupulo in se ful lepo speče. Fotke pa ne znam pripopat v objavo. V glavnem kuhanje v avtodomu/kampiranju je res super.

veri pravi ...

Alenka, hvala za opis, bom poskusila, ko dobim naslednjič priložnost! Mi smo na žaru sicer že marsikaj pekli: naan, tortille, sladkarije,... ampak štrudla pa res še nisem, pa mi je všeč ideja:). Dala na listo, hvala!!!:)
PS: pojma nimam, kako bi v objavo pripela sliko - edino, če url skopiraš in daš itsti img spredaj, ampak ne vem točno, kakšna je že koda vem, da so neki kljunčki ali kako se temu reče - mogoče: ampak na žalost res nimam pojma, kako se to naredi... Če kdo ve, se priporočam:)