26 januar 2021

Učenje s karticami

Danes grejo najmlajši sicer v šolo (a ni to kontraintuitivno, hehe:D), ampak zna bit, da vam bo vseeno kaj od tega še kdaj prav prišlo - ali pri starejših ali pri utrjevanju snovi... zato vseeno še ena ideja za učenje.
Najboljše pri šoli na domu je, da jo lahko prilagodimo, vsaj majčkeno! Še vedno se morajo otroci učit to, kar je v učnem načrtu, še vedno morajo it na zoome, naredit točno tiste strani v delovnem zveku in se podpisat na vsako stran, ki jo pošljejo in 101 stvar, točno tako, kot hoče učiteljica, ja... Ampak vsaj učenje samo lahko naredimo bolj zanimivo - in s tem lažje za zapomnit. Sama jim dostikrat malo razširim snov - in tako je vse skup bolj zanimivo in zato lažje, čeprav je težje:)

Trenutno vsi jamrajo nad količino snovi - kar se nas tiče, smo se bunili na začetku pri starejših, zdaj se je pa nekak uneslo in ni več take krize. Otroci zmorejo marsikaj, če je način v redu. Poudarek na ČE! Seveda pa ni prav, da imajo otroci več ur, kot bi jih imeli sicer - nima smisla, da jim učitelj samo prebere power point in potem sami prepisujejo po zoomu in po tem jih čaka še naloga...

Da ne bi kdo narobe razumel;). Kar hočem reči, je, da se je včasih otroku lažje naučit VEČ, PA NA ZANIMIV NAČIN, kot manj, pa na dolgočasen način. Pri malemu jemljejo glasbila; ni jim jih treba znat prav veliko, ampak njemu vse skupaj ni bilo preveč všeč... Potem sem privlekla iz svoje mape tele kartice (nimam pojma, kje na netu sem jih našla, mislim, da so neke montessori, nisem pa prepričana, niti ne vem, če so še tam, kjerkoli so že bile - lahko pogledam, če bi koga zelo zanimalo)... No, s tem se je pa rad igral, jih zložil po tipu in kot je komentiral: "Je pa veliko bolj zanimivo, če so še slikice":D. Včasih ne rabijo veliko, hočem rečt in včasih jim lahko to "malo" damo. Vem, da se to malo in malo nabere za eno ornk službo s polnim delovnim časom, sploh če imaš več otrok... Ampak... če se le da, se splača. Vem, da vsi nimamo enakih možnosti - mi nimam printerja in so te kartice izpred žnj let, ko je tiskalnik še delal in sem jih naredila za najstarejšo... Ampak nekdo lahko nekaj natisne, nekdo bo našel fajn igrico na internetu, nekdo ima doma 10 glasbil in tam itak otrok ve vse o glasbi... Uporabite, kar imate, kar znate, tako se bojo otroci vsaj nekaj naučili;). Ni treba, da je vse po kurikulumu;).

Ni komentarjev: