30 julij 2021

Zdravi sladoledi - primeren tudi za hujšanje, vegane, alergijke,...

 Ne vem, če ste opazili, ampak zunaj je že kar toplo... Ok, vem, ja, za vse normalne je verjetno peklensko vroče;). Zame je prijetno toplo;). Ampak v tej prijetni vročini (ne me tako grdo gledat, no, mene pa potem celo leto zebe;) - no, v tej vročini paše sladoled! Veliko sladoleda! Itak vsi vemo, da ni poletja brez sladoleda! Roko na srce, tudi zime so bolj klavrne brez sladoleda, ampak poletje... to pa res ni to brez sladoleda! Ja, vem, nora sem na sladoled! Lahko bi živela samo od njega... Kar verjetno že vsi veste... saj smo delali že precejkrat celo domače kornete, ne samo sladoleda in lučk:D.

In ne samo jaz;) Vsi v naši družini smo nori na sladoled! Jemo vsakršen sladoled: kupljenega, domačega, naravnega, umetnega, lučke (tiste iz naše mladosti in tiste peklensko čokoladne in tiste umetne cukraste in z vsemi tažlethnimi E-ji), kepice, iz avtomata, sadnega, čokoladnega, čudnih okusov in kombinacij, politega s čokolado in mrvicami, v sladoledni kupi z goro smetane in tremi prelivi, v kornetu, v kozarcu, na krožniku v banana splitu, kakorkoli ga dobimo, ga pojemo; sladoledu se ne gleda v zobe;). Ampak najrajši imamo domač sladoled, ni ga čez tega! *Od kupljenih imamo radi vsakršne čokoladne lučke in Brrr in najrajši tistega na "kepici" v Kopru (čisto ob vhodu v njihovo tržnico, kjer imajo milijon okusov, tudi kar nekaj čokoladnih in velike kepice;), pa mangov in mandarinin sladoled sta tam zelo dobra. To je vedno plus. Ne tisti sladoledar na voglu, ampak tisti čisto nasproti parkirišča;).

Domač čokoladni sladoled je seveda poglavje zase... Ampak ta po pravici povedano ni tako zelo enostaven in zahteva majčkeno stanja za štedilnikom. In ker vem, da si tega trenutno ne želite (ja, imam jasnovidske sposobnosti, a nisem huda?;)... vam bi rada podarila par  zimproviziranih in zelo preizkušenih sadnih sladoledov, za katere vam ni treba čisto nič stat za štedilnikom in so narejeni v par minutah - dobesedno!

Poleg tega so tu POČITNICE in prihaja MORJE in z njim KOPALKE... pa ker je v temle koronskem letu baje večini ostal kak dodaten kilogramček, se mi je zdelo,  da bi mogoče komu prav prišel kak takle zdrav sladoled, ki ga lahko brez slabe vesti jeste in vam ga ne bo problem postrešt svojemu podmladku (ali pa oni vam, če so dovolj veliki;), saj je not dobesedno samo sadje in kak jogurt... nič nezdravega, torej. Je pa dober! In to zelo! in se sploh prileže v tej vročini! 

Za veliko mam je tudi važno, da otrok ne pitamo samo z umetnimi rečmi, sploh s tistimi umetnimi cukrastimi lučkami, ki jih ne smeš preveč pojest, če nočeš preveč časa čepet tam, kamor gre tudi cesar sam (uganite, kako to vem, smo to že vsi preizkusili pri dediju, ki je z njimi napolnil zmrzovalnik za nas, sladoledožere;)... *Mimogrede, cesarji - pravi rimski cesarji niso sami tam čepeli, to je bilo pri njih družabno opravilo!) Sem zašla:D. Ampak mame iz teh in podobnih razlogov ne bi rade pitale otrok s tem "strupom", kot bi rekla moja mama, ampak nekatere med nami pa hkrati ne bi rade prikrajšale otrok za sladoled. Zato je tu rešitev!

*Nekateri otroci so tudi sami mogoče navlekli kako kilo med korono (moram priznat, da sem bila letos kar malo zgrožena, ko sem videla slike razredov od tamalih... - doslej sem vedno mislila, da vsi skup močno pretiravajo in da ni prav veliko debelih otrok, saj jih sama nisem nikjer videla - videla sem male otroke, ki še niso debeli, saj so bili moji otroci mali. Ampak... vzamem nazaj... Z leti jih je res vedno več; v 3. razredu skoraj nihče, sem pa tja kakšen; v 6. razredu že 1/3, v 8. pa že 2/3... To je kar ogromno... Da je večina punc pri 13ih težjih od mene pri "rosnih" 43... In moram priznat, da sem vesela, da se mi ni treba s tem ubadat in da lahko pitam svoje otroke z vsem živim in se ne sekiram... Ampak... če bi imeli preveč kil, bi verjetno načrtno iskala manj kalorične recepte... No, na srečo jih je za sladoled res veliko! Smetanovi in kupljeni sladoledi znajo bit kar redilni in/ali nezdravi, razni domači sadni pa so bolj kot ne sadje in voda:D.

Dobra stran je, da ima veliko otrok zelo rado sorbete - to so sladoledi, narejeni na vodni oz. sadni osnovi - kjer not ni mlečnih izdelkov (ne mleka, ne smetane) in večinoma tudi ne jajc (v nekaterih sorbetih je beljak). Ampak v tehle receptih spodaj ni beljaka, je pa v nekaterih jogurt, vendar ga lahko nadomestite s sokom, če želite ali kakim rastlinskim jogurtom, če imate doma alergijka. Sorbeti imajo navadno več okusa po sadju, ker ga mleko ne zaduši in so zelo lepih barv, saj nič ne razredči živih barv sadja. Kdor pravi, da domač sladoled ne more bit divjih barv, gotovo še ni delal malinovega ali jagodovega sorbeta! Jogurt bo barve seveda posvetlil, da boste dobili lepe pastelne sladolede, ampak tudi če daste not jogurt ali mleko, so še vedno zdravi in še vedno nizkokalorični;).

ANANASOV MEHKI SLADOLED

- 1 pločevinka ananasovega kompota ali en olupljen in narezan ananas
- pol velike škatle kokosovega jogurta (cca 200 g daš not, škatla je 400 g)*

Če imate svež ananas, ga olupite, zrežite na koščke in dajte zamrznit. Če imate ananasov kompot, ga odcedite (tekočino prihranite za naslednji recept) in dajte zmrznit koščke. Jaz jih dam kar v škatlo od skute, ravno lepo pride. Pustiš not čez noč in naslednji dan daš 10 prej v hladilnik, da se malo zmehča, potem pa streseš vse skup s polovico kokosovega jogurta v močan blender/šejker (ali multipraktik) in zmelješ. Izi pizi in zelo dobro. Poteši tiste želje po sladkem in komot ga poješ 200 g, ker je to zelo nizkokalorična reč - sem izračunala, posebej za vas;) in ima manj kot 74 kcal/100 g. To res ni nič, sploh ne za sladkarijo!
*Če je kdo pri vas alergičen na kokos, lahko zadevo nadomestite s kakšnim drugim jogurtom, ki ga sme jest. Ali pa samo not zlijete tisto prihranjeno vodo (dobro ohlajeno).

MANGOV MEHKI SLADOLED

Kadar imajo v kje mango poceni, ga kupim več, z namenom, da ga bom dala nekaj še zmrznit. Roko na srce, se je to mogoče zgodilo 2x, ker ga vedno požremo... Ampak... če pa vam uspe zamrznit mango, se zelo splača, saj je tudi ta sladoled zelo dober. *Nekoč je Natureta delala zamrznjeno mešanico manga in banane, vendar je že dolgo nisem videla.

- 1 olupljen, na koščke narezan zamrznjen mango
- 1 olupljena, na koščke narezana zamrznjena banana
- sok od ananasovega kompota, ki vam je ostal od prejšnjega recepta (neka tekočina je zelo fajn, da lahko šejker/blender/pač vaša mašinca dejansko ujame tiste zmrznjene koščke) - predvidevam, da ste ga hranili v hladilniku;)

Vse skup date v mašinco in zmeljete. Tudi tole ima nekaj podobnega kalorij (priznam, da nisem računala, ampak mango jih ima 62 kcal/100 g, banana pa (olupljena, torej samo meso) 95 kcal/100 g, sok od ananasa pa manj kot 65. Bi morala vse stehtat in vse skup bi malo variiralo glede na velikost vašega sadja... Ampak glavno, da veste, da se s tem res lahko posladkate!

JAGODNI ponarejeni SORBET

- 1 vrečka zamrznjenih jagod (450g)
- 1 lonček navadnega jogurta (180 g) *vegani/alergijki vzamite sojin ali kokosov jogurt ali 150 -200 ml gostega soka

Enako kot doslej - malo odtajano zamrznjeno sadje in jogurt zmiksate v mašinci, ki to zmore. Postrežete takoj, lahko s kakšno celo jagodo na vrh. Njama!

Vse te sladolede lahko jeste vsi (alergijki pač vzamite svoje sadje in jogurte, na katere niste alergični), v neomejenih količinah, hehe:). Kar je vedno fajn. Zelo težko se zrediš od takih sladoledov, imaš pa občutek, da si nekaj pojedel, ker so lahko porcije malo bolj konkretne. In ker je ta sladoled zelo mehek, ga lahko brez težav uživajo tudi malčki. In ker nima not nobenih Ejev, ga bojo požegnale tudi kake bolj natančne mame.

Uživajte v poletni vročini in ohladite se kaj s sladoledom!!!

 PS: v torek dobite pa seznam vsega, kar delajo moji tamali tukaj za inspiracijo, hehe:)

3 komentarji:

Unknown pravi ...

zdravo..imaš morda še kakšen recept za nizkokalorični čokoladni sladoled:))
pri nas je ženski del družine na sadno vodnih sladoledih (lučka tom je izjema, hehehe), moški del pa na čokoladnih.

Anonimni pravi ...

Sicer nisem avtorica, ampak meni je bil ful dober iz stepene aquafabe dodan trdi del kokosovega mleka (iz plocevinke) in stopljena temna cokolada. V modelcke za lucke in je to to. Po potrebi si dodajte sladilo :)

veri pravi ...

Unknown, hehe, če takrecept za čokoladni sladoled, hehe, veš da!!! Ni tako zelo nedolžen kot tile - sadje pa jogurt - variante ampak je še vedno zelo nizkokaloričen in nam vsem zelo dober - sem si ga naredila, da bom imela kaj za posladkat v malo večjih količinah, pa so mi ga vedno požrli, če ga nisem hitro dala v male "za mami" posodice:D. Tako da potrjeno imajo vsi radi, bom dala kar na blog objavo, ker bi znalo še koga zanimat, ok?