09 marec 2015

Banok - eskimski kruhek

Še vedno je vreme bolj zimsko, ta teden naj bi bil spet minus, tako da ajde, pa dajmo še kako eskimsko:). Kadarkoli imamo kakšno temo, moramo seveda nujno tudi jest v tem stilu. Vendar je to pri Eskimih po pravici povedano nekoliko težje... Zelo redko namreč tukaj najdeš tjuljnje meso ali severnega jelena;). Tudi sicer moram priznat, da bi bil tjulenj ena zadnjih živali, ki bi jih jedla (nimam nič proti Eskimom, na njihovem mestu bi jih seveda jedla, samo že tako težko spravim meso dol, od tjulnja bi ga pa še malo težje). Vseeno nam je uspelo jest trsko, ki nam jo je po naključju pred kratkim podaril en zelo fajn ribič, ko se je vrnil iz ribolova na Švedskem (grejo s kamperjem in napolnijo zmrzovalnik, vedno kupi ribiško karto, brez skrbi;). Potem smo jedli še lignje, ki smo jih dobili od babice - sicer jadranske, ampak se ni nihče pritoževal nad tem;).
 Končno pa nam je še Kvasko (škrat, ki piše v en zvezek recepte za kruh, to ma tamala nekaj zmenjeno, bom enkrat objavila nekaj o tem) napisal recept za bannock - eskimski kruhek. Eskimi seveda niso imeli pšenice in ta kruh delajo šele od prihoda belcev dalje, vseeno pa je to zdaj že lep čas njihov tradicionalni kruh, tako da šteje:) (Navsezadnje so tudi žlikrofi naša nacionalna jed, pa do Kolumba nismo imeli krompirja, tak da ne mi bit pikolovski, ok?;).)
 Naredi se ga zelo enostavno, ker ni vzhajan (itak, saj nič ne more vzhajat pri tistih temperaturah):
v moko vmešate pecilni prašek, po želji še rozine, prilijete vodo in zamesite, da dobite mehko testo, ki ga zgnetete in oblikjete v ploščate kruhke. Te spečete na ponvi na obeh straneh in to je to (nekateri pečejo na maščobi, jaz sem kar na suhi ponvi, orginalno je bilo na vročem kamnu ali na palčki nad odprtim ognjem). Pri vseh korakih lahko pomagajo še tako mali otroci, ker ni nobena zadeva nevarna ali strupena:).
Sedaj dodajo Eskimke oz Inuitke (kakor želite) v testo še jajca in sladkor, kadar ne taborijo (tam pač nimajo dostopa do tega). Mi smo naredili takega brez jajc in sladkorja, rozine pa smo dali. In je bil prav zelo dober! Našemu očiju so pa Eskimi vedno bolj simpatični:) Ribe, lignji, tale kruhek... Pravi, da niso napačni:). No, če bi mu postregla surovega tjuljnja, bi si verjetno premislil:D.

Ob tem pa si lahko poslušate še grleno petje Eskimk (v nasprotju z Mongoli so tam pele samo ženske, kadar so šli moški na lov, da so si krajšale čas - vedno v paru in so se šle, katera dlje zdrži, preden ji zmanjka sape ali se začne smejat).

Dober tek!

1 komentar:

with passion by kras pravi ...

Rada berem tvoje pripovedi in kar nekaj jih je ... od nazaj do zdaj.
LP Ljuba