29 januar 2021

Hrana v Avstriji

 Ok, pa začnimo! Najprej smo se od doma odpravili na sever - v Avstrijo in potem naprej v Nemčijo, ker sta pač nekoliko povezani (jezik in kultura...) Ampak začnimo z Avstrijo, saj ima res bogato zgodovino in cesarsko hrano - dobesedno: cesarski praženec, kajzerce,...;)
Jedli smo (večine stvari nisem slikala, ker se nam vedno mudi jest;), pa itak poznate to hrano, no): 
- jabolčne žličnike
- carski praženec - šmorn ali šmarn
- krompirjeve kolačke in dunajski zrezek (pa seveda zraven neko zelenjavno omako, da ni presuho in da nas ne pobere od samo krompirja in mesa:D) - na sliki
- jabolčni zavitek - štrudl
- Sacher torto
- kajzerce
Na seznamu idej pa smo imeli še: slamo in seno, kvašene krompirjeve svaljke, zdrobove cmoke, zdrobov štrukelj, cel kup cmočkov in podobnega, od kruhov: Francove kruhke (Franzbortchen), slanike in dunajske šručke, od sladic pa: lešnikovo torto, čokoladno torto, buhtle (te bomo prihranili, ker so tudi v vzhodni Evtopi), miške in piškote.  Če vam je katera od teh bolj všeč;).

In seveda je mali dobil svoje okrašeno kosilo (bento) na temo Avstrije - mlečni riž, jagode, maline in ribez, v obliki avstrijske zastave:) Zraven je dobil v termoski že juho z rezanci - nudli.

Literatura za hrano - prve tri bojo uporabne večkrat, saj so not recepti iz veliko držav:

- S kuhalnico okoli sveta: zelo luškana knjižica od moje najnajnajljubše založbe (TZS, seveda:)), kupila sem že kar nekaj izvodov te knjige, saj je zelo primerna za darila za male prijateljice/sošolke mojih deklet:) - za razliko od leposlovnih knjig, vem, da te nikoli nimajo. Zdaj ne vem več, kateri sem jo že dala in si jih ne upam več kupovat - ampak je res luškana s tistimi figuricami, napisana za otroke in prav s tem namenom - potovanje okoli sveta (samo da je malo manj obširno kot smo si ga mi zamislili;).

- Kuhajmo s SILO / Cooking with SILA; to je zbirka receptov, ki so jih posredovale žene tujih veleposlanikov v Sloveniji, kupila sem jo predvsem zato, ker je šel dobiček v dobrodelne namene (no, zdaj bo pa končno prav prišla:) - to je bilo nekoč pred davnimi davnimi časi na Gospodarskem razstavišču na njihovem novoletnem sejmu, kjer je bila takrat neznosna gneča, kar se mi zdi danes čisto smešno nepredstavljivo - sploh ne vem več, kako gneča izgleda:D

- Večerja za 30: neka reklamna knjižica Evropske Komisije; nimam pojma, kje sem jo dobila, še nikoli nisem nič iz nje skuhala, čeprav ne izgleda slabo - a se to še komu drugemu dogaja? Knjige, ki jih uporabljam, jih ves čas, kakšna pa kar pozabljena čaka, dokler je ne odkrijem (predvsem, če je ne razdevičim takoj, ko jo dobim)... Bo pa zelo uporabna zdaj:)

Tile dve sta pa sicer veliko boljši kuharici, čeprav bosta v tem primeru uporabni samo za Srednjo Evropo:

- Kleine Kuchen und Torten: no, iz te sem pa že velikokrat kaj naredila, sicer je v nemščini, ampak mene ne moti;), recepti so dobri, sploh Saherca je od tu najboljša!

- Žličniki, cmoki, štruklji, praženci in zavitki od Eve Mayer-Bahl, podnaslov: Dišeče močnate jedi iz dežel avstroogrske monarhije - popolna in kot naročena za tole temo, pa tudi sicer ZELOOOOO pogosto uporabljana knjiga pri nas! Toplo priporočam, tudi vegijem (čeprav ni vegi, ampak je zelo veliko receptov vegi)! Imajo jo v skoraj vsaki knjižnici in se jo res splača izposodit, če že ne kupit! Vsaj če imate radi razne cmočke, njoke, svaljke, domače testenine, mlečne jedi in podobno...

Ni komentarjev: