14 junij 2021

Solata perfecta

Kooooončno je prišel čas sveže zelenjave! Mislim take iz vrta! Naša babi ima veliiiik vrt, no, v bistvu njivo, kjer pridela zelenjave dovolj za našo celo družino - nikakor mi ni jasno, kako ji to uspe, ker smo pravi zelenjavožeri, ampak ji! In zdaj je veliko sveže solate - raste hitro in vedno je dobimo celo skledo!
Pa se mi je zdelo, da bi mogoče še komu bila všeč tale solata, ki ji je najljubši samček nadel ime "solata perfecta". Verjetno ni treba razlagat, od kod to ime - njemu in tudi otrokom zdaj se namreč zdi popolna:). Po špansko je pa zato, ker sva nekoč pred daaaavnimi časi... dobrih 20 let nazaj... jedla na bone cesarsko solato v neki mehiški restavraciji. In je bila obema strašno všeč. In sem jo seveda takoj morala poustvarit doma, mislim da že naslednji dan... Ker jasno nisem imela vsega, kar so imeli tam, niti njihovega recepta, sem improvizirala... in nastala je... (drumroll;)... solata perfecta.
Lubi pravi, da je še boljša od cesarske solate! Baza je iz zelenjave, ki jo imate, v tem primeru: solata, korenček, paradižnik... lahko so tudi kumare, kar pač imate sveže zelenjave, ki je dobra v surovem stanju. Vse očistite in narežete na primerne koščke. Polivko improviziram iz česar pač imam, navadno je not jogurt, malo limoninega soka ali kisa, kako olje ali ogromna žlica majoneze, včasih žlička gorčice, pa seveda začimbe - če se le da, sveže sesekljane (karkoli zelenega je ok: bazilika, timijan, drobnjak..., samo s kako meto ne pretiravat;)...
Čez pa damo smetanovo-sirovo omako iz neke prepražene/podušene zelenjave (bučke ali šparglji ali karkoli pač) - popražite zelenjavo, dodate sir, da se stopi (super paše plesnivi sir, ala gorgonzola ali dor blue), že zajetno žlico smetane in omaka je pripravljena! Po solati posujemo še na koščke narezano, marinirano in popečeno meso (v našem primeru dedov puran) in če hočete bit res fensi, še na koščke narezane in na suhi ponvi popražene indijske oreške.  Čisto na vrh jo potresemo z na kocke narezanim in popečenim kruhom. Njaaaamiiiiiii!!!! Poskusite, ne bo vam žal! In otroci takole zmažejo vsak pol kile zelenjave kot bi pihnil! Je pa treba zadevo takoj pojest, saj solata, ki je bila v stiku z vročo zelenjavo, hitro uvene. Ampak to pri nas še nikoli ni bil problem:).

Ni komentarjev: