02 marec 2015

Odtisi lubja

No, tale reč čaka že leeep čas - še iz časov pred najino 2. skupno selitvijo, zato vidite zadaj avtomobile:D. Nič bat, seveda smo šli tudi v park in gozd, ampak moji punci sta... kako naj rečem? Podobni meni:D - vse morata TAKOJ poizkusit:D. Ja, v bistvu mali ni nič drugačen, samo tu še ni niti hodil, kaj šele risal:).

Kaj počneta? Raziskujeta različno lubje. Kako? Prislonita na drevo papir in z voščenko drgneta po njem - struktura lubja se lepo prenese na papir in od različnih vrst dreves boste dobili zelo različne vzorce:). Zakaj bi bilo to fajn počet? Da se naučimo videt raznolikost, da je zanimivo v gozdu/parku/devoredu tudi pozimi, ko ni jesenskega živopisanega listja, ko ni pomladanske barvitosti in ko je sicer mogoče malo bolj dolgočasno;).

Seveda pa lahko to delate v vseh letnih časih:). Potem lahko zadevo razširite še na merjenje obsega debel (če nimate metra, lahko to izmerite kar z rokami - koliko otrok je treba, da objamejo eno deblo:), pa na obliko drevesa, če so otroci večji, in tako naprej. In še opozorilo - ko bojo otroci enkrat objeli drevo, bodo to počeli ves čas in nehote ste vzgojili "objemalce dreves". Če imate zelo glasne otroke, lahko poizkusite tudi s poslušanjem krošenj dreves - sploh če malo piha in če je na drevju še malo listja, zna prav čarobno šelesteti...

Zakaj? Ne gre za neko učenje biologije v ranih letih, bolj za to, da dovolimo otrokom, da spoznavajo svet na različne načine. Ker se otroci učijo z vsemi čuti in ker je potem to bolj zanimivo. Ker je otrokom všeč, kadar je nekaj malo drugače ali kadar normalni poti, kjer so vsak dan, dodate eno malo zanko. In ker se tako naučijo videt male detajle, ne da bi jih to kdaj zares učili:):

in so očarani nad tako enostavno stvarjo kot so kapljice rose na listu ali travi (slike niso ravno dobra prezentacija te čarobnosti:D, ampak kaj češ, nisem ravno fotograf, pojte ven, pa poglejte, kako lepo zna izgledat, ok?;)...

In najboljše pri vsem tem je? Da bojo to za vedno imeli, nihče jim ne more vzet tega, ne glede na vse krave (debele ali suhe;) in ker je to  zastonj, jih bo lahko vedno razveselila kapljica rose na listu (ker je res lepa, ne sodite po sliki;)... Kar je včasih veliko, ker včasih res rabiš, da te nekaj razveseli... In kapljic rose in odpadlih listov je veliko:). In lepih oblakov in kapljic v luži tudi. Večino nas razveselijo sončni žarki, ampak dež in meglenosivo jesensko jutro ali zimski dan pa niti ne. Otroci še niso tako zacementirani in bi bilo škoda, da ne bi tega vsaj poizkusili ohranit čim dlje:).
Pridite pogledat še za spomladanske ideje, ki jih mrgoli!:) Med drugim načrtujemo eno daljšo temo o jezeru/bajerju, ker ga imamo zdaj ravno blizu:).

2 komentarja:

Unknown pravi ...

Hvala za temo o naravi!

veri pravi ...

Ni zakaj:). Prihaja v petek se mi zdi še eno povabilo ven. In glede na to, da bo pomlad, bo teh tem vedno več, obljubim:).