10 junij 2021

Družinski sestanki

 Vem, sestankov imate že v službi poln kufer. Ne zamerim vam, verjetno ni človeka, ki bi se sestankov veselil... ok, mogoče ena lubijeva sodelavka... potem se pa konča:D. Ne marajo jih udeleženci, ne marajo jih voditelji. Ampak je razlog, zakaj jih vsi toleriramo. Ker (včasih) delujejo - če so pravilno izpeljani!

Zato ker lahko sproti rešiš probleme, ki se počasi pritihotapijo in razrastejo, če nihče nič ne ukrene, zato, ker lahko planiraš vnaprej, da veš, kdaj ima kdo kaj in kaj kdo kdaj lahko in česa ne more, kaj kdaj kdo rabi itd itd... Skratka - lahko so uporabni za organizacijo.

Iz istih razlogov, kot jih toleriramo v službah, jih je včasih fino imet tudi doma. Toplo priporočam tedenski družinski sestanek - mi ga imamo navadno v soboto dopoldne, po zajtrku - včasih smo hitro gotovi, včasih traaaja... ker se je nabralo enih reči za razrešit... Ampak se splača žrtvovat eno dopoldne v vikendu za to, da se imate potem vsi skup naslednji dan in pol lepo, ne?

Kakšna je agenda? Pač vsak pove, če ga kaj teži, če si kaj želi drugače, če mu gre kaj na živce, če se čuti neupoštevan itd... In če se da, predlaga kakšne rešitve (navadno je treba najprej slišat obe strani, potem pa iskat rešitve, najbolj deluje to, da kar udeleženca pozveš k idejam - tako bosta tudi vaše lažje sprejela;).

Najprej sem mislila, da smo samo mi taki čudaki, da imamo te družinske sestanke - ampak ker je delalo, smo jih na tihem vedno imeli, samo o tem nisem pisala. Zadnjič pa poslušam eno fajn psihoterapevtko Ester Perel, kako razlaga o tem, da je to zelo uporabna taktika, ko so jo spraševali, kako se v mešani družini ne poklat med korono:D. No, evo, pa imate še strokovno mnenje, da to res dela, če meni ne verjamete;). 

Priporočam, da izberete čas, ko ste vsi - SITI in NASPANI in SE NIKOMUR NIKAMOR STRAŠNO NE MUDI - zato jih imamo mi v soboto zjutraj PO zajtrku, vi pa najdite svoj čas, ki bo zadostil tem pogojem;). Seveda, če v soboto kam gremo, prestavimo in pri dediju navadno nimamo sestankov, ampak vam povem, da se kar pozna, kadar ga spustimo... In je navadno treba potem naredit kak uregntni sestanek:D.

Se strinjam, da za to gre čas in tudi nekaj živcev, ampak na koncu koncev se splača - tudi kreganje je precej časovno potratno, da o živcih ne govorim;).


2 komentarja:

Katja pravi ...

Dobra fora! Mi jih sicer imamo, a ne redno. Znalo bi koristiti. Gremo v preizkus!

veri pravi ...

Super! Poročajte, kako bo šlo:)Baje to psihologi priporočajo sploh pri mešanih družinah, kjer treščita skup dve različni kulturi (otroci iz dveh družin) - pri nas je to spontano nastalo, ampak se je tako dobro izkazalo, da se mi je zdelo vredno delit:)